Kleine doelgroep

Goed, het analoge gedeelte van de BDP-93 zou dus behoorlijk verbeterd zijn. Maar voor we daar naar gaan luisteren, willen we eerst nagaan wie gebaat kan zijn bij die aanpassingen.

De overgrote meerderheid van de bevolking sluit zijn Blu-ray-speler immers aan via HDMI, wat technisch gezien ook gewoon de beste aansluitoptie is. Maar door de HDMI-uitgang te benutten, omzeil je de D/A-conversie en analoge circuits van de Oppo natuurlijk wel. Of ze verbeterd zijn of niet, zal je in dat geval dus niet merken.

Kies je ervoor om het geluid van de speler via de analoge uitgangen naar je av-receiver of -processor te sturen, dan heeft het natuurlijk wel degelijk zin te kiezen voor een speler met een superieur analoog gedeelte. Tenminste, op voorwaarde dat je av-receiver of -processor het binnenkomende signaal niet doodleuk meteen opnieuw digitaliseert, wat in heel veel gevallen wel degelijk gebeurt! De eerder opgebouwde theoretische voordelen die tot een betere geluidskwaliteit moeten leiden, worden dan meteen weer de kop ingedrukt door de extra A/D- en D/A-conversieslag.
 


Apparaten die over een analoge meerkanaalsingang beschikken en deze niet terug omzetten naar het digitale domein zijn er echter wel degelijk – de duurdere exemplaren van Denon en Arcam, bijvoorbeeld. Uiteindelijk beperkt de doelgroep van deze NuForce Edition zich dus tot liefhebbers van het betere geluid met een surroundreceiver of -processor die het binnenkomende geluid niet digitaliseert, en die de best mogelijke geluidskwaliteit willen op basis van deze Oppo-speler.

 

De analoge circuits van NuForce zullen in dat geval wel beter moeten zijn dan de analoge circuits in de av-receiver of -processor, want anders kan je hem net zo goed via HDMI aansluiten. En dat brengt ons natuurlijk bij de vraag of een ‘liefhebber van het betere geluid’ wel een Blu-ray-speler in huis haalt als bron voor zijn muziekgenot. Het lijkt
me alvast niet erg waarschijnlijk.

Anderzijds is de Oppo BDP-93 niet alleen een Blu-ray-speler, maar dubbelt hij ook universele speler. Hij kan immers ook sacd’s en dvd-audio-schijfjes weergeven, en daarbij zouden de modificaties natuurlijk wel degelijk een meerwaarde kunnen betekenen.

gerelateerde items