Wie de specificaties van de T748 vergelijkt met die van andere av-receivers uit de ‘betaalbare middenklasse’, kijkt waarschijnlijk vreemd op van hoe afwijkend dat lijstje eruit ziet.

Laat ons beginnen met het minst veelzeggend gegeven, maar wel eentje waar stiekem toch meteen naar wordt gekeken: het vermogen. Voor een toch niet zo kleine AV-receiver als deze lijkt zeven keer 40 watt haast peanuts wanneer je het naast de zeven keer 150 watt van de Pioneer VSX-1122 of 160 watt van de Onkyo TX-NR616 zet.

Toch zorgt dat in de praktijk niet voor die wereld van verschil die je misschien verwacht. In de eerste plaats omdat zo’n toename decibelmatig niet zo spectaculair is als de cijfers doen uitschijnen, maar vooral omdat de fabrikanten het vermogen niet op dezelfde manier meten. We kunnen alvast verklappen dat het verschil in de praktijk bepaald niet dramatisch is, maar dat verschil in focus zet wel de toon.

Ook bij de aansluitingen treffen we een selectie in- en uitgangen aan die er op z’n zachtst gezegd apart uitziet, in eerste instantie door wat niét aanwezig is. Achter het afneembare klepje op de voorkant zien we bijvoorbeeld geen HDMI-ingang of USB-poort, en ook op de achterkant zit geen USB-ingang.

Of netwerkaansluiting. Dat laatste houdt meteen in dat je niet hoeft te rekenen op extraatjes zoals netwerkstreaming, internetradio, AirPlay of een app voor de bediening van deze machine. Optioneel kan je overigens wel een DAB-module of iPod-dock toevoegen. 

De vier HDMI-ingangen en enkele HDMI-uitgang zullen in de meeste gevallen heus wel volstaan, maar de andere kandidaten in deze test doen beter. 

Wél aanwezig en meteen ook een unicum in deze test, is de analoge meerkanaalsuitgang. Wie op zoek is naar meer kracht kan dus extra eindversterkers achter de T748 hangen. Ook een analoge stereo-uitgang en S-video-ingang zijn overigens van de partij, eveneens zeldzame verschijningen in dit veld.

Kortom, een eigenzinnig aanbod dat het eerder van kwaliteit dan kwantiteit moet hebben.