Beeld

Review: Sony KDL-24EX320 LED-lcd-tv

Daarin is deze Sony natuurlijk niet alleen: wel meer fabrikanten hebben kleinere tv-toestellen in hun aanbod die het uitstekend doen buiten de woonkamer.

In FWD Magazine 38 (in de kiosk tot 21 november en eveneens beschikbaar op de iPad via Tablisto) brengen we dan ook een uitgebreide vergekijkende test van dit soort toestellen, met kleine tv's van LG, Panasonic, Philips, Samsung, Sharp, Toshiba en Sony.

Deze KDL-24EX320 heeft echter een aantal troeven in huis die redelijk uniek zijn in dit segment.

,

Deze kleine televisie steunt niet op een klassieke voet, maar op twee metalen staven. Dat bezorgt ‘m een opvallend licht voorkomen. Het scherm kan je ook zes graden naar achter kantelen. Eigenlijk had dat gerust nog iets meer mogen zijn, want hij torent niet ver boven de voet uit. Dat  verdient wat aandacht bij de plaatsing, als je geen problemen met de kijkhoek wil riskeren.

Uiteraard vinden we geen volledige batterij aansluitingen op deze dreumes, maar met onder meer twee HDMI-aansluitingen en een pc-aansluiting zijn de belangrijkste zaken aanwezig.

Sterker nog, deze KDL-24EX320 krijgt van huis uit zelfs een Wi-Fi-aansluiting mee, helemaal in lijn met Sony’s nieuwe strategie.
 


,

Voor de remote is Sony grotendeels bij het design van vorig jaar gebleven. De D-pad blijft net iets te klein, maar daar rond staan alle belangrijke functies – zoals de EPG en het optiemenu – binnen handbereik. Dankzij een vereenvoudigde aanpak voor de beeldpresets kan je nu via de ‘Scène’-toets snel en eenvoudig de gewenste beeldinstelling selecteren met de afstandsbediening.

De XrossMediaBar is niet echt verdwenen, maar kreeg wel een andere lay-out. Het menulint verschijnt onderaan, en je scrollt er links en rechts in terwijl het tv-beeld gewoon zichtbaar blijft. Het gekozen menu-item toont zijn submenu’s aan de rechterkant van het scherm, wat minder stoort.

De menu’s zelf laten een erg vlotte navigatie toe, maar blijven een beetje te complex. Dankzij de ingebouwde i-Manual heb je wel steeds alle relevante informatie bij de hand.

,

We selecteren de ‘Bioscoop’-preset voor onze beeldtesten. Die kan je via de opties overigens nog veranderen in ‘Bioscoop 1’ of ‘Bioscoop 2’, waarbij die laatste iets beter geschikt is voor kijken bij daglicht. Hoe dan ook stellen we vast dat deze instelling een nogal flauwe lichtopbrengst heeft. Geen probleem in de slaapkamer, maar in de keuken kies je toch beter voor ‘Standaard’.

De beeldkwaliteit is uitstekend. Kleuren zien er behoorlijk accuraat uit en de grijsschaal is vrij van hinderlijke tinten. Wel is de kleurtemperatuur nogal laag, waardoor het beeld erg warm lijkt. Selecteer de kleurtemperatuur ‘Warm1’ in plaats van ‘Warm2’, als je het effect overdreven vindt. De zwartwaarde is degelijk op deze Sony, maar niet uitmuntend. Het scherm toont wel alle zwartdetail.
 


Ook bij de beeldverwerking noteren we goede scores, al zien we een duidelijk zwakkere de-interlacing die op sommige randen trapvorming veroorzaakt. ‘MotionFlow’ is beperkt tot 50 Hz op dit toestel, wat er toe leidt dat de bewegingsscherpte heel beperkt is. Bij sterke pans verlies je veel detail.

Sony claimt dat de nieuwe ‘X-Reality’-engine zelfs SD-materiaal van YouTube behoorlijk opschoont. We vonden het resultaat alvast niet slecht, maar op een dergelijk klein scherm valt dat sowieso erg goed mee.

De geluidskwaliteit? Bij een 24-inch toestel hebben we daar nooit al te hoge verwachtingen van, maar bij deze EX320 is klank wel erg beperkt. Voor muziek is het absoluut geen aanrader, voor televisie doet het zijn werk. Maar ook niet meer dan dat.

,

Voor een toestel van dit formaat is deze Sony goed uitgerust. Zo schakelt de ‘Presence sensor’ het beeld automatisch uit na een instelbare tijd, als er niemand in de kamer is. Je kan eveneens vanaf de digitale tuners opnemen naar een externe harde schijf (niet naar een usb-stick, helaas). En met ‘Track-ID’ identificeer je muziek die je op televisie hoort met één druk op de knop. Het toestel gebruikt daar de Gracenote-database voor.

‘Bravia Internet Video’ levert dan weer een heel ruime bibliotheek met online videocontent. De lay-out is licht gewijzigd: alle bronnen verschijnen nu in een grid, en dat zorgt voor een veel beter overzicht.

Sony zette op dit toestel ook nog een volledige webbrowser, weliswaar zonder Flash-support. De browser is helaas niet al te snel, dus bezoek er geen grafisch intensieve webpagina’s mee of websites die zwaar bezaaid zijn met links.

Een aspect waarop dit toestel heel wat punten verliest, is de mediaspeler. Die blijft erg matig en levert geen betrouwbare ondersteuning van DivX en H.264, zowel via usb als DLNA.

Met behulp van een toekomstige firmware-upgrade krijgt het toestel overigens nog Skype-support en is het te bedienen met een smartphone app.
 


,

Voor een adviesprijs van 400 euro haal je met deze Sony KDL-24EX320 een compacte televisie in huis die een erg mooie beeldkwaliteit combineert met een karrenvracht extra’s.

Zoals bij de meeste schermen mag je van het geluid geen wonderen verwachten, maar de echte achilleshiel zit 'm vooral in de mediaspeler. Die is duidelijk voor verbetering vatbaar.

Stoor je je daar niet aan, dan heb je aan deze kleine Sony een leuk toestel.

,

Voor alle technische gegevens kan je terecht op de officiële productpagina van de Sony KDL-24EX320 op de Sony-website.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.