Krachtpatser?

Van hoofdtelefoons die zich richten op gebruik onderweg - op de trein, de fiets … - wordt tegenwoordig vooral verwacht dat ze luid zijn, en luid knalt deze Monster HD Purity echt wel. 

Volume is echter een ervaring, een subjectief gegeven, dat hier door drie aspecten in de hand wordt gewerkt: de impedantie van deze hoofdtelefoon (32 ohm) is goed aangepast aan gangbare mobiele muziekspelers (iPods, GSM's, laptops …), de gevoeligheid is aan de hoge kant (wat zorgt voor een hoge efficiëntie) en ook de isolatie speelt een grote rol.

Een goed geïsoleerde hoofdtelefoon als deze zou grofweg drie decibel winst aan gepercipieerd volume opleveren, en ook storende omgevingsgeluiden worden op die manier uit je schelpen gehouden. Je 'ervaart' muziek dus als 'luider' zonder de volumeregelaar helemaal open te draaien.

Deze hoofdtelefoon isoleert misschien zelfs iets te goed. Als je hem lang draagt krijg je de indruk dat hij een vacuüm zuigt op je oorschelp. Dat laatste is een mes dat aan twee kanten snijdt: enerzijds zit je echt in een geluidsdichte cocon, anderzijds treedt luistermoeheid sneller op.

gerelateerde items