Beeld

Review: Panasonic TX-65CZ950E

Dat de TX-65CZ950E een topmodel is zie je aan meer dan het prijskaartje alleen. De afwerking is van bijzonder hoog niveau. De gebogen, metalen voet oogt licht en toch is hij bijzonder stevig. De chroomkleurige afwerking van de voet is een glinsterend accent onder het inktzwarte scherm. Het scherm zelf is zoals we van OLED verwachten flinterdun, maar ook hier is er uiteraard een dikker deel dat de elektronica en aansluitingen bevat. Een subtiel metalen boordje siert de rand. En zelfs aan de achterzijde mag deze televisie best gezien worden. Een deksel afgewerkt in alcantara, een suède achtige stof, bedekt de achterzijde en verbergt de aansluitingen. Kortom, de televisie straalt een zekere elegantie en luxe uit.

Geen verrassingen bij de aansluitingen. De DisplayPort aansluiting die op de eerste Panasonic Ultra HD modellen stond is ook hier weggelaten. Maar dat hoeft geen probleem te zijn. Panasonic voorziet wel vier HDMI-aansluitingen, die allemaal HDMI 2.0a compatibel zijn. Het toestel is in dat opzicht perfect klaar voor Ultra HD content én voor HDR. Een HDMI-aansluiting staat aan de zijkant, de anderen staan achteraan maar wel naar onder gericht. Alle aansluitingen staan trouwens naar onder of naar opzij gericht, zodat je dit kunstwerkje perfect aan de wand kan monteren.

,

Opstellen verloopt vlot en eenvoudig, maar levert wel een eerste verrassing op. Het toestel gebruikt de Smart TV interface van vorig jaar. Het nieuwe Firefox OS dat op het merendeel van de 2015 modellen gebruikt wordt, valt nergens te bespeuren. Volgens Panasonic stond dit model vorig jaar al in de coulissen, maar is de lancering uitgesteld. Hoedanook, het is een teleurstelling. Het platform van vorig jaar is nu eenmaal geen toonbeeld van moderne Smart TV. De apps zitten allemaal bij elkaar onder de ‘Apps’ toets, maar een (customiseerbaar) Home scherm is er niet.

Het toestel wordt geleverd met twee afstandsbedieningen. Een klassieke, zilveren zapper, of een Touchpad afstandsbediening. Die laatste is wel de nieuwe versie van dit jaar, ze ligt goed in de hand en de touchpad reageert prima. De enige meerwaarde van die remote ligt in de ingebouwde microfoon voor stemcommando’s. Maar aangezien we het nut daarvan nog te beperkt vinden, hebben we een lichte voorkeur voor de klassieke remote. Die is overigens verlicht, erg handig als je bij totale verduistering kijkt. En dat zou met deze televisie wel eens meer kunnen voorvallen dan je denkt.

Panasonic biedt ook een prima smartphone/tablet app waarmee je de televisie kan bedienen, apps opstarten en content kan delen. De app kan zelfs dienen om de kalibratie van je scherm aan te passen.

,

OLED tv, wat waren de grootste troeven ook al weer? Bij deze beeldtechnologie geeft elke pixel zelf licht. Tegenover een lcd scherm dat licht van een achtergrondverlichting al dan niet doorlaat, heeft dat een aantal belangrijke voordelen. Om te beginnen is de zwartwaarde zo goed als perfect. Een pixel die uit staat, geeft helemaal geen licht. Omdat je dat bovendien op pixelniveau doet is niet alleen het globaal contrast, maar ook het lokaal contrast van het scherm uitstekend. Met andere woorden, je kan echt zwarte pixels naast witte pixels plaatsen. Een lcd-scherm kan op zijn best de achtergrondverlichting dimmen in een aantal segmenten. Maar dat aantal (in het beste geval rond de 200-300) komt niet in de buurt van per-pixel controle.

We testen het uit door een uurtje van ‘Doom’ te genieten. De film uit 2005 met onder andere Karl Urban, is gebaseerd op het populaire videogame Doom. Een goede film kunnen we het absoluut niet noemen, maar hij staat wel bol van de donkere scènes, met veel contrast. Als de mariniers door de verlaten gangen van het Mars complex sluipen, zijn de lampen op hun wapens soms de enige lichtbron. Het zijn speren van licht. Als je de kamer volledig verduistert, zie je zelfs het scherm niet meer, en lijkt het alsof de scène zich echt voor je ontvouwt, en de lampen recht de huiskamer in schijnen.

Panasonic gebruikt OLED panelen van LG, en dat is hier en daar te merken. Zo zagen we net als bij de LG 55EG960V dat het scherm bij zeer lage helderheid (5% wit) lichte verticale banden vertoont. Ons exemplaar had op dat beeld ook lichte wolkvorming in de linkerbenedenhoek. Maar het effect, dat op de LG al nauwelijks merkbaar was, is op de Panasonic nog zwakker. Het is dan ook absoluut geen reden tot ongerustheid, en we zagen het ook nooit tijdens echte beelden, zelfs niet tijdens de ‘Doom’ test.

,

De CZ950E kreeg een THX-label mee, dat garant staat voor de allerbeste Hollywood kwaliteit, en we kunnen dat alleen maar bekrachtigen. In de ‘THX Cinema’ beeldpreset is de kleurweergave fantastisch, met rijke expressie en natuurlijke huidskleuren. Gekoppeld aan het krachtige OLED contrast maakt dat de beelden bijzonder sterk. Het 10-bit paneel zorgt voor perfecte kleurnuances. Als enige opmerking vonden we dat er een kleine hoeveelheid zwartdetail verloren ging. Met de ‘Brightness’ instelling op ‘1’ of zelfs ‘2’, kregen we iets betere resultaten. De grijsschaal is in de helderste tinten lichtjes te koel, maar dat stoort geenszins. Het was ook makkelijk gecorrigeerd tijdens een kalibratie.

