Redactie

Review: Netatmo Urban Weather Station

Een weerstation moet er absoluut niet lelijk uitzien, zeker niet eentje dat je ook binnen opstelt. Daar hebben ze bij Netatmo aan gedacht. De twee kleine cilinders zijn uitgevoerd in aluminium met witte plastiek accenten. Een bijzonder strak uitzicht dat je schaamteloos in het zicht mag zetten. De kleinste cilinder werkt op twee AAA-batterijen, wat voldoende moet zijn voor een jaar, en is bestemd voor buitengebruik. Je stelt hem op in de schaduw en beschermd tegen de regen. De grote versie sluit je aan op het stopcontact en zet je binnen waar je de metingen wil doen.

Netatmo

We voerden de installatie uit via onze Android smartphone. Die legt eerst contact via Bluetooth om daarna je WiFi-instellingen te configureren. Je kan de installatie ook via PC of Mac uitvoeren, in dat geval link je de grote module even via USB aan de computer. De installatie verliep probleemloos. De binnenmodule moet bereik hebben op je WiFi-netwerk, de buitenmodule communiceert via RF met je binnen-module. Of die elkaar kunnen bereiken kan je nagaan in de app. Naast de onderlinge afstand speelt zoals steeds ook mee hoeveel muren er tussen beide modules staan.

,

De “Urban Weather Station” is meer dan een thermometer. Binnen meet je temperatuur, luchtdruk, luchtvochtigheid, CO2 gehalte, en omgevingsgeluid. Buiten meet je temperatuur en luchtvochtigheid. Om al die informatie te presenteren krijg je een uitstekende app. Die is beschikbaar voor Android en iOS. Op PC of Mac kan je gebruik maken van de website om de metingen te bekijken.

 

 

Elke vijf minuten wordt er gemeten, zodat je een accuraat verloop te zien krijgt van wat er in huis en buiten gebeurt. Alle data wordt bijgehouden in de cloud, zodat je na verloop van tijd een perfecte historiek hebt. Die kan je bekijken aan hand van verschillende grafieken. Naast de metingen krijg je ook informatie over de kwaliteit van de buitenlucht, die info haalt Netatmo van Citeair, de Europese index voor luchtvervuiling. Je krijgt bovendien de belangrijkste vervuiler te zien, bijvoorbeeld fijn stof of ozon. Op de tablet-app en pc krijg je bovendien een voorspelling van het weer voor de volgende zeven dagen.

Netatmo web

,

Temperatuur, luchtdruk en luchtvochtigheid leren je heel wat over het comfortniveau in huis. Maar echt handig zijn de CO2-metingen. Een te hoge concentratie aan CO2 kan immers leiden tot hoofdpijn, slaperigheid en een gebrek aan concentratie. Zodra de drempel van 1000ppm overschreden wordt stuurt Netatmo je een bericht dat het tijd is om de kamer even te verluchten. Druk daarna even licht op de bovenzijde van de binnenmodule om een onmiddellijke meting te vragen.

De app stuurt ook berichten met een wekelijks en maandelijks gemiddelde. Hij waarschuwt je voor gevaarlijk weer, bijvoorbeeld winterse neerslag, of harde wind. Zo weet je niet alleen wanneer het raam open moet, maar wanneer het prima weer is om te joggen.

,

Je kan de informatie van je station ook delen met vrienden, maar die krijgen dan volledig toegang op alle meetgegevens. Je deelt dus alles of niets. Netatmo vraagt tijdens de installatie ook of je de buitenmetingen publiek wil maken. Zo willen ze een groot netwerk creëren met nauwkeurige meetinfo. Voorlopig is dat echter nog niet beschikbaar.
Update 11/12/13: De Netatmo weerkaart is beschikbaar. Je kan nu de temperatuur, vochtigheidsgraad en luchtdruk van de Netatmo-meters raadplegen op deze kaart http://www.netatmo.com/en-US/weathermap

,

Het weerstation van Netatmo kost 169 euro, bijkomende binnenmodules kosten 69 euro per stuk. Daarmee is ook het grootste nadeel vermeld. Voor een weerstation is dit erg prijzig. Outdoor metingen kan je van talloze apps gratis krijgen, al zijn die dan misschien niet zo lokaal. De binnen metingen zijn wel erg handig, zeker de CO2 meting. Volgend jaar wordt er ook een wind-en regenmeter verwacht.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.