Hoewel we hier bij ZDNet altijd veel aandacht besteden aan topmodellen als de iPhone of Galaxy S, zijn die toestellen niet voor iedereen weggelegd. Wie naar zijn portemonnee kijkt, en dan een telefoon van 650 euro in de etalage ziet liggen, is niet altijd bereid of in staat om een flinke hap uit hun budget uit te nemen voor dat nieuwe speeltje.

Tot voor kort kwam je aan de onderkant van de markt daarom pijlsnel uit bij een Android-toestel. We zijn de afgelopen jaren doodgegooid met goedkope Google-telefoons, maar lang niet al die modellen zijn even gebruiksvriendelijk of stabiel als mensen zouden willen.

Vaak bezuinigen fabrikanten op het schermpaneel, waardoor je in vol daglicht nauwelijks kunt zien wat er op de display gebeurt. De camera is een drama en door een tegenvallende processor laat de algehele ervaring te wensen over.

Microsoft wil in alle segmenten van de smartphonemarkt een rol spelen en daarom hebben we in de afgelopen maanden steeds meer betaalbare Windows Phone 8-toestellen zien uitkomen van bedrijven als Nokia, Huawei en HTC.

Ik keek reikhalzend uit naar de Lumia 620; niet alleen vanwege het feit dat dit een van de goedkoopste Windows Phone 8-telefoon van het moment is, maar ook omdat ik nieuwsgierig waswelke extra’s Nokia zou afvaardigen van de duurste toestellen in de Lumia-lijn. Het heeft bovendien met de Huawei Ascend W1, die we begin deze maand recenseerden, een fikse concurrent gekregen die gevoelig goedkoper is.

Het Intertoys-gevoel
Zo op het eerste gezicht is de Lumia 620 een toestel dat niet zou misstaan in de plaatselijke speelgoedwinkel. De glibberige behuizing van hard plastic is uitgevoerd in verschillende felle kleuren, waarbij Nokia heeft gekozen om de schermrand een andere kleur te geven dan de rest van de telefoon.

De combinatie van gifgroen en felgeel, zoals in het geval van ons testtoestel, is er een waarvan je moet houden. Over smaak valt niet te twisten, al heeft de eerder besproken HTC One S een wat meer klassieke uitstraling dan deze kleurexplosie.

Over kleuren gesproken: die komen uitstekend tot zijn recht op de 3,8-inch ClearBlack WVGA-display (800 x 480 pixels) die Nokia in de Lumia 620 heeft gestopt. Het zwart is een mooi diep zwart en hoewel je soms met pixelvorming te maken krijgt (246 ppi), heb ik op de keper genomen een erg positieve indruk van de display.

Een kleiner scherm betekent natuurlijk ook een kleiner virtueel keyboard. Ik had niet veel moeite om de juiste letters te vinden, maar mensen met grote handen zouden wel eens kunnen ploeteren op deze kleine Lumia.