Luistertest

We luisterden naar cd-rips, in iTunes gecodeerd naar Apple Lossless.  Als je de nummers eens wil beluisteren, klik dan op de titels - ze leiden je meteen naar de track op Spotify.

Bambounou – FFWD
Dit hoogst dansbaar en vreemd stukje elektronica leent zich perfect voor deze hoofdtelefoon. De pompende kick en grommende sub beukt heerlijk in op je twee hersenhelften.

Over links en rechts gesproken: het stereobeeld van de Nokia HD Purity is maar magertjes voor een hoofdtelefoon, maar gezien het hier om een mobiel product gaat zou dat misschien met opzet gedaan kunnen zijn. Een overdreven stereobeeld is verwarrend als je met je hoofdtelefoon rondwandelt. In extreme gevallen zou dat tot draaierigheid in je hoofd kunnen leiden.

Mobiele muziek moet pendelen aangenamer maken, onder een trein vallen door evenwichtsproblemen hoort daar niet bij.

Eric Clapton – Layla (unplugged)
Deze legendarische klassieker is een echt referentienummer en legt meteen de vreemde frequentierespons van de Nokia HD Purity bloot. De backing-zangeressen die het refrein meezingen klinken een stuk prominenter dan normaal.

Nog vreemder zijn de hihats: ze zijn dof maar overstemmen alle nuances in Clapton's gitaarspel. Tussen de hihat's door kan je met heel veel moeite het delicate ratelen van het plectrum horen, de rest is maar een soepje. Op een hoger volume zou je het geluid zelfs als scherp en bruut kunnen omschrijven.

Chris Isaak – Wicked Game - Remastered Album Version
Remasteren is een hekel punt voor heel wat liefhebbers. Puristen menen dat de Beatles in stereo ware heiligschennis is, anderen zien het als een commerciële oportuniteit om dure collector-boxen aan de man te brengen, en nog anderen zijn wild van het gepolijste space-age geluid.

Los van die discussie heeft het remasteren van 'Wicked Game' knap wat subtiliteit aan de baslijn bijgebracht. Een warm, houterig, delicaat brommen, dat spijtig genoeg volledig verdwijnt in de modderige bas die deze hoofdtelefoon typeert.

Er is veel bas, maar die focust zich voornamelijk rond de 50 hertz, hoewel de specificaties een respons tot zelfs 20 hertz beloven. Daardoor krijg je de indruk veel lage tonen te horen, maar alle details en finesse ontbreken. Hij 'bonkt', maar het komt lomp over en bezorgde ons al snel een even bonkende hoofdpijn op hogere volumes.

gerelateerde items