Mobile

Review: Nokia Lumia 2520

Je zou verwachten dat een wereldspeler op vlak van smartphones allang een eigen tablet zou uitbrengen. Maar merkwaardig genoeg heeft Nokia dat nooit gedaan (we negeren even een paar kleinschalige experimenten met toestellen op basis van Linux die je nauwelijks kon vergelijken met wat we nu een tablet noemen.)

Maar nu is hij er dus wel, de Lumia 2520. Zoals je zou verwachten draait deze Nokia met 10,1-inch breedbeeldscherm Windows RT 8.1. Hierdoor wordt het samen met de Surface van Microsoft een echt alternatief voor de iPad met iOS en de vele tablets met Android. De vraag is of dat voldoende is om mensen naar de Lumia 2520 te duwen?

,

De 2520 draagt het etiket ‘Lumia’ en dat is niet alleen omdat het (min of meer) hetzelfde besturingssysteem draait als de gelijknamige telefoons. Het is eveneens een verwijzing naar het design van de Lumia 2520. Wie een beetje de Lumia-stijlelementen kent – de afgeronde hoeken, de bolle achterkant, het gebruikte kunststof – zal meteen zien dat de Nokia-tablet afkomstig is van dezelfde tekentafel.

Daar is op zich niets mis mee, want het Lumia-design is nog altijd fris en eigenzinnig. Net zoals de Lumia-telefoons, voelt de 2520 zeer solide en goed gebouwd aan. Wij kregen de matzwarte versie op bezoek, maar we hebben ook al de felrode editie in handen gehad. Die laatste stond heel snel vol met vingerafdrukken.

Het gebruik van kunststof creëert geen goedkoop gevoel. Als je de tablet vastneemt, ligt het goed in de hand en kraakt er niets. Toch is er aardig wat contrast met de metalen behuizing van de iPad, die op zijn manier net wat luxer aanvoelt.

Bij het optillen van de Lumia 2520 merk je bovendien meteen dat deze tablet niet zo licht is: 615 gram. Dat is heel wat meer dan de lichtgewichten die tablets als de iPad Air, Sony Xperia Tablet Z en Samsung Galaxy S zijn. Die apparaten wegen vaak minder dan 500 gram droog aan de haak. En dat hogere gewicht heeft gevolgen, want je kan de Lumia 2520 toch niet lang met één hand vasthouden.

,

De meeste Lumia-telefoons bezitten een scherm met Nokia’s eigen ClearBlack-technologie. Ook deze tablet krijgt zo’n IPS-display, waardoor je kan rekenen op degelijke kijkhoeken (bij een tablet toch belangrijker dan bij een telefoon) en een redelijke goede kleurweergave. Vergeleken met een AMOLED van Samsung bijvoorbeeld, zijn de kleuren veel minder intens. Maar dat is niet echt een probleem.

De hogere contrast van ClearBlack moet volgens de fabrikant vooral de leesbaarheid in fel licht vergroten. Een claim die ook wel klopt – tot op een zekere hoogte. Het Nokia-scherm kan een zeer hoge helderheid produceren, en daardoor blijft het langer bruikbaar als het lichtgehalte toeneemt. Maar onder een felle middagzon ga je toch wat schaduw moeten opzoeken – sowieso een goed idee, zeggen dermatologen.

Standaard voorziet Nokia 32 GB interne geheugen (waarvan een deel door het OS wordt gebruikt), wat het prijskaartje van 499 euro verzacht. Je kan ook een microSD-kaart aanbrengen voor nog meer geheugen. Aan de zijkanten vind je weliswaar een micro-USB-aansluiting; deze kan je evenwel niet gebruiken om te laden. Het lijkt onwaarschijnlijk in 2014, maar je moet de Lumia 2520 van stroom voorzien via een 2,5 mm aansluiting. Dat is weer een extra adapter om mee op reis te nemen. 

,

We vermeldden het eerder al: de Lumia 2520 draait Windows. Meer bepaald: Windows RT, een afgeslankt variant van het klassieke Windows die geschikt is gemaakt voor zuinige ARM-chips. Nu hebben wij een beetje een haat-liefde-relatie met Windows RT, wat veel te maken heeft met de tussenpositie die het inneemt. Windows RT is immers geen volledige Windows (gelukkig maar, want dat zou niet werken op een tablet zoals deze) maar mist ook het gebruiksgemak van Windows Phone (dat we wél een goed OS vinden).

