Microsoft, dat zijn de heren van Windows, Office en een dodelijke saaie serversoftware. Maar Microsoft, dat zijn ook de mensen die met de Surface de strijd aangaan met de iPad. Nu is er een nieuwe versie.

De nieuwe lichting tablets bij Microsoft verscheen eind vorig jaar, en was meteen aanleiding om iets te doen aan de naamgeving. Bij de eerste generatie was er sprake van een Surface RT-tablet en een Surface Pro-toestel. Het eerste is een apparaat op de leest van een iPad, de tweede is een convertible die zich nestelt op het breukvlak tussen tablet en notebook.

In deze test bekijken we de opgevolger van de Surface RT, nu zonder 'RT'-etiket maar nog altijd wel met Windows RT. Dat wil zeggen dat je een tablet krijgt waarop weliswaar Windows op draait, maar wel een versie die niet compatibel is met de Windows op jouw pc. Daar is een technische uitleg voor - de tablet gebruikt een ARM-chip, geen x86-processor - maar als consument betekent het vooral dat je enkel Windows RT-apps kan gebruiken. 'Echte' Windows-programma's werken niet op de Surface 2.