Beeld

Review: Panasonic TX-50AX800E

We tillen ons bijna een ongeluk als we nietsvermoedend de kleine, maar loodzware (10 kg) voet uit de doos willen halen. Voor een 50 inch toestel lijkt dat toch overdreven, maar na de montage wordt alles duidelijk. De compacte voet is hoofdzakelijk een tegengewicht. Van voor bekeken lijkt het alsof het toestel balanceert op het slanke metalen kader. Het staat erg stevig, en wiebelt in geen enkele richting. Het toestel is bovendien prachtig afgewerkt. Enkel die compacte voet verdient een betere afwerking dan glossy zwarte plastic. Maar goed, hij staat in bijna alle opstellingen toch onzichtbaar. Wandmontage is een optie, alle aansluitingen staan naar onder of opzij. Vermits het hele toestel overigens bijzonder slank oogt, lijkt dit ons een echte parel aan de muur.

Voor de aansluitingen bleef Panasonic bij zijn keuze van vorig jaar. Ook dit scherm is met andere woorden voorzien van een DisplayPort aansluiting die geschikt is voor 4K/60p. Dat is ideaal voor de fans van een HTPC, of computergamers die voor een echt grootse aanpak willen gaan. Daarnaast beschik je over vier HDMI-aansluitingen, waarvan één HDMI 2.0. Een van de usb-aansluitingen is een USB 3.0. Tot slot vinden we nog een SD-kaartlezer. Je kan ook Bluetooth muis en toestenbord aansluiten, maar in tegenstelling tot de lager gerangschikte toestellen met Bluetooth kan je geen audioapparaten aansluiten.

,

De Touchpad remote die bij de AX800 geleverd wordt oogt dan wel luxueuzer in gebruik, handiger dan het model dat we bij de AS750 vonden is hij zeker niet. De toestellen delen dan ook dezelfde tekortkomingen. We hernemen daarom onze bevindingen van de AS750.

Tijdens het gebruik werden we constant geërgerd door kleine gebreken. Wie veel op een laptop werkt, kent het probleem ongetwijfeld. Een touchpad interpreteert je commando al wel eens fout. Je dubbelklikt per ongeluk, of scrolt terwijl je gewoon een vak naar beneden wilde gaan. Ook deze Touch Pad Controller heeft soms een eigen willetje. Bovendien vonden we geen enkele manier om van ingang te wisselen met deze remote of om de kleurtoetsen te bedienen, en bleek hij onbetrouwbaar in de mediaspeler.

Panasonic gaf ook voor het eerst sinds lange tijd zijn menu’s een facelift. Ze blijven eenvoudig en duidelijk, maar er in navigeren met de touchpad remote is een nachtmerrie. Verdict: laat de Touch pad remote in de doos. De traditionele zapper, die bij de AX800 ook een luxe-uitvoering kreeg, is handig en duidelijk. Je verliest dan ook de stemcommando’s, want de microfoon zit in de touchpad remote, maar dat verlies is klein. Onze stem werd niet erg consistent herkend, zelfs niet als het commando’s betreft die je de televisie zelf anleert. Je kan immers ‘Mijn Media’ en ‘Mijn Beginscherm’ zelf inspreken zodat ze makkelijker herkend worden, maar dat bleek dus geen feilloze oplossing.

,

Studio Master drive, Studio Master Colour, Local Dimming Pro, THX-certificatie. Panasonic heeft alles uit de kast gehaald om de beeldkwaliteit naar een nieuw niveau te tillen. We kiezen de THX Cinema beeldpreset om een en ander te beoordelen. De zwartwaarde is uitstekend. Dat is vooral te wijten aan de paneelkeuze, maar ook de ‘Local Dimming Pro’ draagt bij, als je ‘Adaptieve Backlight Controle’ activeert. Opgelet, ondanks de benaming gebruikt de AX800 wel degelijk een edge-led, geen direct led achtergrondverlichting. Hoeveel segmenten het scherm gebruikt is niet duidelijk, maar we konden geen duidelijke segmentgrenzen zien, een goed teken. Heel opvallend is wel dat het scherm bijzonder veel zwartdetail onthult. De ‘Studio Master Drive’ stuurt de gamma-curve aan volgens de laatste nieuwe normen. Daardoor is er meer zwartdetail zichtbaar, maar in sommige gevallen is dat zo veel dat het problematisch wordt. In de donkere delen van het beeld kan je bij dvd-bronnen bijvoorbeeld soms duidelijke compressie-artefacten en kleurverschuivingen zien. Een zeer goede kalibratie in de donkere delen van de grijsschaal is dan ook cruciaal. Een ander punt dat bijdraagt aan het soms overdreven zwartdetail is de beperkte kijkhoek. Al heel snel zie je de donkere delen nog lichter worden, en merk je mogelijk een lichte tintverschuiving. Wie met deze caveats rekening houdt krijgt wel prachtige beelden. De best resultaten kregen met de ‘Adaptieve Backlight Controle’ op ‘mid’ en ‘Tekstbox’ (een bijzonder slechte vertaling van ‘letterbox’, de zwarte balken boven en onder het filmbeeld) op ‘dimmer’.

