Geluid

Review: Onkyo HT-S6505

Wie voor een relatief bescheiden budget surroundgeluid in huis wil halen, heeft heel wat keuze. Van kant-en- klare homecinemasets tot losse AV-receivers: voor elk budget valt er iets te vinden.

In dat omvangrijke aanbod lijkt Onkyo’s nieuwe HT-S6505 een gulden middenweg. Het pakket is opgebouwd rond een heuse AV-receiver (HT-R758) die volgens de fabrikant goed is voor vijfmaal 130 watt, en wordt vervolledigd met een actieve downfiring subwoofer, vier piepkleine satellietluidsprekers en een compacte centerspeaker. Wanneer je een plaatsje kan vinden voor de AV-receiver, hou je dus een set over die bijzonder woonkamervriendelijk oogt en toch de flexibiliteit van een AV-receiver biedt.

Onkyo levert meteen alle benodigdheden mee in de verpakking, inclusief kleurgecodeerde luidsprekerkabels en een meetmicrofoon. Dankzij die laatste kan je de set-up van de luidsprekers overlaten aan het Audyssey 2EQ-systeem, dat een volautomatische meting uitvoert op één tot drie punten in je kijk- en luisterruimte en vervolgens de juiste instellingen toepast.

Een relatief eenvoudig maar verrassend efficiënt systeem, dat voor consistente resultaten zorgt. Het enige waar we vergeefs naar zoeken is een gedrukte handleiding, al levert Onkyo wel een uitgebreide manual mee op CD. Wanneer we de menu’s van de AV-receiver voor het eerst openen, merken we dat die er nogal rudimentair en low-res uitzien.

Geen ramp, maar wel een opvallend contrast met de mooie menu’s die we kennen van Onkyo’s duurdere AV-receivers.

,

Wat meteen duidelijk wordt, is dat Onkyo niet op een aansluiting meer of minder heeft gekeken bij de receiver. Op de achterkant prijken onder meer zes HDMI-ingangen (inclusief ARC) en één HDMI-uitgang, een resem analoge en digitale geluidsingangen, twee componentingangen en ga zo maar door.

Zelfs een lijnuitgang voor een tweede zone is present. Een stereo- ingang, composiet video-ingang en USB-aansluiting op de voorzijde vervolledigen het veld. Die laatste is overigens niet alleen geschikt voor USB-media (zowel in FAT- als NTFS-formaat), maar geeft ook muziek weer vanaf een iPod. De formaatondersteuning blijkt ronduit voortreffelijk te zijn, met onder meer ondersteuning voor lossless-muziek in ALAC en FLAC-formaat (tot 24-bit/192 kHz).

De meest multifunctionele aansluiting hebben we dan nog niet eens bekeken: de netwerkaansluiting op de achterzijde. Die is niet alleen bestemd voor firmware- updates, maar ook voor DLNA/UPnP-audiostreaming via het thuisnetwerk – met een al even goede bestandsondersteuning als via USB, trouwens. Via internet (vTuner) kan je van internetradio genieten, en ook diensten zoals Spotify- en Aupeo zijn langs deze weg bereikbaar. Tenminste, zolang je over een betalend abonnement beschikt voor die diensten.

In combinatie met de OnkyoRemote-app (gratis beschikbaar voor Android en iOS) is het zelfs mogelijk om draadloos muziek te streamen vanaf een mobiel toestel. De app blijkt zich trouwens ook prima van z’n taak te kwijten als remote: ze werkt vlot, zit intuïtief in elkaar en biedt legio mogelijkheden. Ook de meegeleverde klassieke remote doet het verre van slecht.

Toch noteren we een punt van kritiek: wanneer je door lange bestandslijsten scrollt op USB-media of het netwerk zit er soms wat vertraging op de bediening. De receiver scrollt dan nog even verder in een lijst terwijl je de knop op de remote al hebt losgelaten, of springt nog een track verder dan de bedoeling was terwijl je al op ‘afspelen’ hebt gedrukt.

En dan zijn er nog een resem andere extra’s die we nog niet eens vernoemd hebben. InstaPrevue bijvoorbeeld, een picture-in-picture toepassing die je toelaat om via thumbnails de verschillende HDMI-bronnen snel in beeld te brengen. Of Audyssey Dynamic EQ en Dynamic Volume, die de klankkwaliteit van (zwaar) gecomprimeerd programmamateriaal kunnen oppoetsen. En laat ons de verschillende luistermodi voor films, muziek en games vooral niet vergeten. Kortom, er valt echt heel wat te ontdekken bij deze machine.

Zijn er dan echt geen gebieden waarop je een streepje functionaliteit moet toegeven tegenover een duurdere, losse AV-receiver? Natuurlijk wel: zo zet deze AVR bijvoorbeeld geen audio- en videoformaten om. Sluit je een gameconsole via component video aan op de receiver, dan kan je de videostroom ervan dus niet via HDMI naar de tv sturen.

Daarnaast ontbreken ook enkele meer geavanceerde instellingen in de menu’s, maar alle basisfuncties voor een vlotte installatie- en gebruikservaring zijn wel gewoon van de partij.

,

De eenwegluidsprekers voor de front- en surroundposities en de iets grotere centerspeaker (een tweeweg- exemplaar) hebben volgens Onkyo een frequentiebereik van 80 Hz tot 20 kHz. Ervan uitgaand dat die opgave aan de optimistische kant is, moet de actieve subwoofer (80 watt) dus een vrij groot frequentiebereik bestrijken.

Toch mag het resultaat er best zijn: de Onkyo HT-S6505 slaagt er met tv- en filmmateriaal – dé bestaansreden bij uitstek voor dergelijke sets – relatief goed in om een ruimte van zo’n twintig vierkante meter te vullen met geluidseffecten. Zelfs bij actiefilms zoals Thor hebben donderslagen en explosies voldoende gewicht, zonder dat de dialogen en andere effecten overstemd dreigen te worden.

De allerlaagste tonen krijg je natuurlijk niet uit zo’n lichte en compacte sub, en wie op orkaanvolume wil spelen zal ook op z’n honger blijven zitten. Maar voor doordeweeks tv- en filmplezier kan het volstaan. Dankzij de vele instelmogelijkheden is het ook geen probleem om een en ander snel aan je eigen smaak aan te passen.

Wanneer we naar muziek luisteren merken we een stuk duidelijker welke beperkingen de eenvoudige speakers met zich meebrengen, maar dat is ook niet echt een verrassing.

,

De Onkyo HT-S6505 heeft heel wat te bieden voor zijn prijs. Je krijgt in de eerste plaats een AV-receiver die verrassend sterk doet denken aan de losse AVR’s van
het merk. De bijhorende 5.1-luidsprekerset is duidelijk bescheidener van aard, maar het blijft wel een merkbare upgrade voor de speakers in je televisie. Niet verkeerd voor die prijs, denken we dan.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.