Beeld

Review: Microsoft Xbox One

In veel landen kan je effectief kiezen tussen de PlayStation 4 van Sony en de Xbox One van Microsoft. Qua naamgeving is Sony wat logischer te werk gegaan, want de PS4 is overduidelijk de opvolger van de PS3. Bij Microsoft volgt 'One' op '360'. Daar zal  vast een goede marketingreden voor zijn…

Helaas, in de Benelux is die keuze er niMicrosoft heeft besloten zijn nieuwste console in ons land pas “later in 2014” uit te brengen. Wanneer “later”? Onmogelijk te voorspellen, maar het voorjaar lijkt stilaan al minder waarschijnlijk.

Toch zijn de voorraden van de Xbox One in andere landen niet uitgeput. Wie de console echt in handen wil krijgen, kan bij een verkoper in Frankrijk of Duitsland probleemloos de Xbox One bestellen aan een normale prijs. We hebben dat gedaan, via Amazon.de, en het apparaat arriveerde een paar dagen netjes in de post.

Waarom dan niet de nieuwe Xbox in België en Nederland uitbrengen? Het is een beetje gissen, maar wij vermoeden dat het eerder met localisatieproblemen te maken heeft.

Belangrijk om weten: als je een Xbox One op dit moment in België of Nederland gebruikt, ervaar je een paar problemen. De console is volledig functioneel en je kan het gebruiken met je lokale Live-account. Maar je krijgt de Amerikaanse of Britse Store gepresenteerd, en niet de Belgische of Nederlandse.

Echt een zwaar probleem is dat niet, maar het kan zijn dat je bijvoorbeeld je Microsoft Points niet kan verzilveren omdat ze gelinkt zijn aan België of Nederland. Vermoedelijk lost de kwestie zich op als de Xbox One officieel gelanceerd wordt in onze contreien.

,

Wat meteen opvalt als je de marketing van de PlayStation 4 en Xbox One naast elkaar legt, is de heel andere insteek. De PS4 draait om games, games en nog eens games. Bij de Xbox is de boodschap complexer.

Ok, gaming blijft nog altijd het hoofddoel van de Microsoft-spelconsole. Maar veel meer dan bij de PS4 legt Microsoft de nadruk op de mediamogelijkheden van zijn nieuwe machine. Zo wordt streaming muziek en video even centraal gezet als games.

De interface van de Xbox One leent zich daar goed toe. Wie een Windows Phone-telefoon ooit in handen nam of werkt met een Windows 8-laptop zal zich meteen thuisvoelen. De gelijkenissen zijn groot, maar gelukkig zonder de ergenissen van Windows 8.

Het hoofdmenu ziet er dus uit als een collectie blokjes, waarbij elk blokje een app, media of games vertegenwoordigt. Belangrijke zaken tonen als grotere blokken, minder belangrijke als kleinere. 

Omdat je niet alles kwijt kan raken op één hoofdscherm, zijn er verschillende. Je verspringt van één scherm naar het ander door helemaal links of rechts op het scherm te gaan, waarna het volgende paneel zichtbaar wordt. Een lijst sleutelwoorden bovenaan het scherm geeft aan waar het om draait in een bepaald scherm.

De Windows Phone-filosofie vertaald goed naar het televisiescherm. De interface van de Xbox One is helder en clean – zo moet het! Het is boeiend dat alles min of meer een gelijkwaardige behandeling krijgt, of het nu gaat om een functie als de Blu-rayspeler, een spel of de instellingen. Diezelfde filosofie zagen we recent nog opduiken bij de WebOS-interface op nieuwe LG-televisies. 

,

Laten we er niet te veel woorden aan vuil maken: zowel de PS4 als de Xbox One ogen weinig aantrekkelijk. Van de twee is de Xbox One ongetwijfeld het saaist. Vergeleken met z'n voorganger, de Xbox 360, is de One conventioneler getekend. De Microsoft-console is – laten we er niet te veel woorden aan vuil maken – niets meer dan een saaie zwarte doos.

De Xbox One is onopvallend en daardoor misschien beter geschikt om in een stapel AV-apparatuur te verwerken.  Alleen, waarom kon Microsoft zijn voeding niet mee in de console verwerken? De console is niet bepaald compact, en toch moet je weer met een grote externe blok ergens wegstoppen.

De Xbox One-controller is minder ingrijpend veranderd. Hij ligt iets beter in de hand dan het oude Xbox 360-model (die ook al zeer handvriendelijk was). Een aansluiting voor een headset is uiteraard ook present. Recent presenteerde Microsoft ook een headset, maar in tegenstelling tot bij de PS4 lijkt die enkel geschikt om te chatten. Bij de Sony-console krijg je alle audio binnen.

