Mobile

Review: Microsoft Surface 2

Microsoft, dat zijn de heren van Windows, Office en een dodelijke saaie serversoftware. Maar Microsoft, dat zijn ook de mensen die met de Surface de strijd aangaan met de iPad. Nu is er een nieuwe versie.

De nieuwe lichting tablets bij Microsoft verscheen eind vorig jaar, en was meteen aanleiding om iets te doen aan de naamgeving. Bij de eerste generatie was er sprake van een Surface RT-tablet en een Surface Pro-toestel. Het eerste is een apparaat op de leest van een iPad, de tweede is een convertible die zich nestelt op het breukvlak tussen tablet en notebook.

In deze test bekijken we de opgevolger van de Surface RT, nu zonder 'RT'-etiket maar nog altijd wel met Windows RT. Dat wil zeggen dat je een tablet krijgt waarop weliswaar Windows op draait, maar wel een versie die niet compatibel is met de Windows op jouw pc. Daar is een technische uitleg voor – de tablet gebruikt een ARM-chip, geen x86-processor – maar als consument betekent het vooral dat je enkel Windows RT-apps kan gebruiken. 'Echte' Windows-programma's werken niet op de Surface 2.

,

De eerste Surface RT was niet echt een succes, al zijn er nog op het laatste moment aardig wat exemplaren de markt in gepompt door middel van straffe promo-acties gericht op onderwijs. Met de Surface 2 probeert Microsoft toch weerwerk te bieden aan de kritiek rond de eerste versie. 

Het meest in het oog springend is het scherm, die nu een Full HD-resolutie toont in plaats van 720p. Het is bovendien een vrij goed scherm, met een brede kijkhoek en mooie kleurweergave. 

In tegenstelling tot de iPad en zoals de meeste Android-tablets, beschikt de Surface 2 over een scherm in 16:9-beeldverhouding. Dat is prettig voor het bekijken voor films, maar bovendien werkt dat formaat behoorlijk goed met de horizontaal scrollende Windows RT-interface. Bij deze tablet heb je helemaal geen last van een 'uitgerekte' interface-gevoel zoals je soms nog bij Android-tablets kan krijgen.

Over de afwerking van de Surface 2 niets dan lof. Het is een goed geconstrueerde tablet met een metalen behuizing die goed in de hand ligt, al voelt het bij langer gebruik zwaar aan. Het gewicht van 675 gram is daar niet vreemd aan; inmiddels zijn er tablets op de markt die aanzienlijk minder wegen, zoals de Apple iPad Air (lees hier de test) en de Sony Xperia Tablet Z (lees hier de test). En dan is er nog dat randje aan de behuizing die soms wat irriteert als je de tablet vasthoudt. 

De plaatsing van de speakers zit goed: bij het bekijken van films of spelen van games krijg je een betrekkelijk goede klank geserveerd. Over games gesproken: de Surface 2 wordt een beetje warm bij intens gebruik, maar het is nooit een echt probleem.

Een heel slim idee – ook aanwezig op de eerste Surface – is de ingebouwde kickstand aan de achterkant. Hiermee kan je de tablet netjes in een horizontale oriëntatie op een tafel plaatsen, handig bij het bekijken van video's. Bij andere tablets moet je hiervoor investeren in een aparte cover of stand.

Met de bouwkwaliteit zit het dus goed bij de Surface 2, en dat gaat ook op voor de bijzondere accessoires waarmee Microsoft leurt. Eigenlijk zijn we daar wel wat oneerbiedig, want met name de cover met ingebouwde toetsenbord is een nuttig en handig extraatje.

,

Wat de Surface 2 van alle andere tablets onderscheidt, is evenwel niet de hardware. Het is op softwarevlak dat er hier iets bijzonder aan de hand is. En dan hebben we natuurlijk over de eerder aangehaalde Windows RT. 

De Surface 2 draait een update van Windows RT, versie 8.1. Die brengt allerlei kleine en grote verbeteringen aan, waarvan de belangrijkste in ons ogen de soepelere werking is. De Surface 2 is gewoonweg responsiever dan zijn voorganger, wat niet helemaal op het conto van de Tegra 4-hardware kan geschreven worden. 

Bovendien wordt de meegeleverde Office RT nu uitgebreid met Outlook RT, een vrij volledige versie van de bekende mailcliënt. Vooral relevant voor wat zakelijkere types, al is een degelijke mailapp zoals deze voor iedereen wel nuttig.

Je bedient Windows RT nog altijd met een combinatie van veegbewegingen en de Thuis-knop onder het scherm. Een touchscreen-interface is idealiter helemaal intuïtief, iets dat je niet kan zeggen van Windows RT. Je zal aan dit systeem moeten wennen.

En dat heeft zeker te maken met de gespleten persoonlijkheid van Windows RT. Het is Windows, maar toch niet. Het heeft een mooie Modern UI-interface, maar soms kom je terecht in een klassiek Windows-bureaubladomgeving. Soms kom je daar heel plots in terecht, bijvoorbeeld als je Office opent. Ook zaken als PC Settings, Command Prompt en Task Manager komen heel pc-achtig over.

Is dit allemaal zo erg? Neen, eigenlijk niet, maar het maakt de leercurve voor de Surface 2 steiler dan voor een iPad of recente Android-tablet. Wie een beetje thuis is in mobiele toestellen, zal er allemaal niet zo over struikelen. Maar je oma gaat er misschien wél door verward raken.

,

De Surface 2 is een betere tablet zijn dan de Surface RT, al blijft het fundamenteel een wat raar schepsel. Bouwkwaliteit, autonomie, schermkwaliteit… het zijn alle punten waar de Microsoft-tablet goed op scoort. 

Komt daarbij dat Microsoft toch ook in de prijs geknipt heeft, waardoor de Surface 2 competitiever is. 429 euro is goedkoper dan de iPad Air, vooral als je rekent dat de Surface 2 beschikt over 32 GB opslag. Daar betaal je bij Apple 579 euro voor. Maar er zijn ook Android-tablets, en daar zijn de prijzen scherper.

Een onderbelicht pluspunt van de Surface-tablet is de aanwezigheid van een USB 3.0-aansluiting, waardoor je heel snelle externe opslag kan koppelen met het apparaten. Niet iedereen heeft daar iets aan, maar voor sommige mensen is net dit aspect enorm praktisch.

Wellicht is het grootste doen-of-niet-punt de software. Windows RT is zelfs in de nieuwste versie bij momenten verwarrend, en het kan niet ontkend worden dat het app-aanbod bescheiden is vergeleken met Android of iOS. AV-apparaten bedienen, Spotify, 

De aanwezigheid van Office RT is dan weer een aardig plus, vooral omdat je via de Touch of Type covers over een bruikbaar echt toetsenbord beschikt. Al vinden we de prijs van de covers in verhouding te hoog.

Kortom, dit is bij uitstek een product om eerst te proberen vooraleer aan te schaffen.

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.