Meridian heeft altijd al een voortrekkersrol gespeeld als het op digitale audio aan komt. Zo stonden de Britten met hun MLP-technologie – dat staat voor ‘Meridian Lossless Packing’ – mee aan de wieg van het dvd-audio formaat en van Dolby TrueHD. Meridian staat bovendien bekend om zijn hoogwaardige, digitale geluidsbronnen - cd en streaming audio – en om zijn digitale apodising filters. Digitaal snoepgoed bij de vleet dus, maar géén losse DAC’s. 

De verklaring hiervoor zit hem in het feit dat Meridian stelt dat het audiosignaal liefst van al zo lang mogelijk in het digitale domein moet blijven. En dat de D/A-omzetting dus best op het allerlaatste moment dient te gebeuren: in de luidsprekers! Maar aangezien niet iedereen over digitaal actieve Meridian DSP-luidsprekers beschikt, hebben de Britten uiteindelijk besloten dat in zo’n geval een losse DAC moet kunnen. Of anders gezegd: als er dan toch een losse DAC gebruikt wordt, dan liefst eentje van Meridian.

En de Explorer dan? Inderdaad: die was er eerst. De vorig jaar gelanceerde Explorer (hier getest) is de eerste losse DAC die Meridian op de wereld losliet. Maar aangezien de Explorer qua digitale ingangen enkel maar over USB (mini type B) beschikt, kan je dat apparaat alleen gebruiken in combinatie met een computer.

De Director heeft ook een USB-ingang (type B), maar beschikt daarnaast ook over een gecombineerde, digitale coax/optische ingang. Wat betekent dat je zowat alle digitale bronapparaten kunt aansluiten op deze DAC. En waardoor hij veel breder inzetbaar is dan de Explorer.