Beeld

Review: Panasonic TX-48AX630E

De AX630 zit in een neutraal maar mooi afgewerkt design. Het zwarte kader is boven en onder voorzien van een metalen strip, en dat wekt het idee op dat het beeld niet gevangen zit in een kader. De volledig opengewerkt voet draagt verder aan bij aan dat concept. Helaas is het geen draaivoet. Het toestel is iets dikker dan we gewend zijn, een gevolg van de ‘direct led’ achtergrondverlichting, maar door de afgeschuinde randen valt dat niet zo op.

Op een Ultra HD-toestel willen we natuurlijk HDMI 2.0-aansluitingen, kwestie van zeker klaar te zijn voor toekomstige mediaspelers of andere 4K-bronnen. De AX630 beschikt over drie zulke aansluitingen, we hadden er graag vier gezien. Ze zijn voorzien van HDCP2.2, de vereiste standaard voor versleuteling. Alle HDMI-aansluitingen staan naar onder, de overige aansluitingen staan naar achter gericht. Wandmontage is dan ook geen enkel probleem. Aan de zijkant vinden we slechts twee USB-poorten, maar wel nog een SD-kaartlezer.

,

De Panasonic menu’s kregen dit jaar een nieuw kleedje. Eenvoud en duidelijkheid blijven het ordewoord, maar navigeren is er niet eenvoudiger op geworden zeker niet met de nieuwe Touchpad remote. De cirkelvormige touchpad laat toe om te scrollen door je vinger langs de rand van de cirkel te laten glijden, maar dat liep regelmatig mis. De ervaring is soms zo frustrerend dat je de Touchpad al snel een last vindt. Toen ook nog bleek dat hij niet werkte in Netflix hebben we het ding prompt terug in de doos gestopt en de klassieke zapper er uit gehaald. Daarmee gaat alles een pak vlotter. Dat je de stemcommando’s moet opgeven is geen groot verlies.

Wel een uitstekende vernieuwing is het nieuwe Home-scherm dat je volledig zelf kan customiseren. Kies welke apps en links naar het internet je op het thuisscherm plaatst, zodat je favorieten content starten in een wip gebeurd is.

,

Van een Ultra HD-scherm verwacht je in de eerste plaats een werkelijk onberispelijke beeldkwaliteit en de Panasonic zet in die categorie erg goede prestaties neer. We stellen het beeld in op ‘True Cinema’ en schuiven onze testschijven in de Blu-ray-speler. De zwartwaarde van het scherm is goed, en je kan die nog wat verbeteren door in de instellingen ‘Adaptive Backlight Control’ te activeren. Ook het contrast kan je nog licht verbeteren in de ‘Advanced Settings’, zet ‘Contrast Control’ op ‘auto’. Maar zelfs zonder die aanpassingen zijn de prestaties puik. Hou wel rekening met de kijkhoek, die doet de zwartwaarde wat verslechteren. De grijsschaal is een tikje te koel maar vrij van zware zichtbare tintverschuivingen en het kleurbereik is uitstekend. Enkel blauw is te fel en te donker, maar die fout ga je nooit echt merken.

Bij de beeldverwerking zijn de testresultaten iets minder uitstekend. Goede deinterlacing verwijdert alle trapjeseffecten op diagonale lijnen, maar het toestel heeft het soms moeilijk met herkennen van de juist film-framerate, waardoor in erg fijn detail soms een moiré-patroon zichtbaar is. De ruisonderdrukking kan niet alles wegwerken, maar lijkt anderzijds zelfs in de ‘off’ stand toch nog een minimum ruis weg te halen. Upscaling prestaties zijn erg belangrijk voor een Ultra HD toestel. Ook hier presteert de Panasonic uitstekend. Beelden zijn haarscherp en prachtig gedetailleerd. Met ‘Resolution Remaster’ kan je een beetje extra detail tevoorschijn halen, maar dat effect vonden we zo subtiel dat het nauwelijks zichtbaar is.

Het scherm levert een bijzonder goede bewegingsscherpte. Zet ‘Intelligent Frame Creation’ daarvoor op de laagste stand. Zelfs bij snelle bewegingen zie je dan nog bijna alle detail. Wil je ook vloeiende panbeelden, dan kan je de middelste of hoogste stand kiezen. Bij de hoogste stand zagen we weliswaar net iets te veel beeldartefacten. Voorwerpen die tegen een complexe achtergrond bewegen hebben dan een halo-effect.

Tot slot keken we een aflevering ‘Penny Dreadful’ via Netflix. Deze uitstekende horror-reeks is een goede test voor de zwartprestaties en zwartdetail van je televisie. Maar zelfs in de donkerste hoekjes slaagde de Panasonic er in om alle detail te tonen. Een vreemd detail viel ons op. Je kan in Netflix enkel de ‘Normaal’ of ‘Dynamisch’ beeldmode kiezen. Waarom dat zo is ontgaat ons. Maar je kan natuurlijk gewoon de instellingen van ‘True Cinema’ overschrijven en in de ‘Normaal’ beeldinstelling aanpassen.

,

Op dit instap UHD-model moet je het stellen zonder satelliet-tuner. Panasonic liet ons weten dat het toestel theoretisch wel 4K-uitzendingen aan kan, zolang die in H.264 gecodeerd zijn, vermits HEVC-ondersteuning ontbreekt. Garanties zijn er echter niet zolang er geen standaard vastligt voor Ultra HD uitzendingen. Door het ontbreken van HEVC speelt de televisie ook geen 4K-content via Netflix. En ook de ingebouwde mediaspeler weigert 4K-video. 4K-foto’s worden gedownscaled naar Full HD en dan opnieuw geupscaled, zodat je heel wat detail verliest. Voor een echte 4K-beleving blijft het dus wachten op een externe mediaspeler/streamer.

Het toestel is wel behoorlijk uitgerust met allerlei extra’s. Met ‘TV Anywhere’ kijk je op je smartphone of tablet naar de zenders die je ontvangt via de ingebouwde tuner, zolang die onversleuteld zijn. De mediaspeler doet het uitstekend, zowel via USB als DLNA. Enkel Divx-ondersteuning ontbreekt.

Er is een vrij ruim Smart TV aanbod, met onder ander Netflix, Youtube, Vimeo, Dailymotion, Deezer, Aupeo en Muzu. Voor het gemak kan je zelfs een toetsenbord en/of muis aansluiten via Bluetooth.

,

De Panasonic TX-48AX630E levert prima beeldprestaties, en valt vooral op door zijn goede bewegingsscherpte. Vooral dat laatste is eerder uitzonderlijk bij de instap UHD-modellen. Aangezien de mediaspeler geen 4K-bestanden ondersteunt en HEVC ontbreekt, is er momenteel geen enkele Ultra HD-bron voor deze televisie. Daarvoor is het wachten op een externe speler. Het toestel is correct geprijsd, maar kan zich daardoor niet onderscheiden.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.