Onkyo is tegenwoordig vooral bekend omwille van zijn knappe surroundproducten – denk onder meer aan AV-receivers en all-in-one sets – maar in een niet al te ver verleden was deze Japanse fabrikant een grote naam in high-end stereomiddens. Eigenlijk is Onkyo in al die tijd nooit opgehouden met de productie van stereomateriaal, maar echt opwindend waren die apparaten niet echt.

Maar dat is nu wel even anders, sinds de introductie van de ‘Reference Hi-Fi Series’. Oké, waar hebben we het hier concreet over? De nieuwe reeks bestaat uit de C-7000R cd-speler (1.499 euro), de P-3000R voorversterker (1.699 euro) en de M-5000R eindversterker (2.499 euro). De afwerking van de drie apparaten is van een erg hoog niveau. Plastic komt er niet aan te pas, het is al aluminium wat de klok slaat. 

De behuizingen zijn bovendien zo geconstrueerd dat externe trillingen vakkundig geweerd worden. Vooral bij de cd-speler is dat belangrijk, omdat trillingen aftastfouten veroorzaken met een minder nauwkeurige uitlezing van schijfjes tot gevolg. Die fouten worden wel min of meer rechtgezet door het correctiesysteem van een speler, maar desondanks gaat de geluidskwaliteit er vrijwel zeker op achteruit.

Ook de specifieke bevestiging van de printboards in de toestellen minimaliseert de impact van trillingen die er toch in zouden slagen om door de behuizing te dringen. Oog voor detail, noemen we dat.

Maar we hadden het eigenlijk over de buitenkant. De prototypes waar we het eerder al over hadden waren in het wit uitgevoerd, maar uiteindelijk kan je de apparaten niet in die kleur bestellen. Wel in het zilver of zwart.

De drie componenten zijn perfect bruikbaar in combinatie met toestellen van andere merken, maar zoals je kan verwachten vormen ze samen een geheel dat meer is dan de som der delen.

Zolang je kan weerstaan aan de drang om de drie bovenop elkaar te stapelen tenminste, want volgens de handleiding mag je helemaal niets bovenop de M-5000R eindversterker plaatsen.
 


Wat de esthetische kant van de zaak betreft kunnen we kort zijn: ze zijn alledrie mooi, maar de eindversterker is de echte blikvanger. Dat komt natuurlijk door die fraaie wattmeters op het voorpaneel.

Echt nuttig zijn die dingen weliswaar niet, maar het is wel erg prettig om ze mee te zien dansen op het ritme van de muziek. De meters reageren heel snel op pieken in het geluid en houden die even vast vooraleer ze terug naar beneden vallen, zodat je goed kan volgen wat er gebeurt. 

Er zit een knopje op de M-5000R waarmee je de schaal van de meter tien keer kan uitvergroten. De meter geef dan tien keer zoveel watts aan als er in werkelijkheid worden aangesproken, waardoor de naald ook bij lage geluidsvolumes al flinke sprongen maakt.

Een tweede knop dient om de meter – en de bijbehorende verlichting – uit te schakelen, al kunnen we ons niet voorstellen dat je dat zou willen doen.