De ND5 XS hoort thuis in Naims XS-serie, en heeft ontzettend veel te bieden. In de eerste plaats is er de functionaliteit, die veel verder gaat dan bij een doordeweekse netwerkspeler. Dankzij drie digitale ingangen (24-bit/192kHz-compatibel) kan de ND5 XS dienst doen als hoogwaardige DAC voor al je digitale bronnen, en voor een meerprijs van 250 euro krijg je er ook nog een FM/DAB-module bij. Eigenlijk haal je dus drie toestellen in huis voor de prijs van één.

Zoals je van een moderne netwerkspeler mag verwachten, scoort de ND5 XS ook hoog op het vlak van gebruiksgemak. De installatie heeft eigenlijk amper meer om handen dan het aansluiten van een cd-speler, en het zoeken van tracks verloopt ontzettend vlot dankzij de indrukwekkende werkingssnelheid. Zowel over ons netwerk als van op een harde schijf zien we na drie tellen onze volledige muziekcollectie (zo’n 550 albums) al verschijnen. 

Tel daar nog de logisch ingedeelde menu’s bij waarmee haast alles naar wens afgesteld kan worden, een handige remote die zich uitstekend laat bedienen en een klein maar duidelijk display op de voorkant van de ND5 XS, en je hebt een toestel dat zich gewoon erg fijn laat bedienen. Alleen de knopjes op het frontpaneel konden misschien nog iets duidelijker.

Wie een iPad, iPhone of iPod touch heeft, kan zich het leven trouwens nog makkelijker maken met de gratis nStream-app - een uistekende applicatie die het gebruiksgemak naar een nog hoger niveau tilt.