Beeld

Review: Panasonic TX-L32DT30E televisie

In FWD Magazine 37 zetten we negen 3D-tv’s en drie 3D-projectors op de testbank in ons lab voor een round-up van de huidige 3D-technologie. Een van de tv’s die meestrijdt naar de titel van ‘Beste Koop’ en ‘Beste Keus’ is deze Panasonic TX-L32DT30E, een 3D-compatibele lcd-tv met LED-paneelverlichting.

Dat laatste is best opvallend, aangezien Panasonic tot nu toe vooral furore maakte met zijn 3D-compatibele plasmatelevisies. De nieuwe LED-toestellen komen echter al even ambitieus voor de dag, al gebruikt Panasonic deze technologie alleen voor de kleinere schermformaten – meer bepaald 32 en 37 inch. De grotere toestellen blijven dus gewoon op plasmapanelen vertrouwen.

,

De DT30 is alvast perfect afgewerkt, en net als bij de GT30 (een plasmamodel van Panasonic dat je terugvindt in onze vergelijkende test) is het scherm voorzien van een smal kader met fijne metalen rand. 3D-brillen en een draadloze dongle zijn optioneel, maar aan aansluitingen ontbreekt het dit toestel niet. In tegenstelling tot bij de GT30 vinden we zelfs een pc-aansluiting terug.

De DT30 lijkt echter minder geschikt voor wandmontage dan z’n plasmabroer, en dat heeft twee redenen: de aansluitingen staan allemaal naar achteren gericht en hoewel het scherm zelf redelijk slank is, heeft het toestel onderaan een veel dikker profiel. Die opvallende bult zal specifieke voorzorgen eisen als je het toestel toch aan de muur wil hangen.

,

De Panasonic-remote is een uitstekend voorbeeld van gebruiksgemak. De toetsen zijn groot, gemakkelijk in te drukken en duidelijk gelabeld. De lay-out is voorbeeldig en voor heel wat belangrijke functies is er een specifieke toets voorzien. Via ‘Viera Tools’ krijg je met een druk op de knop alle mediamogelijkheden voorgeschoteld.

De menu’s zijn licht vernieuwd tegenover vorig jaar, maar de veranderingen zijn eerder beperkt. Het menu verschijnt nu als een transparante overlay op het scherm, maar voorts is Panasonic bij zijn eenvoudige stijl gebleven. Ook hier is de lay-out goed en je navigeert vlot en snel door alle mogelijkheden. Een lijntje uitleg bij de meeste instellingen helpt je op weg als je veranderingen wil aanbrengen bij de instellingen.

Met drie digitale tuners (DVB-T/C/S) beschik je over alle mogelijkheden voor tv-ontvangst. Wie een externe harde schijf aansluit en die door de televisie laat formatteren kan die ook gebruiken voor de opslag van digitale tv-programma’s. Ook timeshifften wordt dan mogelijk.

Je programmeert de opnames via de EPG of je neemt het huidige programma op met één druk op de knop. Omdat dit geen twin tuner is moet je echter naar hetzelfde digitale kanaal blijven kijken. Al kan je natuurlijk wel gewoon overschakelen op de analoge tuner.
 

,

De LED-televisies uit de DT30-reeks zijn uitgerust met Panasonics eigen, nieuwe IPS-alpha-panelen die een zeer snelle reactietijd hebben.

Bij onze tests merken we al snel dat het niet alleen om een verbetering op papier gaat. Dit LED-scherm zet prachtige resultaten neer voor bewegingsscherpte; de resultaten zijn zelfs zo goed dat ze kunnen wedijveren met die van plasmatoestellen. Net zoals bij de GT30 oogt het beeld dan ook haarscherp en zeer gedetailleerd, maar toch gaat er soms een beetje detail verloren omdat het beeld wat schokt tijdens het pannen

Maar het blijft naar onze mening een zeer indrukwekkend resultaat. De beeldverwerking is degelijk, al verliezen filmbeelden ook hier soms wat detail. De ruisonderdrukking deelt eveneens trekjes met z’n grotere plasmabroer: ze valt nogal zwak uit, en in tegenstelling tot bij de GT30 is dat bij deze LED-televisie wel zichtbaar in het beeld.

De achilleshiel van de DT30 is zijn erg zwakke zwartwaarde, zeker in de ‘True Cinema’-stand. In de ‘Cinema’-mode is het resultaat aanzienlijk beter dankzij de local area dimming. Een Edge-LED zoals deze Panasonic moet echter in veel grotere zones dimmen dan een Full LED-toestel, en dat is duidelijk zichtbaar. In donkere scènes zie je de dimming dan ook heel prominent en soms irritant aan het werk gaan.

Afgezien van dit ene zwakke punt getuigt deze televisie van een bijzonder goede kalibratie, met feilloze kleuren en een uitmuntende grijsschaal.

Panasonic claimt overigens een zeer grote horizontale kijkhoek voor dit toestel, en we kunnen bevestigen dat die claim niet uit de lucht gegrepen is. Maar met de verticale kijkhoek is het echter een stuk minder goed gesteld… Monteer het scherm dus niet te hoog of te laag.