,

De Xbox 360 had  geen Blu-ray-mogelijkheden (Microsoft zette in op het inmiddels overleden HD DVD), maar ontwikkelde na een tijd behoorlijke goede streamingmogelijkheden.

Bij de Xbox is er wel een Blu-rayspeler aan boord. Raar genoeg moet je een losse app downloaden vooraleer je een film kan bekijken. Het spaart Microsoft wat licentiecentjes uit, maar komt wat raar over. Maar goed, een paar kliks later heb je een tegel in de interface met een Blu-rayspeler.

De Xbox One is DLNA-compatibel, maar dan wel op een zeer bizarre manier. Op de console zelf lijk je geen manier te hebben om een DLNA-bron te zoeken of media te selecteren. Je kan via een DLNA- controller (bijvoorbeeld een app op een smartphone) wel media richting de Xbox One sturen, maar de kans dat het afspeelt is in onze ervaring eerder gering.

Het is vooral qua streaming media dat de Xbox One uitblinkt. Je kan via de interface films en tv-series huren en kopen, wat aangedreven door de Bing-zoekfunctie heel vlot gaat. Het aanbod aan films is behoorlijk sterk en kan de toetsing met de iTunes Store zeker aan.

Maar helaas, films huren of muziek beluisteren via de Xbox Music-dienst kan niet zomaar op de Xbox One. Op ons testtoestel was het onmogelijk om de regio België of Nederland te selecteren, waardoor deze diensten niet werkten.

Je kan op de Xbox One een aantal media-apps installeren. Het aanbod is op ons testtoestel zeer Amerikaans getint, maar met de Netflix-app kunnen we alvast aan de slag. Het is nog wat gissen welke media-apps er specifiek voor de Benelux beschikbaar zullen zijn. Gegeven het karige aanbod op de PS4 hebben we goede hoop op beter.

,

Bij de Xbox One hoort een vrij goede app: SmartGlass. Om de zaak verwarrend te houden: dit is dus een andere SmartGlass-app dan de gelijknamige app die je met de Xbox 360 gebruikt.

Ook hier speelt het officieuze karakter van onze Xbox One ons parten. De gepaste SmartGlass-app is niet beschikbaar in de Belgische of Nederlandse App Store, zodat we naar een Amerikaanse iTunes-account moeten grijpen om het binnen te halen op onze iPhone.

Eens dat achter de rug, ontdekken we een app die behoorlijk goed werkt. Je ziet op je telefoon een interface die sterk lijkt op de Xbox One-menu's, wat praktisch is om snel een Xbox-app te starten. Het is vooral handig dat je via de SmartGlass-app gemakkelijk tekst kan invoeren. Je kan het ook gebruiken als afstandsbediening, incluis met de XYAB-knoppen.

Niet slecht dus, al vinden we de app op de keeper beschouwd minder geslaagd dan bij de PS4. Daar kan je downloads op afstand opstarten, bijvoorbeeld. SmartGlass is evenwel veel strakker dan de rommelige PlayStation-app.

,

Op eerste zicht is de Xbox One duurder dan zijn Sony-rivaal: 499 versus 399 euro. Maar dat komt omdat Microsoft bij de console ook een geavanceerde Kinect-camera levert.

Het gaat hier om een veel verbeterde versie van de camera die voor de Xbox 360 beschikbaar was. Het is veel nauwkeuriger en werkt ook beter bij slechtere lichtomstandigheden – lees: het typische, wat gedimd licht van een woonkamer. Ook niet onbelangrijk: de camera staat stukken stabieler dan de vorige versie.

De camera is interessant voor bepaalde games die je door middel van gebaren kan bedienen. Denk aan dans- of sportgames, waar ook meerdere mensen aan kunnen participeren.

Kinect bevat ook een microfoon, zodat je de Xbox One met stemcommando’s kan bedienen. Voorlopig kan dat niet in het Nederlands, maar wel in het Engels of Frans.

In de praktijk blijkt de stemherkenning zeer goed te werken. Met gesproken commando’s kan je nagenoeg alles doen in de interface van de Xbox, tot het opbellen van een contact met Skype toe.

Gegeven dat Microsoft tegenwoordig Skype bezit, zal het niet verbazen dat de internettelefoondienst zeer goed integreert met de Xbox One – beter dan op menige smart tv’s.

Spijtig genoeg moet je wel een Live Gold-lid zijn om het te gebruiken. Nu we het daar toch over hebben: het is wat belachelijk dat je zo’n lidmaatschap moet hebben om zaken als de browser-app te mogen gebruiken of de Xbox via een app op je tablet te bedienen

Een Gold-abonnement biedt sowieso te weinig meerwaarde voor wat het kost. Dat is zeker zo als je het vergelijkt met een Plus-abonnement bij de PlayStation. Daar krijg je toegang tot minstens één, maar vaak twee gratis games per maand, én kortingen. Hier moet Microsoft toch een beter antwoord op bieden.

