Mobile

Review: Marmitek BoomBoom 565

Dat prijskaartje is an sich al een markant gegeven, want zelfs voor een 'gewone' Bluetooth-hoofdtelefoon kan je makkelijk meer dan het dubbele uitgeven dan wat Marmitek verlangt voor deze BoomBoom 565. En dan laten we het noise-cancelling verhaal gemakshalve nog even buiten beschouwing…

Nochtans heeft de Nederlandse fabrikant niet bepaald op extra's beknibbeld, integendeel. Zo vind je in de verpakking niet alleen de hoofdtelefoon, maar ook een heuse hard-case waarin de hoofdtelefoon opgeborgen kan worden wanneer hij niet in gebruik is.

In het draagtasje is een apart compartiment voorzien voor de andere meegeleverde accessoires: een USB-kabeltje waarmee je de hoofdtelefoon kan opladen, een audiokabeltje waarmee je de BoomBoom 565 kan omtoveren in een bekabelde hoofdtelefoon en een vliegtuigadapter voor onderweg.

Kortom, een pakket dat qua compleetheid weinig te wensen overlaat en het scherpe prijskaartje nog wat opmerkelijker maakt.

,

De BoomBoom 565 mag best worden gezien in zijn matzwarte outfit, die alleen doorbroken wordt door twee zilverkleurige inzetstukjes op de behuizingen. Het is dus geen uitgesproken opvallende of hippe hoofdtelefoon, maar een klassiek gelijnd en wat zwaarder uitgevoerd over-ear model dat mikt op de praktisch ingestelde gebruiker.

Die praktische ingesteldheid komt ook tot uiting wanneer we de opbouw onder de loep nemen. Zo bestaat de hoofdband weliswaar uit één stuk – een dunne metalen constructie die gehuld is in stevig plastic – maar dankzij de draaibare en inklapbare behuizingen kan de BoomBoom 565 toch lekker compact worden opgeborgen.
 

Voor dat laatste is wel enige kracht vereist; het draaien van de oorcups en het instellen van de hoofdband verloopt vrij stroef op onze nagelnieuwe testset. Een minpuntje, al voegen we daar meteen aan toe dat de werking van deze onderdelen mogelijk wat soepelder wordt wanneer de BoomBoom langer in gebruik is. 

Op het draagcomfort heeft het alleszins weinig invloed. De BoomBoom 565 voelt zwaarder aan dan de recent geteste Bose AE2w (onze weegschaal geeft 177 gram aan, gebruiksklaar) maar zit al bij al vrij comfortabel op het hoofd, waarbij de hoofdband amper voelbaar is en veruit de meeste druk op de oren rust. Door de eerder strakke pasvorm is de hoofdtelefoon daar wel degelijk voelbaar, maar echt storend is het niet. Bovendien blijft de Marmitek daardoor steeds goed op z'n plaats zitten. 

Het voornaamste aandachtspunt is de vrij smalle pasvorm van de oorkussens, die bij ondergetekende de rand van de oorschelp raken. Daardoor voelt de BoomBoom eerder aan als een on-ear dan een over-ear model, al zullen mensen met kleinere oren daar geen hinder van ondervinden. De (simili)lederen oorkussentjes zorgen helaas wel vrij snel voor opgewarmde oren.

Iets wat we dan weer naar waarde weten te schatten, is dat het matte kleurtje op de behuizingen vrij goed bestand is tegen bezwete handen en vuile vingers. Waar je bij heel wat hoofdtelefoons erg frequent een poetsdoekje moet bovenhalen om vingerafdrukken te verwijderen, is dit bij de BoomBoom 565 veel minder een issue.

,

Zoals we daarnet al even aanhaalden, voorzag Marmitek de BoomBoom 565 van enkele opvallende features die je normaal gezien alleen terugvindt op duurdere hoofdtelefoons, met Bluetooth en actieve noise-cancelling als voornaamste blikvangers.

De ingebouwde Bluetooth-technologie (v3.0) maakt het in de eerste plaats mogelijk om draadloos muziek te beluisteren, waardoor je veel meer bewegingsvrijheid geniet dan bij een hoofdtelefoon met kabel. Marmitek claimt dat het bereik zo'n 10 meter bedraagt in optimale omstandigheden (lees: zonder muren en andere stoorzenders in de omgeving), en dat komt aardig overeen met onze eigen praktijkervaringen.