3D-prestaties
Aangezien Panasonic vooral furore maakt met de 3D-prestaties van zijn plasmaschermen, waren we meer dan benieuwd om te zien hoe dit LED-toestel het zou doen op dat vlak. Na deze test kunnen we daar kort over zijn: het resultaat is verbluffend goed.

Onze klassieke 3D-testscène uit Monsters vs Aliens (de scène op de Golden Gate-brug) is zelfs helemaal vrij van crosstalk. Bovendien is het beeld bijzonder helder en zien de kleuren er erg goed uit. Helaas stellen we daarbij wel vast dat 3D op een 32-inch toestel maar een beperkt nut heeft.

Als je op drie meter van het toestel zit is het 3D-effect veel te beperkt, en om echt van 3D-content te genieten moesten we al tot op een afstand van anderhalve meter naderen. Voor gamers die sowieso wat dichter bij hun toestel zitten is dat misschien niet zo’n probleem, maar om televisie te kijken met z’n tweetjes (of meer) is het niet echt geschikt.

De enige grotere maat die Panasonic aanbiedt in deze reeks is een nog steeds relatief kleine 37 inch, en dat vinden we jammer. De 3D-prestaties van deze DT30 zien er immers erg veelbelovend uit.

Geluid
De DT30 biedt ook een degelijke geluidservaring. In tegenstelling tot de speakers van zijn grote plasmabroer, zijn de luidsprekers van de DT30 iets beter bestand tegen allerhande film- en muziekgeweld. Er treedt minder snel vervorming op. Daar staat wel tegenover dat het geluid absoluut niet zo vol klinkt en soms zelfs een wat benepen, blikkerig karakter heeft.

,

Viera Connect zorgt voor je portaal naar het internet, met een interface die vlot, duidelijk en uitnodigend is. Alle beschikbare apps vind je terug via de Viera Market. Deze apps zijn voorlopig gratis, maar betalende versies zijn in de toekomst niet uitgesloten. Voorlopig vinden we er vooral internationale nieuwstoepassingen in terug, zoals Bloomberg, Euronews en sportnieuws (Eurosport, …).

Video-on-demand ontbreekt voorlopig nog, maar je kan wel rekenen op YouTube en Dailymotion. ShoutCast zorgt voor internetradio, en verder zijn ook een hele reeks eenvoudige spelletjes beschikbaar. Tot slot kan je ook nog aanloggen op Facebook en Twitter, en met behulp van een optionele camera maak je de televisie zelfs gebruiksklaar voor Skype. Je kan op deze Panasonic overigens ook een usb-toetsenbord aansluiten, wat tekstinvoer aanzienlijk vergemakkelijkt.

De drie usb-aansluitingen op dit toestel lijken op het eerste zicht misschien wat teveel van het goede, maar er zijn dan ook heel wat mogelijkheden: de Skype Camera, een toetsenbord, een harde schijf voor tv-opnames en een wireless dongle.

De harde schijf moet overigens op de specifiek daarvoor gelabelde usb-aansluiting worden aangesloten. En vermits twee van de drie usb-aansluitingen achteraan staan, is de aankoop van een verlengkabeltje in heel wat gevallen een goed idee

Wie de mediaspeler aanspreekt, zal al snel merken dat ook die het erg goed doet. Er is een ruime ondersteuning voor audio- en videoformaten, en ook ondertitels – zowel extern als in mkv-bestanden – vormen geen probleem. Hier en daar zien we wel nog een paar schoonheidsfoutjes: bij sommige DivX HD-bestanden treden synchronisatieproblemen op en mp4-bestanden zijn niet altijd feilloos afspeelbaar.

Mkv-bestanden met meerdere audiotracks werden zelfs geweigerd door het toestel, en ook VOD-bestanden bleken niet afspeelbaar via usb. Dat laatste is overigens een opvallend gebrek, temeer daar dat via DLNA wel lukt. De DLNA-speler legt verder overigens identieke prestaties voor als de usb-speler, en is dus een van de weinige geïntegreerde mediaspelers die ook via DLNA ondertitels ondersteunt.

,

De Panasonic TX-L32DT30E legt een mooi parcours af in deze test. Het toestel staat garant voor prachtige kleuren, een zeer goede grijsschaal en een uitstekende bewegingsscherpte, die het weet te combineren met hoogstaande 3D-prestaties.

Minder onder de indruk zijn we van de povere zwartwaarde en het beperkte contrast. En daarnaast vinden we deze 32-inch televisie eigenlijk ook gewoon te klein om voor een meeslepende 3D-ervaring te zorgen.

De adviesprijs die Panasonic aan deze TX-L32DT30E koppelt is een minder leuke verrassing: met een adviesprijs van 1.000 euro ligt die erg hoog voor een 32-inch toestel. De 37-inch versie (1.200 euro) biedt iets meer waar voor je geld, maar dat neemt niet weg dat de DT30-serie een dure keuze blijft.

,

Voor een overzicht van alle specificaties kan je terecht op de officiële productpagina van de Panasonic TX-L32DT30E.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.