Zodra we de sticker verwijderd hebben, is te zien dat de TX-NR609 best een mooi smoeltje heeft. Het wekt niet de indruk dat het weggelopen is uit een high-endzaak, maar goedkoop oogt het allerminst.

Op de sticker lezen we dat het toestel 5+1 HDMI-ingangen telt en dat deze ‘3D Ready’ zijn. Mooi zo. Het volgende item is toch wel fascinerend: er wordt een video-opschaalmogelijkheid tot 4K (jawel!) beloofd.

Algemeen wordt aangenomen dat de 4K-standaard de nieuwe ‘ultra high definition’-norm wordt, met een resolutie van 4.096 bij 2.160 pixels. Vier keer zoveel pixels dan bij de huidige ‘Full HD’-norm dus, met z’n 1.920 bij 1.080 pixels. Dit soort technologie – voor de allereerste keer dan nog – in een av-receiver van 599 euro zien, komt als een complete verrassing.

Dat je er vandaag nog niet veel mee bent, is weer een ander verhaal. Er zijn immers nagenoeg geen 4K-compatibele displays of projectoren op de markt. Maar volgens Onkyo zouden de tv-fabrikanten tegen het eind van het jaar één en ander gaan lanceren op het vlak van 4K-technologie.

Kijk, dat weten we dan ook weeral.