Voor de eigenlijke muziekoverdracht maakt de hoofdtelefoon gebruik van het A2DP-protocol (met ondersteuning voor de SBC-, MP3- en AAC-codec), nog steeds dé standaard bij uitstek voor draadloze muziekoverdracht via Bluetooth. Dat betekent meteen dat de BoomBoom 565 compatibel is met zowat alle recente telefoons en tablets. 

Voor het meer geavanceerde apt-X – een sub-set van het A2DP-protocol dat een betere geluidskwaliteit belooft via Bluetooth – is er geen ondersteuning, al mag dat laatste niet echt verbazen op dit prijspunt. 

Het pairen van de BoomBoom 565 met een Bluetooth-toestel blijkt alvast kinderlijk eenvoudig: je drukt de centrale knop op de rechterbehuizing een vijftal seconden in, en de hoofdtelefoon duikt al op in het zoekvenster van je audiobron – in ons geval een HP ProBook 4530s laptop en Samsung Galaxy S2 smartphone.

Daarna is het alleen nog een kwestie van even klikken, en beide apparaten zijn met elkaar verbonden. Voor de volledigheid geven we nog mee dat de BoomBoom 565 met maximaal acht apparaten gekoppeld kan worden voor het geheugen vol zit. Het is echter niet mogelijk om de hoofdtelefoon tegelijk op twee verschillende Bluetooth-apparaten aan te sluiten, iets wat sowieso minder belangrijk is in de meeste gebruiksscenario's.
 


 

Via de vijf toetsen op de rechtse behuizing is het verder mogelijk om van op de hoofdtelefoon het volume bij te regelen, door tracks in je afspeellijst te navigeren of een telefoontje aan te nemen. Inderdaad, de BoomBoom 565 is ook nog eens voorzien van headsetfunctionaliteit, waardoor hij voor handsfree bellen bruikbaar is. Dat werkt prima: bij een kort testgesprek verraadde alleen het windgeruis dat we handenvrij belden.

Nu ben ik persoonlijk geen fan van hoofdtelefoons waar heel wat toetsen op staan – verschillende knopjes 'blind' leren bedienen vraagt nu eenmaal wat gewenning en geheugentraining – maar met de opstelling van Marmitek is het makkelijk leven.

Ten eerste besturen alle knopjes – op de middelste toets na – telkens maar één functie, ten tweede zijn ze logisch geplaatst en ten derde blijft hun aantal toch nog enigszins beperkt tegenover sommige duurdere draadloze sets.

,

Het enige knopje dat niet op de rechtse behuizing zit, is de schuifschakelaar voor de actieve noise-cancelling functie – opnieuw een net wat te stroef werkend en daardoor niet met één hand bedienbaar exemplaar.

Het actieve noise-cancelling systeem (ANC) is er één van het gekende type: het spoort omgevingsgeluiden op met de ingebouwde microfoons, en probeert die geluiden te neutraliseren door tegengeluid toe te voegen – vliegensvlug en op precies dezelfde frequenties als de stoorzender die uitgeschakeld moet worden. 

Deze aanpak bewees in het verleden vooral geschikt te zijn voor het elemineren van laagfrequente stoorgeluiden – denk aan ronkende vliegtuigmotoren, een bulderende airco of motorgeluiden op een bus of trein – maar blijkt veel minder efficiënt wanneer stemgeluiden, en andere geluidsbronnen voor overlast zorgen.

Dat blijkt ook bij de Marmitek BoomBoom 565: de actieve noise-cancelling slaagt er prima in om het geluid van de airco op onze redactie te onderdrukken, en zelfs in onze serverruimte wordt er aardig wat geluid weggefilterd. Het effect is weliswaar niet even indrukwekkend als bij de Bose QuietComfort 15 – wat ons betreft nog steeds dé referentie op noise-cancelling vlak – maar het zet wel degelijk zoden aan de dijk. 

Telefoons, pratende collega's of rinkelende tassen blijf je echter horen – ze lijken zelfs iets sterker door te komen, tegen de stillere achtergrond – en dat laatste is vooral te wijten aan de minder goede passieve isolatie van de BoomBoom 565. Een iets beter isolerende constructie zou voor nog meer stilte kunnen zorgen, en daarmee de taak van de elektronica aanzienlijk lichter maken.
 

Leuk om weten is dat het Marmitek-systeem toelaat om de noise-cancelling functie ook te gebruiken wanneer er geen muziek speelt. Minder leuk is dan weer dat de elektronica wel redelijk goed hoorbaar is wanneer je de noise-cancelling activeert zonder dat er muziek speelt, met name in wat stillere ruimtes. Je hoort dan een licht geruis. Op onze testset lijkt er ook een miniem balansverschil te zijn tussen het linker- en rechterkanaal wanneer we de ANC-functie inschakelen.

