Toon alles (5)
Eric  Beeckmans

Gebruiksgemak

De afstandsbediening is erg compact, maar maakt het mogelijk om enorm veel functies rechtstreeks te bedienen. De lay-out van de remote is doordacht, maar de toetsen zijn wel erg klein.

De menu’s zijn duidelijk en bieden veel goed gelabelde instellingen. Dat maakt het makkelijk om het beeld bij te regelen naar smaak terwijl je toch rekening houdt met bepaalde standaarden. Vooral het kleurbeheer lijkt ons erg interessant. Je specificeert geen intuïtieve termen zoals 'saturatie' of 'kleur', maar effectieve wijzigingen ten opzichte van meetwaardes. Daarmee is de Optoma een droom voor de kalibrator: op een kwartiertje tijd kregen we de kleuren bijna pal op de norm.

Je kan deze projector ook met een (gemotoriseerde) anamorfe lens combineren, ideaal als je op zoek bent naar een bioscoopachtige ultrawidescreen ervaring. Indien gewenst detecteert de projector automatisch content met een beeldverhouding van 2,35:1, waarna hij een van de 12-volt triggers inschakelt. De gemotoriseerde anamorfe lens schuift dan automatisch op zijn plaats.

De ‘superwide 2:1’ beeldverhouding is een soort tussenoplossing voor wie een anamorfe lens te duur vindt. In deze modus worden 2,35:1 films gedeeltelijk ontdaan van de zwarte randen boven en onder het beeld, maar je verliest ook wat beeld links en rechts.

gerelateerde items