Geluid

Review: Mirage MM-8

Deze MM-8 is één van de zes subs die het Canadese Mirage in zijn gamma voert. Het is niet hun meest compacte model, maar het is wel de kleinste subwoofer uit de test. Het hele ding is een perfecte kubus die niet groter is dan 23 centimeter!

De kast lijkt op het eerste zicht gesloten, maar dat is niet helemaal waar. Er zitten namelijk drie drivers in de Mirage, elk met een diameter van 20 centimeter. Eentje daarvan wordt actief aangestuurd, de overige twee zijn passieve radiatoren. Die laatste twee beschikken niet over een aansturing in de vorm van een spreekspoel
en dergelijke, maar worden aan het werk gezet door de luchtverplaatsing in de kast die gerealiseerd wordt door de ene, actieve driver.

Door de aanwezigheid van de passieve radiatoren kunnen we de kast dus niet als gesloten beschouwen. Aan de buitenkant zie je trouwens geen verschil tussen de drie drivers.
Op papier is het laagbereik niet geweldig: volgens Mirage loopt het door tot 36 Hz.

Maar aangezien er geen dB-afwijking wordt opgegeven, hebben we er het raden naar of die effectief aan -0 dB gehaald wordt. Meer dan waarschijnlijk niet. Het versterkervermogen is echter gigantisch: 1.200 watt!

Als je onze koopgids hebt doorgenomen, weet je dat dat lang niet zo gek is als het lijkt. Een extreem krachtige versterker kan immers een kleiner kastformaat compenseren. En dat laatste is zeker van toepassing voor de MM-8.

,

Het aansluitpaneel van de MM-8 beperkt zich tot lijningangen. Geen bezwaar voor wie een av-receiver heeft met een subwooferuitgang, maar in een stereo-opstelling is de MM-8 wat moeilijker te integreren.

,

De autoriteit en impact waarmee de Mirage MM-8 de ‘thumb’ in ‘Never an Absolution’ weergeeft doet ons de wenkbrauwen fronsen. Allejezus, komt dat geweld uit een kubusje van nog geen 25 centimeter groot? Dit soort ‘ultrapower-uit-kleine-kastjes’ is normaal overigens het exclusieve terrein van het Amerikaanse Sunfire, en qua ontwerpkeuzes en sound doet deze MM-8 ook sterk denken aan de producten van dat merk. 

Het zorgt in elk geval voor ronduit verbijsterende resultaten. Geen enkele sub in dit dossier doet beter als het gaat om de verhouding tussen de grootte van de sub versus de kracht en impact van de bas. Voor aanvang van deze test leek de Mirage ons eerder aan de dure kant, maar dat vooroordeel blijkt volstrekt onjuist. Het tegendeel is eerder waar.

Ook met bassen op discotheekniveau blijft de MM-8 sterk presteren – we draaien ‘Papillon’ van The Editors – maar de B&W ASW608 doet het net iets beter. De intro van
Blade Runner doet dan weer vermoeden dat er een sub ter grootte van een wasmachine staat te spelen. Indrukwekkend!

Ondanks al die lofbetuigingen is de MM-8 niet perfect. Zo zit er nog steeds te weinig muzikale informatie in het signaal. Oké, het is al een enorme meerwaarde dat je het laag nu echt hoort – het luistert gewoon allemaal een stuk prettiger – maar nog wat meer definitie in het laag zou het nog leuker maken.

En met film? Hier begint het verschil met de duurdere subs wel behoorlijk klein te worden. Bioscoopachtig basgeweld komt er immers met karrenvrachten uit…

,

Als je graag een flink, mooi basfundament in huis wil halen maar een al te forse sub een ‘njet’ krijgt van je wederhelft, dan is deze Mirage MM-8 de gouden oplossing. Omdat hij zo extreem goed presteert in verhouding tot z’n grootte, trakteren we hem zelfs op vier sterren!

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.