Beeld

Review: Panasonic TX-42AS750E

Panasonic borduurt verder op de ontwerpen van vorig jaar. Deze AS750 staat te pronken in een ‘Full metal design’. Het gesatineerde metalen kader en de gechromeerde open voet geven een koele toets aan de televisie. Het geheel lijkt ons best te passen in een modern interieur. Draaivoeten worden duidelijk steeds zeldzamer, ook deze Panasonic staat op een vaste voet.

De belangrijkste aansluitingen staan naar opzij of naar onder gericht zodat wandmontage eenvoudig is. Enkel de oudere aansluitingen staan naar achter gericht. Je moet het stellen met drie HDMI-aansluitingen. Voor een toestel dat zich aan de top van het middensegment bevindt, is dat wat bescheiden. Er is wel een SD-kaartlezer voorzien, en Bluetooth-connectiviteit. Daarop kan je niet alleen een muis en/of toetsenbord aansluiten maar ook audioapparaten. De Panasonic ondersteunt zelfs aptX.

,

Smart TV is nog steeds een concept in evolutie en dat voel je aan de vele experimenten die tv-fabrikanten uitvoeren. Panasonic blijft voorlopig bij zijn ‘Touch Pad Controller’ en we vragen ons af of dat een goede zaak is.

Tijdens het gebruik werden we constant geërgerd door kleine gebreken. Wie veel op een laptop werkt, kent het probleem ongetwijfeld. Een touchpad interpreteert je commando al wel eens fout. Je dubbelklikt per ongeluk, of scrolt terwijl je gewoon een vak naar beneden wilde gaan. Ook deze Touch Pad Controller heeft soms een eigen willetje. Bovendien vonden we geen enkele manier om van ingang te wisselen met deze remote of om de kleurtoetsen te bedienen, en bleek hij onbetrouwbaar in de mediaspeler. Panasonic gaf ook voor het eerst sinds lange tijd zijn menu’s een facelift. Ze blijven eenvoudig en duidelijk, maar er in navigeren met de touchpad remote is een nachtmerrie. Verdict: laat de Touch pad remote in de doos. De traditionele zapper is handig en duidelijk. Je verliest dan ook de stemcommando’s, want de microfoon zit in de touchpad remote, maar dat verlies is klein. Onze stem werd niet erg consistent herkend, zelfs niet als het commando’s betreft die je de televisie zelf aanleert. Je kan immers ‘Mijn Media’ en ‘Mijn Beginscherm’ zelf inspreken zodat ze makkelijker herkend worden, maar dat bleek dus geen feilloze oplossing.

Ook bij de smart tv toepassing is er nog heel wat ruimte voor verbetering als het op gebruiksgemak aankomt. ‘Mijn Media’ opstarten, de interface waarin je allerlei aanbevelingen krijgt, duurde soms enkel seconden, soms meer dan een minuut. Voor sommige functies heb je een account nodig bij Panasonic. Vermits het on-screen toetsenbord vreselijk traag is, wilden we registreren met behulp van de smartphone-app. Maar nadat we ons email-adres ingetypt hadden, zaten we vast in de tekstinvoer, onmogelijk om op ‘Ok’ te drukken. Op naar de pc dan maar, daar kan je via een website registreren. Panasonic had wel beter een korter webadres gebruikt dan het mateloos complexe https://csapl.pcpf.panasonic.com/Account/Top/.

Kortom, je wordt regelmatig geconfronteerd met kleine ergernissen.

,

Met een uitspraak als ‘we beloven plasma-kwaliteit met onze lcd-toestellen’, schep je natuurlijk wel verwachtingen. Die moeten we onmiddellijk temperen, want die uitspraak ging enkel over de topmodellen. De AS750 zit eerder bij de subtoppers en we zullen maar meteen eerlijk zijn, een goede zwartwaarde is niet zijn sterkste kant.

Integendeel, het scherm presteert op dat vlak erg matig, zeker als je voor de ‘True Cinema’ beeldpreset kiest. De instelling gebruikt een gamma-waarde van 2,4 die voor een iets sterker benadrukt contrast zorgt door de donkere tinten wat sterker te maken. De ‘Adaptieve Backlight Controle’ die de achtergrondverlichting regelt op basis van het beeld staat dan wel uit. Zodra we die aanzetten heb je al een redelijke verbetering. In de geavanceerde instellingen vinden we nog ‘contrastregeling’, wat eigenlijk een dynamisch contrast is. De ‘auto’ instelling doet erg weinig dus gaan we met de manuele instelling aan de slag. Maar al snel zien we dat de speelruimte beperkt is. De ‘adaptieve gammacontrole’ beïnvloedt in hoge instellingen helaas ook de kleuren en ‘de zwart versterker’ en ‘helder wit effect’ drukken al snel wat te veel detail weg. Veel hoger dan 5 wilden we niet gaan op deze instellingen.

