De A-9000R vind je dus niet terug in het ‘gewone’ gamma van Onkyo, maar wel in de Reference-serie van de fabrikant – een serie toestellen die voluit op de kritische hifiliefhebber mikt. Weinig verrassend kost deze A-9000R dan ook een stevige slok meer dan de versterkers die eerder de revue passeerden in het stereodossier in FWD48, maar daar zijn wel duidelijke redenen voor. 

Zo is de bouwkwaliteit van deze Onkyo echt waanzinnig goed - zelfs als je het hogere prijskaartje in gedachte houdt. De bodemplaat is zwaar uitgevoerd, de aluminium behuizing voelt solide en uitermate goed gedempt aan, en de connectoren en bedieningselementen zorgen van bij het eerste contact meteen voor een kwaliteitsindruk.

Tel daar nog een knoert van een trafo en een dual-mono opbouw voor de eindversterker bij, combineer ze met de riante afmetingen van de behuizing – deze Onkyo is ruim 43 centimeter diep en 17,5 centimeter hoog – en je snapt waarom het gewicht van deze gigant maar net onder de 20 kilo blijft. 

Je ziet goed dat de A-9000R verwant is aan zijn twee grote broers, de M-5000R en P-3000R, een prachtige eindversterker met in het oog springende VU-meters en een zeer capabele voorversterker. Onze recensie van deze twee hoogvliegers kan je overigens lezen door hier te klikken.