Toon alles (7)
Eric  Beeckmans

Kleurweergave en geluid

Panasonic wil met zijn toptoestellen de ervaring die het opbouwde met plasma-tv toepassen op led-tv. En met de nieuwe 4K Studio Master Processor lukt het daar aardig in. Je hebt erg veel controle over hoe het toestel omgaat met zwartdetail, en dat kan aanvankelijk wat overweldigend zijn. ‘Adaptive Backlight Control’ bepaalt hoe de achtergrondverlichting aangestuurd wordt om zwartweergave te verbeteren. Vermits de CX800 over een direct led achtergrondverlichting meet local dimming beschikt verwachten we uitstekende prestaties. ‘Contrastregeling’ past dan weer dynamisch aan hoe goed zwartnuances weergegeven worden. En dan is er nog de ‘Dynamic Range Remaster’ die de helderste tonen accentueert.

Maar hoe waren de prestaties? De zwartwaarde van de CX800 is uitstekend, en er is veel zwartdetail zichtbaar. Contrast is dan ook uitstekend. Maar de lokale dimming van het toestel presteert iets minder goed dan we gehoopt hadden. Dat lijkt vooral te wijten aan een beperkt aantal zones waarin de achtergrondverlichting kan opgedeeld worden. In veel van onze testscenes blijkt duidelijk dat de achtergrondverlichting nooit helemaal uit gaat. De Panasonic moet op dat vlak duidelijk de duimen leggen voor de (veel duurdere) Samsung JS9500. Maar laat dat de pret niet drukken, de prestaties blijven erg goed. Met de Adaptive Backlight Controle op ‘Minimum’ of ‘Medium’ krijg je erg dynamische beelden. Wie voor extra zwartdetail wil gaan, kan de ‘Contrastregeling’ activeren. Op ‘auto’ was het effect te uitgesproken, maar kies voor ‘Aangepast’ en zet enkel de ‘adaptieve gamma’ op ‘8’ voor een beter resultaat.

Wie geen zin heeft om zich om te scholen tot beeldtechnicus hoeft niet te panikeren. Panasonic biedt een ruime keuze beeldpresets die we erg goed én handig vonden. Er is een THX cinema en THX Bright room preset, naast de klassieke Cinema en True Cinema beeldmodes. De THX Cinema preset biedt een van de best gekalibreerde presets die we ooit zagen. Ideaal voor kijken bij verduistering, en volledig kleuraccuraat, zowel wat grijsschaal als kleurbereik betreft. Wie voor een nog meer uitgesproken bioscoop effect wil gaan, selecteert ‘True Cinema’ als de beste keuze. Dezelfde perfecte weergave, maar met een iets donkerder aspect, en lichte motion compensation. THX Bright room is ideaal als je overdag kijkt, net als Cinema overigens. Die laatste gebruikt lichtjes levendigere kleuren.

gerelateerde items