Toon alles (5)
Jamie Biesemans

Waar zijn de AV-apps

Apps zijn er voldoende voor het WP-platform, al is het wel opvallend dat nagenoeg geen enkel AV-merk zijn iOS- en Android-apps naar Windows Phone gebracht heeft. Dit is uiteraard een probleem dat niet enkel de Lumia 920 treft, maar evengoed de HTC 8X.

Kan je een Windows Phone dan helemaal niet als remote gebruiken? Dat klopt ook weer niet, want er zijn wel relatief veel officieuze apps waarmee je AV-toestellen kan besturen. Zo vind je (veelal betalende) apps voor het bedienen van Samsung- en Sony-tv’s, streamers van Sonos, en Pioneer- en Onkyo-receivers, om maar enkele voorbeelden aan te halen.

Het blijven natuurlijk officieuze apps, wat betekent dat ze niet altijd alle functies of nieuwe modellen ondersteunen, of dat ze mogelijk even stuk kunnen gaan bij firmware-updates aan de desbetreffende AV-apparatuur. Voor DLNA-functionaliteit, zowel in speler- als controllermodus, is er aanbod genoeg. Een serieuze troef van Windows Phone is trouwens dat je apps kan uitproberen vooraleer ze aan te schaffen – een optie die we graag bij iOS en Android zouden zien.

Voor het beluisteren van muziek en bekijken van video is de Lumia 920 wel zeer geschikt. Het scherm is voldoende groot om te genieten van Full HD-video, maar vergeleken met Android spelen wel minder bestandstypes af. Pakweg een MKV zal je moeten omzetten naar iets als MP4.

Op muziekvlak staat het apparaat veel sterker, vooral omdat Microsoft de speler aanvult met Spotify-rivaal Xbox Music. Dit is een streamingdienst die zeer interessant is voor wie helemaal in de Windows 8- en Xbox-sfeer zit. Dat gezegd zijnde: een aantal muziekdiensten (zoals Deezer, maar (nog) niet Spotify) zijn via eigen apps vertegenwoordigd.

gerelateerde items