Of er veel draagbare speakers zijn die via Bluetooth verbinden met smartphone of tablet? Dat kan je wel zeggen! Ongeveer elk merk heeft er wel enkele in de aanbieding en er blijven steeds meer modellen opduiken. Wie kan fabrikanten ongelijk geven, want consumenten zijn blijkbaar echt gewonnen voor het concept van iets licht, betaalbaar en toch kwalitatief.

Met de SC-NA30 probeert Panasonic die drie vereisten goed in te vullen. Het gaat om hier om een speaker die van ver heel sterk doet denken aan een transitorradio van weleer. Het ontwerp mag je gerust 'retro' noemen, al is het tegelijkertijd zo strak dat even goed in een modern interieur past. Er is een donkerbruine versie, maar vooral de zilverkleurige NA30 doet ons hart sneller kloppen.

Toen we de NA30 uitpakten, keken we wat verbaasd op. De mooie volume- en toonregelingknoppen zijn helemaal verzonken en we zagen niet meteen hoe je ze kon draaien. Een druk op de aan-toets zorgt voor een kleine verrassing: het bovenste deel van de behuizing zakt ongeveer een halve centimeter naar beneden, waardoor de knoppen vrijkomen. Een mooie gimmick, maar toch ook praktisch. Als de speaker uit staat, zijn de knoppen verzonken en hierdoor beschermd tegen onverwachte tikken. Dit is nu eenmaal een mobiele speaker...

Sowieso zijn we blij dat Panasonic een aparte bas- en treble-knop voorzien heeft, iets dat steeds vaker ontbreekt of via een app geregeld moet worden. Nostalgici hebben gewoonweg liever een ouderwetse draaiknop. Ze draaien trouwens lekker, wat bijdraagt aan een kwalitatief gevoel.