Geluid

Test: Samsung Multiroom WAM7500

Ondanks een indrukwekkend groot assortiment soundbars en HT-sets, associeer je Samsung niet meteen met audio. Wellicht heeft dat te maken met de hoge zichtbaarheid van de smartphones en televisies – en de vele, vele andere productsegmenten waarin de Zuid-Koreaanse gigant actief is.

Maar audio staat tegenwoordig wel hoger op de agenda bij Samsung, wat vorig jaar al bleek toen er een volledige multiroom-familie werd gelanceerd. Bovendien investeerde de Koreaanse grootmacht in een nieuw R&D-lab in de V.S. dat zich zou richten op audio. Versta daaronder nieuwe audioproducten, maar ook betere audio voor pakweg televisies. De eerste concrete producten die nu uit de lab vloeien zijn twee draadloze speakers, de WAM7500 en de draagbare WAM6500.

,

De twee nieuwe speakers horen bij Samsungs Multiroom-familie, maar lijken absoluut niet op de M7, M5 en M3 die vorig jaar werden voorgesteld. Waar die eerder functioneel getekend zijn, doen de WAM7500 en WAM6500 hun best om je aandacht te trekken.

De WAM7500 kan je – zeker in de witte versie, je kan hem ook in het zwart kopen – nog het best vergelijken met een ei op een verhoog. Denk dan wel eerder aan een dino-ei dan één van een kip, want de speaker is toch relatief hoog (42 cm). De WAM6500 heeft meer iets weg van een zo’n gezellige pots dat Britten van een oudere generatie over hun theepot trekken. Je ziet het: de nieuwe speakers hebben vormen die tot de verbeelding spreken.

De rondingen van de ei-vormige WAM7500 worden gevormd door een behuizing die heel vlak is en uit verschillende paneeltjes bestaat. Het ziet er mooi uit, maar naar ons gevoel was het effect sterker geweest als dat deel van de behuizing uit één stuk was. Aangezien we muggenzifters zijn, vinden we de naden tussen de verschillende paneeltjes wat storend op detailniveau.

De voet waarop het ei rust, maakt veel goed. Het is een solide chromen basis die de WAM7500 heel stabiel houdt en tegelijkertijd toch luchtig overkomt. De voedingskabel is netjes weggewerkt in de voet, waardoor je – naargelang de ondergrond – alles onzichtbaar zou kunnen wegwerken.

We hebben ook ooit op een Samsung-event voor de WAM7500 een grote en best mooie metalen stand gespot. Hiermee plaats je de speaker op ongeveer een meter of zo hoogte. Maar het is onduidelijk of die stand ook echt beschikbaar zal zijn. Hetzelfde vragen we ons ook af van de ooit getoonde plafondophanging.

,

Je zal in de winkel niet vaak de naam ‘WAM7500’ horen vallen. Samsung zelf spreekt liever van 360° speakers, waarmee de Koreanen willen aangeven dat de ei-vorm van deze speaker niet puur een esthetische keuze is.

Als je goed kijkt, zal je merken dat de tweeter van de WAM7500 zich helemaal bovenaan het ei bevindt, met daar net boven een constructie die optreedt als ‘reflector’. Het principe is niet helemaal origineel, maar toch best zeldzaam: de hoge tonen die uit de tweeter vertrekken, worden door deze akoestische lens naar alle kanten gereflecteerd.

Het resultaat is indrukwekkend: als je rond de speaker stapt, zal je merken dat hogere tonen netjes alle kanten de kamer worden ingestuurd. Er zijn geen merkbare ‘gaten’ in die uitstraling.

Je hebt uiteraard weinig aan deze 360°-graden eigenschap als je de WAM7500 ergens in een hoek parkeert. Meer zelfs: als je hem vlak aan een reflectieve oppervlakte neerpoot, gaat het geluidsbeeld verstoord raken. Een zeker afstand van muren en meubelwanden is dus aangeraden. De speaker functioneert eigenlijk het best als je hem ergens centraal plaatst, zoals op een kookeiland.

Bij het kleine broertje, de WAM6500, waren we wat teleurgesteld door de gebrekkige prestaties qua lage frequenties. Maar de WAM7500 is een meer volwassen speaker, die wel kamervullend speelt met behoudt van bassen. We hebben hem getest in een keuken van circa 30 vierkante meter, en daar voelde de WAM7500 zich goed thuis. 

,

Toen Samsung zijn eerste Multiroom-producten uitbracht, moest je werken via een vrij spartaanse app. Functioneel was het, maar zeker niet aantrekkelijk. Daar is inmiddels een enorme verandering in gekomen, in de positieve zin.

De nieuwe app geeft je om te beginnen al heel wat meer zin om het te gebruiken. Visueel is het aantrekkelijk, met als hoogtepunt de voorstelling, in een cirkel, van de cover van het liedje dat momenteel wordt afgespeeld. Door aan een uitsteeksel aan de cirkel te vegen, verspring je naar de volgende track.

