Toon alles (7)
Eric  Beeckmans

HD67N: Gebruiksgemak

Bij deze test koppelden we de 3D-XL aan de Optoma HD67N. Deze projector is trouwens niet alleen klaar voor 3D-weergave met de 3D-XL, maar is ook NVIDIA 3D Vision Ready. Je kan hem dus ook gebruiken met Nvidia’s 3D-oplossing voor PC.

De hele keten aan de praat krijgen vergt wel even geduld. We sloten een 3D Blu-ray speler aan en stopten Monsters vs Aliens in de schijflade. Bij het opstarten zoekt de projector lang naar de bron, maar zodra je beeld hebt moet je zelf in de projectormenu’s de 3D-mode activeren. Daarna kan je de 3D-bril opzetten.

Tot slot moet je nog nakijken of de L/R-synchronisatie correct verloopt. Als het 3D-effect onnatuurlijk aanvoelt, dan stop je het beeld best even bij een rustige scene waarin je duidelijk één voorwerp op de voorgrond ziet en de achtergrond voldoende ver van je verwijderd lijkt.


Door de 3D-sync om te keren wissel je het linkse en rechtse beeld om. Daarbij zal je merken dat een van beide posities veel natuurlijker zal aanvoelen. Op de HD67N kan dat met de 3D-sync knop op de afstandsbediening, dus je hoeft niet noodzakelijk in de menu's van de projector te neuzen (weergave menu > drie dimensies > 3D sync). Wanneer je van de film terugkeert naar Blu-ray-menu’s, kan het trouwens gebeuren dat de projector opnieuw naar een beeldenstroom begint te zoeken. In dat geval moet je dit hele proces herhalen.

Hierbij valt het ons vooral op dat de 3D-XL zijn werk zonder meer doet. Als er iets ingesteld moet worden, dan zijn het hoofdzakelijk de projectorinstellingen waaraan gesleuteld moet worden. Bij problemen kan je gelukkig steeds terugvallen op de handleiding van de 3D-XL, die stap voor stap uitlegt wat je precies moet doen.

Bekijken we de opstelling als geheel, dan scoort ze niet zo geweldig op het vlak van gebruiksgemak. Ben je de enige gebruiker, dan zal het wel loslopen - je leert vrij snel hoe het moet. Gebruiken andere familieleden de opstelling ook, dan voorspellen we regelmatige klachten.

gerelateerde items