Sommige audiopuristen kijken vast neer op het gebruik van een iPhone of iPod als audiobron. Toch zijn er meer en meer mensen die zo’n toestel precies daarvoor gebruiken. Meer zelfs, er is blijkbaar een stevige vraag naar oplossingen die een betere geluidskwaliteit bieden en een bereidheid om daarvoor te betalen.

Wellicht was de B&W Zeppelin de eerste iPhone-speakerdock die inpikte op dat sentiment, maar ondertussen zijn er nog genoeg andere premium docks op de markt. Onlangs kwam bijvoorbeeld de Bang & Olufsen BeoSound 8 aan bod.

De NAD Viso 1 heeft alleszins het prijskaartje om bij die selecte club te horen. En ook de looks, want het betreft hier allesbehalve een compacte speakerdock met een onopvallend uiterlijk. De Viso 1 is een beetje tonachtige – om het wat oneerbiedig uit te drukken – met diepe basreflexopeningen aan de zijkant waaruit de lage tonen naar buiten rollen.

De iPhone plaats je in een houder die op zijn beurt gemonteerd is op een metalen beugel die los van de behuizing lijkt te staan. Visueel geeft dat het effect van een muziekspeler die in een baan rond de speaker cirkelt. Mooi om zien.

Zoals wel vaker bij speakerdocks, zijn de controls eerder minimalistisch. Exact drie vind je er op de beugel, net boven het NAD-logo, met nog een aan/uit-knop aan de zijkant. De iPhone-houder kantelt bovendien desgewenst negentig graden, zodat de telefoon in een liggende positie terechtkomt. Fijn, want dan kan je genieten van de Coverflow-view van de muziekapp die Apple meelevert met de iPhone.