Mobile

Review: Nokia HD Purity by Monster

Je kan er niet omheen, de HD Purity valt op. Hij is beschikbaar in het zwart, roze en cyaan. Zelfs in het zwart oogt hij blits, door de glanzende plastic beugel en dito oorschelpen.

Nu zou je kunnen opperen dat die glossy looks er cheap uitzien, maar dat is eerder een kwestie van smaak. De felle kleurtjes zullen sowieso in de smaak vallen bij hippe tieners, denk maar aan het succes van de WESC-hoofdtelefoons, Urban Ears of Beats by Dr. Dre.

De oorschelpen en binnenkant van de hoofdbeugel zijn in bijpassend similileder afgewerkt.

,

Vanzelfsprekend is deze hoofdtelefoon gericht op mobiel gebruik – deuh… Dat merk je niet alleen aan de geluidsissolatie van de on-ear oorschelpen, maar ook aan de extra's en enkele handigheidjes.

Het snoer zou bijvoorbeeld vrij van Gordiaanse knopen moeten blijven. De platte vorm ervan geeft het alvast een zekere rigiditeit, waardoor het zich recht(er) neigt te leggen. We propten het in een broekzak en het kwam er inderdaad zonder knopen uit.

Op het snoer zit ook een volumeknop en een ingebouwde microfoon. De volumeregelaar werkt enkel op de Nokia Lumia, de microfoon zou op alle Nokia-telefoons met een 3,5mm-jack moeten werken. 

Ook kan het snoer er af om de hoofdtelefoon op te bergen in de meegeleverde tas.

,

Van hoofdtelefoons die zich richten op gebruik onderweg – op de trein, de fiets … – wordt tegenwoordig vooral verwacht dat ze luid zijn, en luid knalt deze Monster HD Purity echt wel. 

Volume is echter een ervaring, een subjectief gegeven, dat hier door drie aspecten in de hand wordt gewerkt: de impedantie van deze hoofdtelefoon (32 ohm) is goed aangepast aan gangbare mobiele muziekspelers (iPods, GSM's, laptops …), de gevoeligheid is aan de hoge kant (wat zorgt voor een hoge efficiëntie) en ook de isolatie speelt een grote rol.

Een goed geïsoleerde hoofdtelefoon als deze zou grofweg drie decibel winst aan gepercipieerd volume opleveren, en ook storende omgevingsgeluiden worden op die manier uit je schelpen gehouden. Je 'ervaart' muziek dus als 'luider' zonder de volumeregelaar helemaal open te draaien.

Deze hoofdtelefoon isoleert misschien zelfs iets te goed. Als je hem lang draagt krijg je de indruk dat hij een vacuüm zuigt op je oorschelp. Dat laatste is een mes dat aan twee kanten snijdt: enerzijds zit je echt in een geluidsdichte cocon, anderzijds treedt luistermoeheid sneller op.

,

We luisterden naar cd-rips, in iTunes gecodeerd naar Apple Lossless.  Als je de nummers eens wil beluisteren, klik dan op de titels – ze leiden je meteen naar de track op Spotify.

Bambounou – FFWD
Dit hoogst dansbaar en vreemd stukje elektronica leent zich perfect voor deze hoofdtelefoon. De pompende kick en grommende sub beukt heerlijk in op je twee hersenhelften.

Over links en rechts gesproken: het stereobeeld van de Nokia HD Purity is maar magertjes voor een hoofdtelefoon, maar gezien het hier om een mobiel product gaat zou dat misschien met opzet gedaan kunnen zijn. Een overdreven stereobeeld is verwarrend als je met je hoofdtelefoon rondwandelt. In extreme gevallen zou dat tot draaierigheid in je hoofd kunnen leiden.

Mobiele muziek moet pendelen aangenamer maken, onder een trein vallen door evenwichtsproblemen hoort daar niet bij.

Eric Clapton – Layla (unplugged)
Deze legendarische klassieker is een echt referentienummer en legt meteen de vreemde frequentierespons van de Nokia HD Purity bloot. De backing-zangeressen die het refrein meezingen klinken een stuk prominenter dan normaal.

Nog vreemder zijn de hihats: ze zijn dof maar overstemmen alle nuances in Clapton's gitaarspel. Tussen de hihat's door kan je met heel veel moeite het delicate ratelen van het plectrum horen, de rest is maar een soepje. Op een hoger volume zou je het geluid zelfs als scherp en bruut kunnen omschrijven.

Chris Isaak – Wicked Game – Remastered Album Version
Remasteren is een hekel punt voor heel wat liefhebbers. Puristen menen dat de Beatles in stereo ware heiligschennis is, anderen zien het als een commerciële oportuniteit om dure collector-boxen aan de man te brengen, en nog anderen zijn wild van het gepolijste space-age geluid.

Los van die discussie heeft het remasteren van 'Wicked Game' knap wat subtiliteit aan de baslijn bijgebracht. Een warm, houterig, delicaat brommen, dat spijtig genoeg volledig verdwijnt in de modderige bas die deze hoofdtelefoon typeert.

Er is veel bas, maar die focust zich voornamelijk rond de 50 hertz, hoewel de specificaties een respons tot zelfs 20 hertz beloven. Daardoor krijg je de indruk veel lage tonen te horen, maar alle details en finesse ontbreken. Hij 'bonkt', maar het komt lomp over en bezorgde ons al snel een even bonkende hoofdpijn op hogere volumes.

,

Het mag duidelijk zijn: de audiotechnische prestaties van deze Nokia HD Purity by Monster passen niet echt bij een pendelende audiofiel die naar de meest evenwichtige prestaties op zoek is. Reken je jezelf niet tot die categorie, maar zoek je een opvallende en luide hoofdtelefoon met de extra's van een mobiele headset? Dan is dit een product dat je zeker mag overwegen.

Een struikelblok zou echter het gepeperde prijskaartje kunnen zijn, want met een adviesprijs van 199 euro is dit niet bepaald een 'folieke'. Naar onze mening zijn er dan ook betere alternatieven als je in de markt bent voor een hoofdtelefoon uit dit prijssegment.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.