Als je Windows RT gebruikt, word je regelmatig aan die spreidstand herinnerd. Zo is de Lumia 2520 (samen met de Surface) de enige tablet die losse updates voor het OS binnenhaalt en daarvoor telkens de tablet moet herstarten. iOS en Android sturen minder vaak updates door, maar verpakken die wel in één groot pakket dat relatief snel aangebracht is.

Dat lijkt bij Windows anders: tijdens het testen van de Lumia 2520 kregen we in één keer 16 updates aangeboden, een proces dat na 25 minuten – waarin we de tablet niet konden gebruiken! – nog niet afgelopen was. Het valt trouwens op dat zodra je een onderhoudstaak (zoals updating) uitvoert, je op klassieke pc-meldingen terechtkomt. Bij aanbrengen van updates zie je bijvoorbeeld ‘Keep your PC on until this is done’ op het scherm verschijnen.

Het is ook behoorlijk gek dat RT nog altijd een modus bezit waarbij je opeens een Windows-bureaublad ziet verschijnen, al kan je er niet echt iets mee. Ja, met de Command Prompt werken – maar dat zal 99 procent van de consumenten niet willen. Dit bureaublad geeft ook de indruk dat je Windows-programma’s kan draaien, terwijl dat niet het geval is. Enkel de meegeleverde Office-apps gedijen er.

,

Ondanks die kritieken, willen we Windows RT niet meteen afschrijven. Het minste wat je kan zeggen, is dat Microsoft het anders aanpakt dan Apple en Google – en ook dat verdient op z’n minst een prijs voor originaliteit. Het idee van tegels (of tiles) die op het hoofdscherm toegang geven tot apps én tegelijkertijd informatie verschaffen, is een goede. Het betekent dat je gewoon door de tablet te wekken en naar het hoofdscherm te kijken, al heel wat te weten komt. Wat juist, hangt af van de tegels die je er zelf parkeerde. In onderstaande screenshot zie je bijvoorbeeld het weer, een gerichte tweet, en wat concertnieuws, enzoverder.

Nog een handigheid in de Windows RT-interface is het altijd beschikbare menu dat je krijgt door van de rechterrand van het scherm naar links te vegen. Hier vind je onder andere de Share-functie (om dingen te delen, afhankelijk van de app) en de instellingen. De instellingen – PC settings genaamd – zijn gelukkig helderder georganiseerd dan je van die naam zou verwachten.

Ook de integratie met SkyDrive (nu: OneDrive) is behoorlijk handig, omdat je zo een gemakkelijke manier hebt om bestanden van je tablet naar een computer te krijgen (en omgekeerd). Als je foto’s neemt met de ingebouwde camera, bijvoorbeeld, kan je die automatisch naar SkyDrive laten uploaden. In de meeste reviews wordt er niet zoveel aandacht aan besteed, maar Microsoft verdient wel een schouderklopje voor het bieden van aardig wat mogelijkheden voor mensen met beperkingen, zoals een visuele handicap.

De Lumia 2520 wordt ten dele ook gered door de extra apps die er present tekenen. Zoals Bing Nieuws, dat de tablet omtovert tot een aantrekkelijke combinatie van tijdschrift en krant. Er is ook Bing Sport, dat op gelijkaardige wijze lokale nieuwsbronnen gebruikt om een knap overzicht van het sportgebeuren geeft. Zeker nu in volle WK-periode is het er fijn vertoeven.

Windows RT wordt ook gebundeld met een aantal Office-apps, waaronder Word en Outlook. Het gaat hier weliswaar om iets of afgeslankte versies, maar toch zijn niet basale apps waar je niets mee kan doen. Zeker als je een extern toetsenbord aansluit, wordt deze tablet dankzij de Office-apps meteen heel wat interessanter in een school- of werkcontext.


,

Als verstokte Nokia-watcher was ik zeer nieuwsgierig naar de Lumia 2520. Ondanks de tanende ster van het Finse bedrijf, blijven ze behoorlijke smartphones afleveren. Kan dat ook met een tablet? Ten dele. De Lumia 2520 is vanuit een hardwareperspectief niet slecht, maar voelt het wel verouderd aan. Het scherm is prima, evenals de bouwkwaliteit, maar het relatief hoge gewicht is een stevig minpunt bij mobiel gebruik.

Onvermijdelijk is ook het beperktere app-aanbod van Windows RT – vergeleken met iOS en Android – een punt waar je als potentiële koper moet over nadenken. De meegeleverde apps, incluis Office-apps, compenseren die kwestie gelukkig wel wat.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.