Jamie Biesemans

Kitkat

Nexus-toestellen dienen als showcase voor nieuwe Android-versies, en dat is ook hier het geval. De Nexus 5 is de eerste met Android 4.4 ‘KitKat’. Opvallend is dat KitKat heel soepel draait en op alle vlakken gelikter is. Zo tonen apps nu fullscreen.

In het (verre) verleden kon je geheid van een Android-toestel op bepaalde momenten slomer gedrag verwachten, maar dat probleem is sinds Jelly Bean (Android 4.x) grotendeels verdwenen. Op dat vlak is de gebruikerservaring van Kitkat subliem.

Een uithangbord van Kitkat is dat het systeem minder geheugen nodig heeft, zodat er meer werkgeheugen is voor apps. Grappig genoeg is dat bij de Nexus 5 sowieso geen groot probleem, want de telefoon beschikt over 2 GB geheugen - wat zelfs voor de optimalisaties van Kitkat meestal wel ruim voldoende was.

Uiteraard zijn werkelijk alle Google-apps present en zitten ze heel sterk in het geheel ingebed. SMS-berichten bijvoorbeeld, vind je nu in Google Hangout. En het Thuis-scherm brengt je direct naar de zoekfunctie van Google.

En dan is er ook nog Chromecast - Googles antwoord op Airplay - al heb je daar nog een extra accessoire (een HDMI-dongle) voor nodig die bij ons nog niet beschikbaar is. Maar dat komt wel. Het interessante is dat de Chromecast-module relatief weinig kost én dat sommige tv-fabrikanten kijken naar het integreren van de Chromecast-technologie in hun toestellen. Als dat in orde komt, ga je met een druk op de knop op je telefoon een video op het tv-scherm kunnen tonen. Zoals Miracast en Airplay, dus.

De keerzijde van dit alles is dat de interface van de Nexus 5 helemaal geen franjes heeft. Je hebt de apps van Google en een bepaalde achtergrond, verder niets speciaal. Maar die soberheid is is een aantrekkingspunt voor sommige mensen, in het bijzonder voor iedereen die gek wordt van de kleurenboekaanpak van sommige Aziatische merken.

Kitkat brengt wel een aantal subtiele visuele verbeteringen aan die de Android-interface op een bescheiden manier toch wat afgeborstelder maken. Vergeleken met Jelly Bean is de nieuwe Android een beetje frisser, wat strakker. Dat komt onder meer door het gebruik van transparante interface-elementen en grotere iconen.

Veel van de zaken die we nu opmerken over Kitkat staan wat los van de Nexus 5. Elk ander apparaat - zoals de LG G2 - dat een update naar de nieuwe versie van Android zal dezelfde pluspunten krijgen. Al kan het wel dat een fabrikant bij andere toestellen nog extra interface-elementen gaat toevoegen - allemaal deel van een poging om onderscheidend te zijn in de drukke smartphonemarkt.

gerelateerde items