Eerste opvallende vaststelling: de Nexus 5 is heel wat goedkoper dan de andere topmodellen die we recent bekeken. Ook in het dossier premium-smartphones in het nieuwste FWD-nummer is dit apparaat op prijsvlak een buitenbeen. Het prijskaartje van 399 euro is - ondanks het feit dat het toch nog een zekere uitgave vertegenwoordigt - het terrein van middenklassers.

En toch heb je geen el cheapo- gevoel als je het apparaat vastneemt. De behuizing is weliswaar uit kunststof, maar dat is geen echt minpunt. De gebruikte plastic is matzwart of -wit, al is bij beide versies de schermrand zwart. Met de uitstraling zit het goed, want de Nexus 5 oogt ingetogen en netjes. De keerzijde is dat het geen eyecatcher is, maar niet iedereen vindt dat even belangrijk. 

Van onze kant vinden we het vooral belangrijk dat de Nexus 5 heel goed in de hand ligt. Het heeft een ideaal formaat en de achterkant uit plastic geeft veel grip. Je gaat de Nexus 5 niet snel per ongeluk uit de handen laten glippen.

De achterkant van de Nexus 5 zou zelfhelend zijn, meldt fabrikant LG. Hallo? Inderdaad, de plastic aan de achterkant 'vloeit' nog wat, waardoor kleine krassen opnieuw verdwijnen. We hebben met een vingernagel geprobeerd krassen te maken in de behuizing - sorry LG, voor het vandaliseren van een testtoestel - en hebben hem een week argeloos mee in de broekzak gestopt met een sleutelbos. En inderdaad, de achterkant van de Nexus 5 ziet er nog altijd vrij onbeschadigd uit.

Het scherm is natuurlijk wel krasgevoelig, daar moet je blijven oppassen. Nu ja, er is wel Corning Gorilla Glass 3 gebruikt, dus ook die voorkant kan wel tegen een stootje.