Geert Fauvart

iOS-offensief

Bezitters van een Apple-toestel dat z'n ding doet met iOS (meer concreet: de iPod touch, iPad of iPhone) worden door deze Marantz rijkelijk bediend. De SR7005 biedt immers uitzonderlijk veel mogelijkheden als je met één of meerdere van die toestellen in z’n buurt komt.

Zo kan je de usb-aansluiting op het frontpaneel gebruiken om er een iPod of iPhone op aan te sluiten. Dat kan tegenwoordig op elke versterker of receiver wel op één of andere manier, maar in dit geval haalt de Marantz een digitaal signaal uit je iApparaat en worden de veel betere D/A-converters van de Marantz in het signaalpad gebruikt, in plaats van die van Apple.

Als je een monitor aansluit op de SR7005, kan je ook doorheen de muziekbibliotheek bladeren van je iPod of iPhone. Ten tweede is er de Wizz App, een app die je gratis kan downloaden in de iTunes-winkel. Hiermee kan je de Marantz bedienen vanaf je iApparaat. En aangezien dat via Wi-Fi verloopt, hoeft de av-receiver niet in je gezichtsveld te staan zoals bij een gewone IR-afstandsbediening.
 


Maar de meest vernieuwende mogelijkheid heet AirPlay. Die draadloze technologie laat je toe om een verbindig te maken met de iTunes-bibliotheek op je pc of Mac, waarna je met de SR7005 tracks, albums, artiesten en afspeellijsten kan selecteren in de bibliotheek om ze
weer te geven. Hou er wel rekening mee dat daar een software-upgrade voor nodig is die 49 euro kost.

Nu is dat allemaal leuk en aardig, maar je wil natuurlijk niet elke keer naar je computer lopen om een andere track te selecteren. Maar ook daar bestaat een oplossing voor: de gratis Remote-app van Apple.

Daarmee kan je de iTunes-bibliotheek op je computer vanaf je iApparaat bedienen. Wij probeerden het met een iPad en dat werkt echt geweldig. Het is een ongekende luxe om door al je albums te ‘bladeren’ – al de album art verschijnt gewoon op je iApparaat – en de gewenste muziek er met een druk op het scherm uit te vissen.

Ja, dat kon eerder ook al – met een Sonos-systeem, bijvoorbeeld – maar dat moest je dan wel afzonderlijk aanschaffen en aansluiten. Bij deze Marantz krijg je al die mogelijkheden er voor de prijs van de software-update bij, als je al een iToestel in huis hebt.

Binnenkort kan je zelfs precies hetzelfde doen met muziek die lokaal op je iApparaat opgeslagen is. Als je dan op bezoek gaat bij iemand die een SR7005 in de huiskamer heeft staan, kan je jouw iPhone/iPad/iPod touch gewoon rechtstreeks een verbinding laten maken met de Marantz zodat je jouw eigen muziek kan afspelen bij je gastheer.

gerelateerde items