,

We weten dat de Xbox One en de PS4 nog minstens vijf – maar wellicht nog heel wat meer – jaren in de winkels blijven liggen. Gegeven dat tv-fabrikanten reeds vorig jaar begonnen met het pushen van Ultra HD of 4K, hadden we eigenlijk wel verwacht dat de nieuwe generatie consoles klaar zouden zijn voor deze resolutie.

Voor tv-bouwers die nog wat krampachtig bestaansredenen voor Ultra HD-toestellen zoeken, zou dat een goede zaak zijn. Er is immers maar weinig video beschikbaar in 4K. Ultra HD-games zouden de acceptatie van de nieuwe standaard kunnen versnellen. Gaming in 4K is bovendien waanzinnig mooi.

Driewerf helaas, zowel de Xbox One als de PS4 zullen wellicht nooit echt 4K-monsters worden. De Xbox One kan volgens de ontwerpers wel dergelijke hoge resoluties uitsture – maar over 4K-games stil blijft.

Dat de Xbox One (net als de PS4) lijkt te beschikken over een HDMI 1.4-aansluiting, is echter het grootste probleem. Hierdoor is de framerate van 4K-games beperkt tot 24 fps, wat te weinig is voor een actiespel. Of de poort door middel van software kan geüpgraded worden naar HDMI 2.0 is nog onduidelijk en misschien niet zo waarschijnlijk. Spijtig. 

,

En hoe zit het met de grafische kwaliteit van de games? De nieuwe Xbox en PlayStation beschikken over heel krachtige hardware die games standaard in Full HD kunnen renderen – al zijn er aanwijzingen dat dit niet altijd gebeurt.

Bij de vorige generatie spelmachibes werden intern spelbeelden in 720p gecreëerd en geupscaled naar 1.080p. Dat zit nu beter, maar in volle actie vallen de betere graphics niet altijd op. Framerateproblemen zijn echter echt verleden tijd.

Wij hebben de Xbox One getest op een mooi 55-inch televisie van LG – een glorieuze ervaring waar elke gamerhart sneller van gaat kloppen. Hoe groter het scherm, hoe meer de betere graphics tot hun recht gaan komen. 

Het game-aanbod van de Xbox One blijft ook na enkele maanden karig, bescheidener dan bij de PS4. Dat heeft ten dele met de afwezigheid van indie games te maken. Deze goedkopere maar daarvoor niet slechtere spellen zien we wel opduiken bij de nieuwe PlayStation.

Het is wel zo dat in de beginmaanden van een console het game-aanbod altijd wel beperkt is. Maar de Xbox One mist wel een mooie launchtitel, al komt die er binnenkort misschien wel aan in de vorm van Titanfall. Ook Forza 5 is een mooi racegame dat momenteel geen evenknie kent bij de PS4.

Voorlopig ga je het moeten stellen met de paar grote 'algemene' titels, zoals Call of Duty: Ghosts, FIFA 14, Battlefield 4 en Assassin’s Creed: Black Flag.

,

De Xbox One is minder gamer-centrisch, dat geeft ook Microsoft toe. Maar het is ook de enige van de twee die kan samenwerken met decoders van digitale tv-diensten.

De nieuwe Xbox heeft daarvoor een HDMI-ingang waarop je het kastje van de tv-aanbieder aansluit. De software van de Xbox zal deze dan herkennen en bijvoorbeeld een programmagids met de aangeboden zenders tonen. Je kan dan ook de decoder aansturen met stemcommando's.

Maar helaas, vooralsnog is deze integratie niet beschikbaar in Nederland en België. Misschien verandert dat na de officiële lancering in de Benelux, maar we vrezen er een beetje voor. In het verleden liet Microsoft het vaak na om dergelijke diensten te lokaliseren. 

,

Gaat het puur om games, dan kan je niet anders concluderen dan dat de Xbox One het moet afleggen tegen de PlayStation 4. Dat heeft te maken met het ruimere aanbod maar ook het betere online abonnement. Toegegeven, het zijn vroege dagen en een paar exclusieve titels in het najaar kunnen het verschil maken. Halo, iemand?

Langs de andere kant zijn er wel veel dingen goed gedaan met de Xbox One. De Kinect werkt puik, de interface is intuïtief, de stemsturing is indrukwekkend en de controller is weer een meesterwerk van de hardwareafdeling van Microsoft. 

Maar voor het overige is er vooral sprake van een belofte. Als de Xbox inderdaad netjes samenwerkt met lokale tv-aanbieders en degelijke media-apps uitrolt, dan wordt die belofte vervuld. In het andere geval kan het niet anders dan afgerekend worden op gaming.

Bij de officiële lancering in de Benelux zullen we onze recensie updaten om rekening te houden met lokale diensten en mogelijkheden.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.