Techniek

Het zou ettelijke pagina’s kosten om alle technische snufjes die in dit fraaie trio verscholen zitten uit de doeken te doen, maar een paar markante voorbeelden willen we wel toch even kwijt.

Zo heeft de C-7000R cd-speler een ultrnauwkeurige klok aan boord, een thermisch geregelde masterklok die draait aan 16,9344 Mhz en die een afwijking van slechts 1.5 PPM (Parts Per Million) heeft. Die zorgt ervoor dat de bits vanop een cd’tje heel precies worden uitgelezen, en is daardoor een adequaat middel om jitter – een soort digitale vervorming die ontstaat door onnauwkeurigheden in de processing van de bits op een cd – tegen te gaan.

Verder worden de digitale en de analoge circuits in de speler strikt gescheiden gehouden. Dat betekent dat ze elkaar niet zomaar kunnen beïnvloeden, wat alweer bijdraagt tot een zuiverder geluid. De D/A-omzetting – een cruciaal onderdeel van elke digitale speler – is in handen van een koppel Burr Brown 192 kHz/24 bit DAC’s.
 


Wat ons naadloos bij de voorversterker brengt, want die heeft precies dezelfde DAC’s aan boord. De P-3000R heeft dus zowel digitale als analoge ingangen aan boord, zelfs eentje op maat van draaitafels met MM-elementen.

In de voorversterker zit ook een ruisonderdrukkingscircuit dat ruis boven de 100 kHz moet wegfilteren. Aangezien het frequentiebereik van ons gehoor niet boven de 20 kHz reikt hebben we daar op zich sowieso geen last van, maar dergelijke hoogfrequente ruis heeft wel een storende invloed op de ritmische werking van het geluid. En dat horen we dan weer wel.

Datzelfde circuit zit ook in de eindversterker en de cd-speler, trouwens. Dat we dat nog mogen meemaken: een ruisonderdrukkingscircuit in een cd-speler! De M-5000R eindversterker weegt een forse 23 kilogram en produceert tweemaal 80 watt.

Op zich niet wereldschokkend veel, maar de vier grote condensatoren en de twee massieve ringkerntransformatoren in het apparaat – vandaar dus dat gewicht – zorgen er voor dat er grote vermogensreserves beschikbaar zijn. Bijgevolg zal de M-5000R niet zo snel in ademnood raken.

gerelateerde items