Toon alles (4)

Luisteren

De autoriteit en impact waarmee de Mirage MM-8 de ‘thumb’ in ‘Never an Absolution’ weergeeft doet ons de wenkbrauwen fronsen. Allejezus, komt dat geweld uit een kubusje van nog geen 25 centimeter groot? Dit soort ‘ultrapower-uit-kleine-kastjes’ is normaal overigens het exclusieve terrein van het Amerikaanse Sunfire, en qua ontwerpkeuzes en sound doet deze MM-8 ook sterk denken aan de producten van dat merk. 

Het zorgt in elk geval voor ronduit verbijsterende resultaten. Geen enkele sub in dit dossier doet beter als het gaat om de verhouding tussen de grootte van de sub versus de kracht en impact van de bas. Voor aanvang van deze test leek de Mirage ons eerder aan de dure kant, maar dat vooroordeel blijkt volstrekt onjuist. Het tegendeel is eerder waar.

Ook met bassen op discotheekniveau blijft de MM-8 sterk presteren – we draaien ‘Papillon’ van The Editors – maar de B&W ASW608 doet het net iets beter. De intro van
Blade Runner doet dan weer vermoeden dat er een sub ter grootte van een wasmachine staat te spelen. Indrukwekkend!

Ondanks al die lofbetuigingen is de MM-8 niet perfect. Zo zit er nog steeds te weinig muzikale informatie in het signaal. Oké, het is al een enorme meerwaarde dat je het laag nu echt hoort – het luistert gewoon allemaal een stuk prettiger – maar nog wat meer definitie in het laag zou het nog leuker maken.

En met film? Hier begint het verschil met de duurdere subs wel behoorlijk klein te worden. Bioscoopachtig basgeweld komt er immers met karrenvrachten uit...

gerelateerde items