Panasonic biedt bovendien voor elke smaak een goede preset. Kijk je bij veel omgevingslicht, dan is de ‘THX Bright room’ de beste keuze. Wil je de perfectie van ‘THX Cinema’ maar met de mogelijkheid om wat te sleutelen, kies dan ‘True Cinema’. En wil je de mogelijkheden van je scherm optimaal benutten, dan is de ‘Cinema’ mode een zeer goede keuze. 

,

High Dynamic Range beelden zijn zonder twijfel een van de belangrijkste sprongen in beeldkwaliteit die er aan staan te komen. De TX-65CZ950E beschikt alvast over de nodige HDMI 2.0a ingangen, maar ondersteunt voorlopig nog geen HDR. Panasonic bevestigde wel dat die ondersteuning er zeker komt via een firmware update. En hoe staat het dan met de basisprestaties die nodig zijn voor degelijke HDR weergave? Gezien de televisie een LG paneel gebruikt verwachten we gelijkaardige prestaties als de EG960V. En dat blijkt al snel te kloppen. Bij een correcte kleurweergave meten we een maximale piekhelderheid van 407 cd/m², terwijl een volledig wit beeld 131 cd/m² haalt. Die resultaten zijn voldoende om HDR weer te geven, maar blijven uiteraard wel achter de resultaten van de beste lcd tv’s. Opmerkelijk is ook dat het toestel geen DR Remaster functie heeft om bestaande content naar HDR om te zetten. De huidige 2015 topmodellen van Panasonic hebben wel zo’n functie.

De OLED tv kan ook een breder kleurbereik weergeven dan de huidige standaard. We maten ongeveer 86% van DCI kleurbereik.

,

Met de nieuwe 4K Studio Master processor haalde Panasonic al uitstekende resultaten voor beeldverwerking op de CX800 en CR850. Op dit model liggen de resultaten echter meer in lijn met die van de modellen van vorig jaar. De deinterlacing is goed, maar de detectie van verschillende film- en videoframerates laat het soms afweten. Wie Blu-ray films bekijkt activeert in de beeldinstellingen best ‘Option Setting -> Film Cadence Mode -> On’ Zo vermijd je lichte moiré effecten en occasionele trapjesvorming op diagonale lijnen. De scaling naar UHD is uitstekend en zorgt voor een gedetailleerd en scherp beeld. ‘Resolution Remaster’ voegt zeer subtiel wat scherpte toe, maar het effect is erg zwak, en in veel gevallen nauwelijks merkbaar.

Wil je genieten van het ruimere kleurbereik van OLED, dan kan je ‘Vivid Color’ en ‘Color Remaster’ activeren. We vonden beide effecten vrij subtiel, vooral zichtbaar in fel rood, maar het heeft geen nadelige invloed op de huidskleuren.

Nog een voordeel van OLED is de snelle reactietijd. Dat moet zorgen voor haarscherpe beelden tijdens snelle actiescenes. Activeer daarvoor altijd ‘Intelligent Frame Creation’. In de minimale stand krijg je het beste detail, maar blijven pan-beelden licht schokken. Toch blijft de Panasonic, net als de LG, net iets minder detail weergeven dan de allerbeste lcd’s. Een fijne wazige rand is altijd zichtbaar rond snel bewegende voorwerpen.

Wil je pan-beelden vloeiend maken, dan moet je voor hogere instellingen gaan. De beste oplossing leek ons de ‘medium’ stand, aangezien de max instelling iets te veel beeldartefacten veroorzaakt.

,

Overweeg je om je settopbox voor digitale tv het huis uit te werken? Met een twin tuner (DVB-T2/C/S2) met een dubbele CI+-slot zal dat zeker lukken. Zo kan je probleemloos iets opnemen en tegelijk een ander kanaal bekijken. Opnemen doe je uiteraard naar een USB harde schijf. Heb je nog een andere Panasonic in huis dan kan je zelfs het televisiesignaal van deze televisie via het thuisnetwerk naar je andere televisie streamen, dankzij ‘In-House TV Streaming’.

Het Smart TV platform biedt een vrij ruime keuze aan mogelijkheden. Netflix (4K), YouTube, Deezer… Het is er allemaal. Een degelijke mediaspeler mag natuurlijk niet ontbreken. Die kan je niet alleen gebruiken met USB en DLNA bronnen, maar ook met gedeelde mappen op je thuisnetwerk. Voor audiobestanden is de speler erg volledig. Bij de videotesten blijkt echter dat DTS geluidstracks niet afgespeeld worden, erg jammer. De televisie beschikt over de laatste nieuwe videocodec, HEVC, zowel voor HD als Ultra HD video’s. Bij sommige van die testbestanden moet hij nog verstek laten.

,

Het is jammer dat je het moet stellen zonder Firefox OS Smart TV. Maar Panasonic heeft met de TX-65CZ950E een waardige opvolger van hun plasma tv’s in huis. De beelden spreken voor zich. Diepe zwarten, perfecte kleuren, het is een plezier om film te kijken. Een erg groot verschil met LG’s top OLED tv kunnen we echter niet bespeuren, niet onlogisch vermits ze hetzelfde OLED paneel gebruiken. Maar of die weinige verschillen de torenhoge prijs van deze televisie verantwoorden, lijkt ons onwaarschijnlijk.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.