Toon alles (7)
Eric  Beeckmans

HD67N: Beeldkwaliteit

Van een 720p-projector uit het instapsegment mag je geen wonderen verwachten op het vlak van beeldkwaliteit.

De beeldverwerking is oké, maar houd er rekening mee dat Full HD-content naar een resolutie van 1.280 bij 720 wordt teruggebrachten. Dat levert sowieso detailverlies op. De kleuren zijn goed, de lichtopbrengst scoort zelfs prima.

De zwartwaarde daarentegen is belabberd. Dat is vooral te wijten aan een te hoog ingestelde helderheid. Op ons testexemplaar lieten we de helderheid zakken naar 46 voor een duidelijk beter resultaat.

Snel bewegende beelden zijn niet het sterke punt van deze combinatie. Er is judder zichtbaar, de randen van voorwerpen zijn duidelijk gekarteld, en aan de linkerzijde van een object zie je soms een groene rand, aan de rechterzijde een rode rand. Het eindresultaat is eerder gemiddeld.


Maar hoe ziet de 3D-weergave eruit? Verrassend goed, moeten we zeggen. Van crosstalk was er eigenlijk geen sprake, en dat vinden we een puike prestatie.

Alleen spelen de ietwat zwakke prestaties van de HD67N bij snel bewegende beelden het eindresultaat enigszins parten. Ons testfragment van een racescène op de Nürburgring had daar nogal last mee, net zoals de vliegscenes in Avatar. De gekartelde randen worden storend zodra je er op let. Langzame beelden zoals de ontmoeting van Jake en Neytiri in Avatar zijn dan weer wel absoluut schitterend.

Hoe zit het met kleuren en het contrast in 3D? Het meest opvallend is het verlies van helderheid in het beeld, dat echt wel naar beneden duikt zodra je de 3D-bril opzet. Het gaat zelfs zover dat je bij animatiefilms zoals Monster vs Aliens wat van het levendige kleurpalet verliest. Het resultaat scoort een voldoende als je de kijkruimte echt volledig verduistert.

Sleutelen aan de instellingen zal daar overigens weinig aan veranderen; er is maar een beeldpreset voor 3D en daarin kan je weinig wijzigen.

gerelateerde items