Geluid

Review: Niles PS6SI

Stiekemerds die wel muziek willen op het terras of in de tuin maar geen boodschap hebben aan zichtbare luidsprekers of audio-apparatuur, hebben aan deze PS6Si van Niles Audio een interessante oplossing.

De PS6Si lijkt namelijk gewoon een terracota bloempot zoals zoveel andere, en kan ook daadwerkelijk gebruikt worden om plantjes in te zetten. Maar in de onderste helft huisvest hij een heus luidsprekersysteem. In werkelijkheid is de PS6Si trouwens opgetrokken uit polyester, maar dat is er echt niet aan te zien.

Op de foto’s valt het zo direct niet op, maar vergis je niet: de PS6Si is een grote knaap. Hij heeft bovenaan een diameter van ruim 48 centimeter, en is ook nog eens 48 centimeter hoog. In dat opzicht is de PS6Si dus allesbehalve onopvallend. Het gedeelte waar je aarde in kwijt kan is maar zo’n 20 centimeter diep. Op die diepte wordt het plantaardige immers van het muzikale gescheiden door een tussenschot.

De PS6Si is een passief stereoluidsprekersysteem, dat is opgebouwd uit een naar beneden gerichte, 6,5-inch grote polypropyleen woofer – een techniek om zoveel mogelijk laag te produceren – en twee zijwaarts gerichte midhoogeenheden met een diameter van een inch.

Het opgewekte geluid straalt naar buiten doorheen de ventilatieroosters die rondom de pot aangebracht zijn. Technisch gezien is dit dus een stereoluidsprekersysteem, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je op een echt stereobeeld moet rekenen. Als je dat wil, dan zal je toch echt twee bloempotten moeten aanschaffen.

,

Leeg weegt de PS6Si al zestien kilogram, maar als je er ook nog een hoop aarde in gooit zit je algauw aan het dubbele. Om maar te zeggen dat het de bedoeling is dat deze bloempot een vaste stek krijgt. Hij is dan ook bestand tegen regenbuien en ander meteorologisch onheil.

Onderaan zijn twee ‘burial rated’-luidsprekerkabels aangehecht; een heerlijk staaltje Amerikaans waarmee de fabrikant wil aangegeven dat de kabels bedekt mogen worden met een laagje aarde. Met die kabels kan je de ‘bloempotspreker ‘op een versterker aansluiten, maar helaas zijn de aangehechte luidsprekerkabels zo kort dat je ze eerst zal moeten aansluiten op langere kabels. Want het kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn dat je de versterker vlak naast de bloempot moet zetten, toch?

Voor we het vergeten: wie niet houdt van terracotta, kan de PS6Si ook in ‘weathered concrete’ bestellen – vrij vertaald betekent dat zoveel als ‘afgeleefd beton’.

,

Rest ons alleen nog te testen hoe deze Niles PS6Si klinkt. Er valt verder namelijk niets in te stellen, af te regelen of wat dan ook. De PS6Si is dan ook alleen zinvol in situaties waarbij er al luidsprekerkabel ligt begraven in de tuin of in/aan het terras. En op voorwaarde dat je hem kan aansluiten op een versterker of av-receiver, natuurlijk.

We sluiten een tweemaal tweehonderd watt krachtige eindtrap aan op de Niles, draaien het volume een flink eind open en zetten ons schrap voor een stevige ‘wall of sound’. Maar die krijgen we niet te horen. In verhouding tot de watts die we in de bloempot pompen, krijgen we integendeel een zwak geluidsbeeld voorgeschoteld dat niet uitstijgt boven dat van een doordeweekse transistorradiootje.

Ondanks de naar beneden gerichte, relatief grote woofer is de laagweergave erg zwak. Voor alle zekerheid voelen we maar eens aan de woofer, maar die werkt wel degelijk. Het mid en hoog zijn redelijk, maar het lijkt erop alsof de fase overhoop is gehaald.

Versta ons niet verkeerd: deze bloempotluidsprekers zijn absoluut geschikt voor een streepje achtergrondgeluid, maar veel meer mag je er niet van verwachten.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.