Een matig contrast dus, maar het scherm is zeker niet zonder kwaliteiten. De kleurtemperatuur en grijsschaal zijn wel prima, en het kleurbereik is voorbeeldig. Wie bij verduistering kijkt of van echt donkere films houdt, zoekt misschien beter verder. Maar voor heel wat content presteert de Panasonic uitstekend, met levendige en natuurlijk gekleurde beelden.

Ook de beeldverwerking heeft een opvallend zwak punt. De ruisonderdrukking heeft nagenoeg geen enkel effect. We vermoeden zelfs dat ze echt niet werkt, we hebben de vraag voorgelegd aan Panasonic. Afgezien daarvan zijn de prestaties goed tot uitstekend. Deinterlacing is prima zodat er weinig trapjesvorming is en het herkennen van de juiste film en videoframerates verloopt nu zeer snel. Het beeld is iets te scherp, laat de scherpte instelling zakken naar 40 voor een beter resultaat. Bewegingsscherpte is prima, met behoorlijk wat detail. ‘Intelligent Frame Creation’ werkt uitstekend alle ‘judder’ weg, maar laat in de hoogste stand wel behoorlijk wat beeldartefacten zien. De ‘minimum’ stand lijkt ons de beste oplossing, al laat dat iets meer ‘judder’ achter dan we eigenlijk willen.

,

De AS750-reeks is uitgerust met een dubbele digitale tuner en dubbele CI+-slot. Het is dus mogelijk om op te nemen naar externe harde schijf en tegelijk een ander programma te bekijken. Heb je daar geen nood aan, dan kan je kiezen voor de AS740, dat is exact hetzelfde toestel maar het heeft een ingebouwde camera in plaats van een dubbele tuner.

‘Mijn Beginscherm’ is, zoals de naam al doet vermoeden, een configureerbaar startscherm. Naast beeld en geluid van de huidig geselecteerde bron kan je er ook een kanaallijst op plaatsen, of snelkoppelingen naar apps of bladwijzers op het internet. Het is een handige manier om snel je favoriete apps te starten.

‘Mijn Media’ is een soort van visuele compilatie van tv-zenders, opnames, youtube-content en media of bladwijzers. Door favorieten aan te duiden zal de mediastroom meer en meer aansluiten op je wensen. We stellen ons echter de vraag hoe zinvol dat is als je de interne tuners niet gebruikt. Veel meer dan een ander zicht op YouTube biedt het dan niet. Mogelijk worden er later wel VOD-toepassingen toegevoegd. Voor Nederland betekent dat Netflix, en Pathé bijvoorbeeld, maar in België zijn er geen degelijke VOD-diensten in het Panasonic platform.

‘TV anywhere’ is dan weer wel heel interessant. Via de smartphone of tablet app kan je immers televisie kijken op eender welke internetverbinding. De televisie streamt de zenders naar je toe. Helaas, zowel op iOS als Android stootten we op voorlopig op een foutboodschap. Volgens Panasonic zou dat eind mei opgelost moeten zijn.

De Panasonic beschikt verder over een uitstekende mediaspeler die al onze testformaten ondersteunde. Je kan bovendien niet alleen via USB en DLNA bestanden aanleveren maar ook rechtstreeks via een gedeelde map op een NAS.

Bij de Smart TV apps is er een ruim aanbod, met onder ander Youtube, Vimeo, Dailymotion, Deezer, Aupeo, Muzu, en meer.

,

De TX-42AS750E levert wisselende prestaties. De touchpad remote is een afrader. De gebruiksinterface heeft een aantal goede ideeën maar wordt momenteel nog gehinderd door software fouten of gebrekkig gebruiksgemak. De beeldkwaliteit is echter goed, al valt de matige zwartwaarde wel op. Ook de klank scoort eerder gemiddeld. Vind je de smart tv functies niet zo belangrijk, en ben je eerder een sportfan dan een filmfan, dan is deze set een goede keuze. Maar de prijs is gezien de reeks minpunten helaas iets te hoog. Mochten een deel van de problemen via firmware opgelost worden, kan de score een half punt omhoog.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.