In het bijzonder bij gepersonaliseerde radiostations als Flow bij Deezer is dat leuk, omdat je bij die soort playlists soms toch een track te horen krijgt die je op dat moment niet wil aanhoren. Pakweg als een of andere dolgedraaide streaming-algoritme na een track van Tina Turner digital hardcore van Atari Teenage Riot programmeert, om maar een voorbeeld uit het echte leven naar boven te halen.

De ondersteuning van streamingdiensten in de app is bijzonder breed, met grote namen als TuneIn (internetradio), Deezer, Napster, Rdio en Qobuz, maar ook met kleinere diensten, zoals Murfie en Juke.

Je kan eveneens Spotify als bron hanteren, maar dan via de Connect-functie. Je stapt dan uit de Samsung Multiroom-app en bedient de speaker via de Spotify-app. Meestal kan je via Spotify Connect maar één speaker aansturen, wat de ervaring minder ‘multiroom’ maakt.

Samsung heeft echter een uitzondering bedongen bij de streamingdienst en bij dit systeem kan je dus wel een Spotify Connect-stream simultaan afspelen op meerdere speakers.

,

De app is even eenvoudig als het gaat om afspelen van muziek op het eigen netwerk. DLNA-bronnen worden meteen opgespoord en Samsung biedt ook een applicatie aan om muziek op je pc over het netwerk te delen. Nog een andere optie is het streamen van muziek op je mobiel toestel. Dat kan over WiFi, maar even goed over Bluetooth – de veelzijdigheid van de WAM7500 is zo wel bewezen.

Een bijkomend pluspunt – voor zij die dat belangrijk vinden – is dat de Samsung-toestellen geen probleem hebben met hi-resbestanden. ALAC, WAV, FLAC en AIFF tot 24-bit en 192 KHz spelen probleemloos af, hebben we ook kunnen vaststellen. Lossy formaten zijn uiteraard ook mogelijk: AAC, WAV, MP3 en het zeldzame (maar wel geliefd bij openbronvoorvechters) OGG.

Het is ook mogelijk om een stereopaar te vormen met twee WAM7500’s, een optie die we stilaan een vereiste vinden bij multiroomsystemen.

Een troef van het Samsung-systeem is dat je nog meer opstelmogelijkheden hebt. Heb je een compatibele Samsung-smart-tv, dan kan je met de WAM7500 of een andere Multiroom-speaker een heuse 5.1-opstelling bouwen. Dat hebben we niet kunnen testen met deze speaker, maar wel eerder met een 65UEJ9500-tv, HW-J8500-soundbar en een paar M7-speakers. Op een enkele synchronisatieprobleem na, werkte dat prima en hebben we genoten van een vrij overtuigende surroundervaring.

Toch twee kleine bedenkingen bij de app: het scherm waar een overzicht verschijnt van streamingdiensten toont eerst drie diensten en dient opengeklapt te worden om de anderen te selecteren. Normaal zouden die drie de meeste gebruikte diensten moeten zijn, maar tijdens onze testing met Qobuz bleef de Franse dienst altijd netjes onderaan het rijtje staan. Maar afgaande op de feedback van Samsung betreft dit een bug.

Bij het overzicht van aangesloten speakers, te bereiken door in de app aan de linkse rand van het scherm te vegen, verschijnt elk speaker ook behoorlijk groot. Mocht je een systeem bouwen met aardig wat Multiroom-producten, dan wordt dit toch wat minder handig. Een meer gecondenseerde view zou wellicht beter zijn. 

,

Ze zien er boeiend uit, deze twee Samsung-speakers. De WAM7500 nog net iets meer dan zijn draagbare evenknie, de WAM6500, onder meer door dat hoogwaardig metalen voetje. Sommige mensen zullen het design misschien net iets te gewaagd vinden, zeker als ze meer van het type zijn dat zijn audio-apparatuur liefst zo onopvallend heeft.

De integratie met jet Samsung Multiroom-systeem maakt het tweetal heel interessant, want dankzij de bijhorende app opent er een heuse wereld aan muziekbronnen. Aardig wat streamingdiensten, hi-res audio, Bluetooth… alles wat je kan wensen wordt ondersteund. Het kan niet ontkend worden: de vernieuwde app tilt gewoonweg heel het systeem naar een hoger niveau.

De WAM7500 klinkt best aardig en slaagt in zijn missie om omnidirectioneel, rondom geluid te verspreiden. Het echter goed zijn dat die eigenschap net niet past bij de opstelling die je in gedachte hebt; in dat geval zijn de vrij goede en meer klassieke M7-speakers van Samsung een beter alternatief, vooral voor een stereo-opstelling.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.