Als je je niet stoort aan het ruiseffect – je zou er trouwens van staan te kijken hoe snel je brein die geluiden 'leert' negeren wanneer je doodmoe in een vliegtuigzetel onderuit zakt – is die functie prima bruikbaar zonder muziek. Ben je erg gevoelig aan ruisgeluiden, dan kijk je beter uit naar een hoofdtelefoon met een iets stiller ANC-systeem of naar een set die het alleen van passieve isolatie moet hebben.

,

We trappen onze luistertest af met enkele YouTube-filmpjes die we via de Bluetooth-verbinding beluisteren. 

Bij de filmtrailer van The Family krijgen we meteen een rond, rijk geluid te horen met een vrij hoge spektakelwaarde. Hoewel het geluid minder ruimtelijk is dan bij sommige duurdere draadloze sets, blijft het geluid niet de hele tijd 'tussen' je oren hangen. Met name bij speciale effecten lijkt er soms net wat extra ruimtelijkheid te worden toegevoegd. Bassen worden soepel weergegeven, zonder ze meteen heel sterk te benadrukken. Kortom, het levert een onderhoudende luisterervaring op.

Dat betekent natuurlijk niet dat het niet beter kan. Zo merken we dat stemmen wat doffer klinken dan normaal, alsof het middengebied een klein beetje naar achter wordt geduwd. Dat verschijnsel is trouwens duidelijker merkbaar met uitgeschakelde noise-cancelling dan wanneer de ANC-elektronica actief is, dus het effect kan alvast niet aan de noise-cancelling technologie worden toegeschreven.

Met meer actiegeladen content – we schakelen over naar de trailer van Seventh Son – worden de resultaten meteen een stuk spectaculairder. Zo blijkt er aardig wat punch in de laagweergave te zitten zonder dat het meteen mokerslagen worden, al moet je het volume een stukje opschroeven voor dat echt opvalt.

Gelukkig heeft de BoomBoom 565 een verrassend grote longinhoud, dus decibels produceren is geen probleem.
 

Tijd om over te schakelen op muziek. Met 'Felt Mountain' van Goldfrapp in onze Poweramp-afspeellijst krijgen we een geluid te horen dat in grote lijnen onze eerste indrukken bevestigt.

Ook nu lijkt er wat extra nadruk te liggen op het hoog en laag, terwijl het middengebied minder in de spotlight staat. Daardoor klinken bassen en effecten van elektronische instrumenten best opwindend, maar schittert de betoverende stem van Allison Goldfrapp ook minder hard.

Met minimalistisch aangeklede nummers waarin stemmen erg nadrukkelijk op het voorplan staan – we luisteren onder meer naar Norah Jones – valt dat trekje natuurlijk nog sterker op, wat bij dit soort tracks de pret toch enigszins drukt.

,

De BoomBoom 565 heeft niet alleen op papier enkele troeven in huis voor liefhebbers van draadloze hoofdtelefoons. In de praktijk is deze Marmitek gewoon een praktische hoofdtelefoon die degelijk in elkaar zit en handig is in gebruik, en dat voor een bescheiden bedrag.

Echte hifi-ambities kan je hem weliswaar niet toeschrijven, maar de vraag is eerder of je dat mag verwachten van een draadloze hoofdtelefoon die ook nog eens actieve noise-cancelling biedt voor minder dan 100 euro. Wel legt de BoomBoom 565 de nadruk eerder op spektakel, en dat ook daar een duidelijke doelgroep voor is – met name bij budgetbewuste filmliefhebbers en gamers – bewijzen de verkoopcijfers van dit soort hoofdtelefoons.  

De noise-cancelling functionaliteit is er overigens niet alleen om de technische fiche op te smukken, ze presteert ook naar behoren. Wel combineert ze enkele sterke en minder sterke punten. Zo is ze duidelijker hoorbaar dan bij de beste premium sets – iets wat vooral opvalt wanneer je de functie activeert zonder dat er muziek speelt – en heeft ze ook een kleine invloed op de geluidsweergave. Die wisten we overigens beter te smaken met ingeschakelde ANC-functie dan zonder, iets wat niet al te vaak gebeurt.

Tot slot vinden we de stabiele Bluetooth-verbinding én de prima headsetfunctionaliteit nog even het vermelden waard, aangezien ze prestaties neerzetten die ook in hoger prijssegment niet verkeerd zouden zijn.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.