Geluid

Review: Opalum FLOW.1010

Eigenlijk moet je bij de Opalum FLOW.1010 zo'n beetje alles wat je weet over luidsprekers helemaal vergeten en opnieuw beginnen.

Een voorbeeld? Volgens de klassieke opvattingen is er een rechtstreeks verband tussen het volume van de luidsprekerkasten en de laagweergave. Met andere woorden: uit kleine luidsprekers krijg je geen volwaardige bas te horen. Niets geheimzinnigs aan, gewoon pure fysica. Niet dat de Opalum de fysicawetten naast zich neer kan leggen, maar ze hebben wel een slimme workaround bedacht. Of toch enigszins.

De FLOW.1010 is namelijk specifiek ontworpen om aan de muur te worden gehangen. Je moet hem zelfs aan de muur hangen, anders blijft hij niet eens staan. Maar daarvoor profiteert het systeem wel mooi van het 'boundary gain' effect. De aanwezigheid van de muur zorgt met andere woorden voor een sterke toename van de laagweergave. Of dat genoeg is om het kleine kastvolume te compenseren is daarmee nog niet gezegd, maar het geeft wel aan dat ze er bij Opalum originele ideeën op nahouden.

,

De FLOW.1010 is 43 mm diep, 540 mm hoog en 170 mm breed. Perfect combineerbaar dus met een vlak scherm. En de vormgeving? Tja, niet iedereen zal er voor vallen, maar wij vinden 'm er geweldig uitzien. Vooral de zwierige 'wave' op het voorpaneel en de tien drivers geven hem een uniek en fraai voorkomen.

Jawel, maar liefst tien drivers zitten er in deze luidspreker. Tien dezelfde, nog wel. De FLOW.1010 is een zogenaamde breedbandluidspreker. Dat wil zeggen dat er hier geen sprake is van woofers en tweeters en dat soort dingen, maar dat elke driver het volledige frequentiespectrum weergeeft. En omdat dat met één driver nauwelijks mogelijk is, hebben ze er meteen tien voorzien. Elk van die drivers is overigens niet groter dan 3.5 cm. Een gelijkaardig principe werd ook toegepast in de befaamde 901 series luidsprekers van Bose.

,

Achterop de FLOW.1010 zitten een paar gewone luidsprekeraansluitingen, maar middels een sticker wordt je duidelijk gemaakt dat je hier niet zomaar eender welke versterker op mag aansluiten. Que? Het blijkt dat je hier enkel de Actiwave Digital Link  – een speciale versterker, die met de FLOW.1010's meegeleverd wordt – op mag aansluiten.

De versterker heeft uiteraard uitgangen op de luidsprekers er op te kunnen aansluiten – al gebeurt dat op een héél andere manier dan je gewend bent – en ook de nodige ingangen voor bijvoorbeeld een digitale tv-ontvanger of een dvd-speler. En dat maakt dat de FLOW.1010 feitelijk een totaaloplossing biedt qua geluidsweergave zonder dat daar een grote AV-receivers voor nodig is. Ideaal dus voor wie houdt van de minimalistische aanpak of voor wie geen meubel in de buurt van zijn tv heeft. 

Goed, maar dan heb je toch nog altijd één of meer geluidsbronnen nodig? Klopt, maar ook dat kan op een minimalistische manier aangepakt worden. Zo kan je een USB-stick in het apparaat pluggen, waarna je draadloos muziek naar het apparaat kan sturen via je pc.

Een minpuntje is wel dat de Actiwave Digital Link – die op zich bijzonder compact is – met een enorm grote losse voedingsadapter komt.

De afstandsbediening is een geval apart. Het ding ziet er bijzonder fraai uit en doet zijn ding via RF. Scherpschutterkwaliteiten hoef je dus niet te hebben om je commando's door te geven aan het systeem.

,

Het aansluitgebeuren duurt langer dan we hadden verwacht. Het is op zich helemaal niet moeilijk, maar de methodiek is gewoon heel anders dan wat we gewend zijn.

Eens alles funcioneert zoals het hoort, concentreren we ons eerst op de laagweergave. Die is heel behoorlijk voor een dergelijk compact ontwerp, maar het is niet zo dat de druk en het bereik van het laag gelijkaardig zijn aan wat je uit een flinke vloerstaander te horen krijgt.

Het mid en het hoog klinken heel aardig, maar we kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat er op de achtergrond flink wat processing plaatsvindt. En dat geeft het geluid een licht kunstmatig tintje.

Nu ligt het er natuurlijk wel aan waarmee je deze Opalums vergelijkt. Ze zijn ongeveer een miljoen keer beter dan wat je te horen krijgt uit de luidsprekertjes van je tv, daar kan je van op aan. Maar – eerlijk is eerlijk – ls je € 1.999 uitgeeft aan een degelijke stereoversterker in combinatie met een paar mooie luidsprekers, dan heb je beter geluid. Maar dan is de lifestyle factor weer wel véél lager.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.