Wie voor een relatief bescheiden budget surroundgeluid in huis wil halen, heeft heel wat keuze. Van kant-en- klare homecinemasets tot losse AV-receivers: voor elk budget valt er iets te vinden.

In dat omvangrijke aanbod lijkt Onkyo’s nieuwe HT-S6505 een gulden middenweg. Het pakket is opgebouwd rond een heuse AV-receiver (HT-R758) die volgens de fabrikant goed is voor vijfmaal 130 watt, en wordt vervolledigd met een actieve downfiring subwoofer, vier piepkleine satellietluidsprekers en een compacte centerspeaker. Wanneer je een plaatsje kan vinden voor de AV-receiver, hou je dus een set over die bijzonder woonkamervriendelijk oogt en toch de flexibiliteit van een AV-receiver biedt.

Onkyo levert meteen alle benodigdheden mee in de verpakking, inclusief kleurgecodeerde luidsprekerkabels en een meetmicrofoon. Dankzij die laatste kan je de set-up van de luidsprekers overlaten aan het Audyssey 2EQ-systeem, dat een volautomatische meting uitvoert op één tot drie punten in je kijk- en luisterruimte en vervolgens de juiste instellingen toepast.

Een relatief eenvoudig maar verrassend efficiënt systeem, dat voor consistente resultaten zorgt. Het enige waar we vergeefs naar zoeken is een gedrukte handleiding, al levert Onkyo wel een uitgebreide manual mee op CD. Wanneer we de menu’s van de AV-receiver voor het eerst openen, merken we dat die er nogal rudimentair en low-res uitzien.

Geen ramp, maar wel een opvallend contrast met de mooie menu’s die we kennen van Onkyo’s duurdere AV-receivers.