Toon alles (5)
Jamie Biesemans

Windows 8.1 RT

Wat de Surface 2 van alle andere tablets onderscheidt, is evenwel niet de hardware. Het is op softwarevlak dat er hier iets bijzonder aan de hand is. En dan hebben we natuurlijk over de eerder aangehaalde Windows RT. 

De Surface 2 draait een update van Windows RT, versie 8.1. Die brengt allerlei kleine en grote verbeteringen aan, waarvan de belangrijkste in ons ogen de soepelere werking is. De Surface 2 is gewoonweg responsiever dan zijn voorganger, wat niet helemaal op het conto van de Tegra 4-hardware kan geschreven worden. 

Bovendien wordt de meegeleverde Office RT nu uitgebreid met Outlook RT, een vrij volledige versie van de bekende mailcliënt. Vooral relevant voor wat zakelijkere types, al is een degelijke mailapp zoals deze voor iedereen wel nuttig.

Je bedient Windows RT nog altijd met een combinatie van veegbewegingen en de Thuis-knop onder het scherm. Een touchscreen-interface is idealiter helemaal intuïtief, iets dat je niet kan zeggen van Windows RT. Je zal aan dit systeem moeten wennen.

En dat heeft zeker te maken met de gespleten persoonlijkheid van Windows RT. Het is Windows, maar toch niet. Het heeft een mooie Modern UI-interface, maar soms kom je terecht in een klassiek Windows-bureaubladomgeving. Soms kom je daar heel plots in terecht, bijvoorbeeld als je Office opent. Ook zaken als PC Settings, Command Prompt en Task Manager komen heel pc-achtig over.

Is dit allemaal zo erg? Neen, eigenlijk niet, maar het maakt de leercurve voor de Surface 2 steiler dan voor een iPad of recente Android-tablet. Wie een beetje thuis is in mobiele toestellen, zal er allemaal niet zo over struikelen. Maar je oma gaat er misschien wél door verward raken.

gerelateerde items