De nieuwe TX-NR616 zal er meteen vertrouwd uitzien voor wie eerder al in contact kwam met de AV-receivers van Onkyo. Net als bij zijn merkgenoten wordt het frontpaneel van deze forse machine gedomineerd door de grote volumeknop aan de rechterzijde en het schermpje waarop één regel tekst past, aangevuld met enkele symbooltjes.

Het ziet er gelikt uit, al blijven we het gebruik van verschillende kleuren voor de displaytekst (groen), de ring rond de volumeknop (wit) en de ‘Pure Direct’-stand (blauw) een beetje vreemd vinden.

Onderaan op het frontpaneel zitten een aantal aansluitingen: één MHL-compatibele HDMI-aansluiting bijvoorbeeld (handig voor eigenaars van een compatibele smartphone) en een USB-poort die muziek digitaal kan uitlezen van een iPod of iPhone. Dankzij de bijhorende video-ingang kunnen ook foto’s en filmpjes langs deze weg naar je tv of beamer gestuurd worden.

Sluit je liever gewone USB-opslagmedia aan, dan is het een geruststellende gedachte om te weten dat de Onkyo zowel met FAT- als NTFS-geformatteerde schijven en sticks raad weet – een unicum voor een AV-receiver uit dit segment deze test.

Zelfs een USB-powered schijfje zoals onze Freecom ToughDrive werkt probleemloos, meteen goed voor 500 GB muziek. Althans, bij de USB-input vooraan, want de ingang op de achterzijde (0,5A) kan diezelfde schijf niet van voldoende stroom voorzien.

De echte blikvangers zitten natuurlijk op de achterkant van de TX-NR616. Daar vinden we niet alleen zeven HDMI-ingangen maar ook twee HDMI-uitgangen, zodat je zowel een tv als projector kan aansluiten zonder gedoe met losse switches en dergelijke. Ook dat is een eerder  zeldzaam extraatje voor een AV-receiver die minder dan 700 euro kost.

Eveneens opvallend is het grote aantal analoge stereo-ingangen (zes stuks). Het enige wat eigenlijk nog ontbreekt zijn klassieke analoge uitgangen, al zal niet iedereen die missen.

Een verbinding met je thuisnetwerk maken is eveneens mogelijk, al zal je de optionele Wi-Fi-adapter moeten aanschaffen wanneer je dit draadloos wil doen.

Wie graag meerdere zones van muziek voorziet, zit bij deze Onkyo duidelijk aan het goede adres. Niet alleen kan je een tweede zone van muziek voorzien via de
stereo-lijnuitgang of de luidsprekeraansluitingen, je kan er zelfs een derde zone mee aansturen als je daar een extra versterker voorziet.

Ook bij het meerzonegebeuren zien we trouwens iets vreemds, meer bepaald bij de luidsprekeraansluitingen. Daarbij worden zeven paar klassieke terminals aangevuld met twee eenvoudige luidsprekeraansluitingen met klemmetjes, die bestemd zijn om de tweede zone mee aan te sturen. Voor die laatste kan je dus geen kabels met banaanstekkers gebruiken aan de versterkerkant.