In tegenstelling tot wat vaak aangenomen wordt, zijn ‘3D Ready’-projectoren niet nieuw. Sinds 2008 zijn er al DLP-projectoren op de markt die dit label dragen, soms vergezeld van het bijhorende logo.

De werkwijze is vergelijkbaar met de meeste 3D-televisies: je moet een actieve shutterbril opzetten bij het kijken. Die bril ontvangt zijn synchronisatiesignaal van de projector die het rechtstreeks op het scherm projecteert, een systeem dat bekend staat als DLP-link.

Spijtig genoeg was de HDMI-standaard in 2008 nog niet klaar voor 3D, en bestonden er dus ook nog geen afspraken over het formaat waarin de beeldbron 3D-materiaal zou bezorgen aan de projector.

De keuze viel destijds uiteindelijk op een frame sequential-formaat, waarbij de projector afwisselend een beeld voor het linkeroog en een beeld voor het rechteroog verwacht. Het 3D-beeld dat daaruit voortkomt is echter geen Full HD; om technische redenen is het beperkt tot 720p.

Jammer genoeg gebruiken de huidige 3D-beeldbronnen – zoals Blu-ray spelers, settopboxes en spelconsoles – afwijkende formaten voor 3D-content. De enige manier om 3D-materiaal aan te leveren aan zo'n 3D-projector was dan ook een weinig aantrekkelijke: het inzetten van een computer.

Optoma brengt daar nu verandering in met de 3D-XL, een compacte oplossing die het mogelijk maakt om vanaf een normale 3D-bron 3D-beelden weer te geven met een '3D Ready' DLP-projector. Dat is goed nieuws, vooral omdat heel wat van die projectoren intussen erg betaalbaar zijn geworden.