Punch, maar niet eindeloos

Op papier komt ook het audioluik van de Onkyo sterk aan de start, met een THX Select2 Plus-certificaat en een opgegeven vermogen van maar liefst zeven keer 160 watt. Dat cijfer is echter behoorlijk optimistisch gemeten, dus staar je er vooral niet op blind.

Wanneer we de proef op de som nemen met de JBL Studio 5-speakers die we voor deze test in een 7.1-configuratie opstellen, blijkt de Onkyo alvast niet om power verlegen te zitten. De eerste slag van de sub die we te horen krijgen in de openingsscène van Project X doet onze testruimte meteen daveren.

Daarnaast valt ook het precieze, mooi gespreide geluid meteen in de smaak, terwijl dynamiekpieken zonder veel moeite worden opgevangen bij normale luistervolumes. Pas als het volume aanzienlijk hoger wordt opgevoerd merk je dat het geluid wat ‘verhard’, in die zin dat er stress hoorbaar wordt.

De Pioneer VSX1122 (die we tegelijkertijd in huis hadden) lijkt op dat vlak net nog net een beetje meer reserve te hebben, maar ook bij deze Onkyo zal je al erg verdraagzame (of dove) buren moeten hebben als je het volumebereik in de praktijk wil testen. 

Wanneer de 8-Track-remix van ‘Heads will roll’ (Yeah Yeah Yeahs) bij diezelfde film door de speakers galt, krijgen we meteen ook een voorproefje van de muzikale mogelijkheden van de TX-NR616. Die track wordt lekker punchy en levenslustig neergezet, met een solide laagfundament en een bombardement van allerhande bliepjes. 

Toch zijn we in tweekanaalsmodus iets minder onder de indruk van de Onkyo. Niet dat het verkeerd klinkt – verre van – maar er lijkt een fractie minder finesse in het geluid te zitten dan bij de eerder vernoemde Pioneer en NAD T748.

gerelateerde items