Geluid

Review: NAD C390 DD

Net als bij z’n grote broer de M2 is deze C390 DD dus een volledig digitale versterker, die bronsignalen over het hele signaalpad binnen het digitale domein houdt tot ze uiteindelijk naar de luidsprekers worden gestuurd – dit in tegenstelling tot een doordeweekse klasse D-versterker, waarnaar ook weleens (verkeerdelijk) als ‘digitaal’ wordt verwezen.

Dat verschil is belangrijker dan het lijkt: het maakt immers een aantal klassieke tussenstappen overbodig in het signaalpad, die ruis en vervorming kunnen opleveren.

Daarnaast maakt deze NAD gebruik van Direct Digital Feedback, een opmer- kelijke correctietechnologie die pulsefouten opspoort en ze razendsnel corrigeert. Daardoor zouden er geen ongewenste afwijkingen meer kunnen optreden in het versterkte signaal.

,

De presentatie van de C390 DD verschilt wel overduidelijk van de M2: de afwerking staat nog steeds op een hoog niveau, maar de opvallende, chique looks van de Masters Series hebben plaatsgemaakt voor een eerder ‘understated’ design.

De C390 DD biedt echter ook een specifiek voordeel: een modulaire constructie, die toelaat om de versterker extra functionaliteit te geven met optionele slot-in modules (250 euro/stuk).

Een USB-module – met twee USB-aansluitingen achteraan, één voor een pc en één voor een FAT/NTFS-schijf – wordt af-fabriek al voorzien. Op de overige twee slots kan een module met analoge ingangen worden toegevoegd én een HDMI-module, die drie HDMI-ingangen plus een HDMI-uitgang biedt.

Met die laatste wordt het mogelijk om de C390 DD het geluid van je Blu-ray-speler, HTPC of spelconsole
te laten weergeven, terwijl hij via de HDMI-uitgang het beeld onbewerkt doorgeeft aan je TV of projector.

Een waanzinnig interessante feature voor wie een high-end stereoversterker wil integreren met z’n beeldbronnen, zonder extra kabels naar de tv te trekken. In de praktijk werkt het alvast voortreffelijk.

Eigenlijk kan dat laatste van de hele bediening worden gezegd, althans: toch op de versterker zelf. Er staan amper knopjes op het frontpaneel – wel een prima schermpje, trouwens – en de volumeregelaar is een van de beste die we in deze prijsklasse al gezien hebben.

Ook de remote doet z’n werk goed, maar de indeling ervan biedt ruimte voor verbetering.

,

En het geluid van de C390 DD? Dat wordt kenmerkt door een enorm open, transparant karakter, veel controle en een opvallend brede soundstage. Gek is dat we daarbij nooit de indruk krijgen dat deze versterker de muziek ‘kleurt’, maar klinisch klinkt hij ook niet.

En aangezien je nagenoeg alles (uitgangsimpedantie speakers, kantelfrequentie voor sub, digitale equaliser, …) elektronisch kan regelen, verloopt de integratie in een 2.1-systeem eveneens probleemloos.

,

Het enige minpunt aan de NAD C390 DD is dat er weinig ruimte voor analoge bronnen wordt gelaten, zelfs met de analoge module erbij.

Maar voor digitale bronnen is dit een ronduit indrukwekkende versterker die met alle soorten content raad weet, ook de minder voor de hand liggende.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.