Het kleurbereik is voorbeeldig, al mogen de kleuren strikt genomen iets minder helder zijn. Wil je de ‘Studio Master Colour’ aan het werk zien, kies dan voor ‘Kleur Remasteren’ de ‘max’ instelling. Het kleurbereik nadert dan de norm voor bioscoopzalen (DCI), vooral rood en groen zijn dan zichtbaar sterker. Waar we een beter resultaat verwacht hadden is de kalibratie van de grijsschaal. Die vertoont een duidelijke tintsprong in de donkere tinten, en is overwegend te koel. Dat laatste kunnen we nog door de vingers kijken. De tintsprong is, gecombineerd met het duidelijke zwartdetail, soms storend. Uiteraard heeft de Panasonic alle nodige instellingen aan boord voor een volledige kalibratie, en ondersteund zelfs automatische kalibratie met behulp van de Spectracal CalMan software.

Al bij al levert deze Panasonic erg knappe beelden, met zeer goed contrast en prima kleuren. Zwartdetail is uitstekend, maar hou rekening met de ietwat beperkte kijkhoek.

,

Voor de beeldverwerking gebruikt de AX800 de hexa-processing engine die vorig jaar geïntroduceerd werd. We zien dan ook heel gelijkenissen met de prestaties van vorig jaar. Zo is de deinterlacing goed, maar blijft de televisie wat worstelen met het herkennen van film- en videoframerates, een probleem dat op de AS750 bijvoorbeeld van de baan is. Af en toe wat moiré-effecten, of occasionele trapjesvorming op schuine lijnen is niet uitgesloten. Blu-ray-spelers zet je dus best in 1080p om dat probleem te vermijden.

De scaler levert haarscherpe resultaten, toch wel belangrijk zolang we geen 4K-bronnen hebben. Met ‘Resolution Remaster’ kan je het beeld subtiel scherper maken, maar we vonden het resultaat eigenlijk te zwak, het verschil is nauwelijks merkbaar.

De ruisonderdrukking is goed bij willekeurige ruis, al haalt hij nooit alle ruis weg. Compressieruis verdwijnt wel uit HD-bronnen, maar niet zo goed uit SD-bronnen.

De AX800 levert voldoende bewegingsscherpte, maar toch hadden we misschien iets beter verwacht voor een toptoestel. Je haalt nooit maximum detail, zelfs niet met ‘Intelligent Frame Creation’ op ‘max’. De beelden zijn dan wel vloeiend, maar je blijft wel met duidelijke beeldartefacten zitten. Persoonlijk vonden we ‘mid’ het beste compromis.

,

Gezien zijn slanke profiel en volstrekt onzichtbare luidsprekers waren onze verwachtingen voor het geluid niet al te hoog. Toch werden we aangenaam verrast. Zolang je het volume niet te hoog drijft, blijft het geluid behoorlijk, met een volle, aangename klank. Uiteraard moet je geen ronkende bassen verwachten, maar de meeste pop en rock kan je prima beluisteren, enkel de hardere genres lopen tegen de beperkingen van de luidsprekers. Wie toch te luid wil spelen zal dat snel merken, je hoort de televisie dan ingrijpen op het dynamisch bereik.

,

De AX800 beschikt over een dubbele digitale tuner en een dubbele CI+-slot, zodat je eventueel kan opnemen terwijl je naar een ander kanaal kijkt. Dankzij ‘TV Anywhere’ kan je op een smartphone of tablet naar de ingebouwde tuners kijken, zolang je maar een internetverbinding hebt. Helaas werkt dat wel enkel met onversleutelde zenders zelfs als je een CAM gebruikt. Concreet voor Vlaanderen heb je dus enkel de zenders van de VRT.

Naast ‘Mijn beginscherm’, het configureerbare startscherm en ‘Mijn media, een compilatie van tv-zenders, opnames, youtube-content en media of bladwijzers, biedt de AX800 ook de ‘Info Bar’ aan. Wanneer de camera iemand ziet naderen, toont de televisie autmatisch een klok, weersinformatie, en eventuele berichten en meldingen. De ingebouwde camera kan je gebruiken voor Skype, en natuurlijk voor gezichtsherkenning.

De mediaspeler is bijzonder volledig en kan zelfs bestanden lezen vanop een gedeelde map op je thuisnetwerk. Uiteraard is er ook USB en DLNA-ondersteuning. Divx is als enige codec niet ondersteund, Xvid.wel. Zoals het een moderne 4K-tv betaamt is ook HEVC-ondersteuning voorzien, maar de speler weigerde helaas al onze bestanden die die codec gebruikte. Een aantal 4K-testvideo’s op basis van H.264 werkten wel.

Het Smart TV apps aanbod is ruim, met onder ander Youtube, Vimeo, Dailymotion, Deezer, Aupeo, Muzu, en meer. Netflix bleek voorlopig nog niet aanwezig in de store. Update 10/06/14: De AX800 zal nooit Netflix 4K ondersteunen door een technische fout in de HEVC-decoder chip. Meer info hier. Om echte 4K-content te bekijken kan je wel terecht bij de ‘Pansonic 4K Channel’ app, die een aantal kleine documentaires en filmtrailers bevat.

,

De zwakke plek van het toestel is het matige gebruiksgemak, ondanks de vele goede ideeën. Verder pakt de TX-50AX800 uit met prima kleuren, een goede zwartwaarde en bijzonder veel zwartdetail. Dat laatste is niet alleen een sterk punt maar ook een zwak punt als je het combineert met de ietwat beperkte kijkhoek, die een duidelijke invloed heeft op contrast en kleurweergave. Bij de beeldverwerking zijn de kleine fouten te vergeven. De klank is verrassend goed voor zo een slanke televisie.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.