Toon alles (5)
Jamie Biesemans

Prachtig scherm

De eerste Surface RT was niet echt een succes, al zijn er nog op het laatste moment aardig wat exemplaren de markt in gepompt door middel van straffe promo-acties gericht op onderwijs. Met de Surface 2 probeert Microsoft toch weerwerk te bieden aan de kritiek rond de eerste versie. 

Het meest in het oog springend is het scherm, die nu een Full HD-resolutie toont in plaats van 720p. Het is bovendien een vrij goed scherm, met een brede kijkhoek en mooie kleurweergave. 

In tegenstelling tot de iPad en zoals de meeste Android-tablets, beschikt de Surface 2 over een scherm in 16:9-beeldverhouding. Dat is prettig voor het bekijken voor films, maar bovendien werkt dat formaat behoorlijk goed met de horizontaal scrollende Windows RT-interface. Bij deze tablet heb je helemaal geen last van een 'uitgerekte' interface-gevoel zoals je soms nog bij Android-tablets kan krijgen.

Over de afwerking van de Surface 2 niets dan lof. Het is een goed geconstrueerde tablet met een metalen behuizing die goed in de hand ligt, al voelt het bij langer gebruik zwaar aan. Het gewicht van 675 gram is daar niet vreemd aan; inmiddels zijn er tablets op de markt die aanzienlijk minder wegen, zoals de Apple iPad Air (lees hier de test) en de Sony Xperia Tablet Z (lees hier de test). En dan is er nog dat randje aan de behuizing die soms wat irriteert als je de tablet vasthoudt. 

De plaatsing van de speakers zit goed: bij het bekijken van films of spelen van games krijg je een betrekkelijk goede klank geserveerd. Over games gesproken: de Surface 2 wordt een beetje warm bij intens gebruik, maar het is nooit een echt probleem.

Een heel slim idee - ook aanwezig op de eerste Surface - is de ingebouwde kickstand aan de achterkant. Hiermee kan je de tablet netjes in een horizontale oriëntatie op een tafel plaatsen, handig bij het bekijken van video's. Bij andere tablets moet je hiervoor investeren in een aparte cover of stand.

Met de bouwkwaliteit zit het dus goed bij de Surface 2, en dat gaat ook op voor de bijzondere accessoires waarmee Microsoft leurt. Eigenlijk zijn we daar wel wat oneerbiedig, want met name de cover met ingebouwde toetsenbord is een nuttig en handig extraatje.

gerelateerde items