Toon alles (6)
Eric  Beeckmans

Prachtige beelden

Van een Ultra HD-scherm verwacht je in de eerste plaats een werkelijk onberispelijke beeldkwaliteit en de Panasonic zet in die categorie erg goede prestaties neer. We stellen het beeld in op ‘True Cinema’ en schuiven onze testschijven in de Blu-ray-speler. De zwartwaarde van het scherm is goed, en je kan die nog wat verbeteren door in de instellingen ‘Adaptive Backlight Control’ te activeren. Ook het contrast kan je nog licht verbeteren in de ‘Advanced Settings’, zet ‘Contrast Control’ op ‘auto’. Maar zelfs zonder die aanpassingen zijn de prestaties puik. Hou wel rekening met de kijkhoek, die doet de zwartwaarde wat verslechteren. De grijsschaal is een tikje te koel maar vrij van zware zichtbare tintverschuivingen en het kleurbereik is uitstekend. Enkel blauw is te fel en te donker, maar die fout ga je nooit echt merken.

Bij de beeldverwerking zijn de testresultaten iets minder uitstekend. Goede deinterlacing verwijdert alle trapjeseffecten op diagonale lijnen, maar het toestel heeft het soms moeilijk met herkennen van de juist film-framerate, waardoor in erg fijn detail soms een moiré-patroon zichtbaar is. De ruisonderdrukking kan niet alles wegwerken, maar lijkt anderzijds zelfs in de ‘off’ stand toch nog een minimum ruis weg te halen. Upscaling prestaties zijn erg belangrijk voor een Ultra HD toestel. Ook hier presteert de Panasonic uitstekend. Beelden zijn haarscherp en prachtig gedetailleerd. Met ‘Resolution Remaster’ kan je een beetje extra detail tevoorschijn halen, maar dat effect vonden we zo subtiel dat het nauwelijks zichtbaar is.

Het scherm levert een bijzonder goede bewegingsscherpte. Zet ‘Intelligent Frame Creation’ daarvoor op de laagste stand. Zelfs bij snelle bewegingen zie je dan nog bijna alle detail. Wil je ook vloeiende panbeelden, dan kan je de middelste of hoogste stand kiezen. Bij de hoogste stand zagen we weliswaar net iets te veel beeldartefacten. Voorwerpen die tegen een complexe achtergrond bewegen hebben dan een halo-effect.

Tot slot keken we een aflevering ‘Penny Dreadful’ via Netflix. Deze uitstekende horror-reeks is een goede test voor de zwartprestaties en zwartdetail van je televisie. Maar zelfs in de donkerste hoekjes slaagde de Panasonic er in om alle detail te tonen. Een vreemd detail viel ons op. Je kan in Netflix enkel de ‘Normaal’ of ‘Dynamisch’ beeldmode kiezen. Waarom dat zo is ontgaat ons. Maar je kan natuurlijk gewoon de instellingen van ‘True Cinema’ overschrijven en in de ‘Normaal’ beeldinstelling aanpassen.

gerelateerde items