Toon alles (11)
Eric  Beeckmans

Kleuren van referentiekwaliteit

De beeldverwerking op de ET5 is behoorlijk. De deïnterlacing scoort uitstekend, maar deze Panasonic blijft last hebben met het herkennen van verschillende film- en videoframerates. Dat maakt dat je mogelijk weleens wat detail verliest of af en toe een gekartelde lijn ziet. De scaling is dan weer prima, wat goed nieuws is voor je DVD-collectie.

Bij de ruisonderdrukking zijn de resultaten goed, maar de automatische modus gaat vrij voorzichtig te werk. Zelfs in de hoogste stand vinden we het resultaat nog steeds ietwat matig, vooral met HD-beeldbronnen. Met SD-beeldmateriaal scoort de
ruisonderdrukking iets beter.

De score voor bewegingsscherpte komt niet boven ‘matig’ uit. Met ‘Intelligent Frame Creation’ op minimum haal je die lastige dubbele randen weg, we raden dan ook aan om het niet af te zetten. Er blijft echter altijd een minimale wazige rand rond de meeste bewegende voorwerpen. Echte vloeiende pans krijg je alleen als je ‘Intelligent Frame Creation’ op maximum zet, maar dat introduceert regelmatig vrij duidelijke artefacten in het beeld. ‘Minimum’ of ‘Medium’ lijken de beste keuze, tenzij je absoluut voor vloeiende beelden kiest.

De kleurweergave maakt een uitstekende eerste indruk, en die indruk wordt bevestigd bij de metingen. We mogen zelfs spreken van referentieprestaties. Ook de grijsschaal is opvallend goed, met een zeer neutrale en correcte kleurtemperatuur. Toch lijkt het toestel bij heel wat scènes wat punch te missen.

Dat wordt verklaard door de matige zwartwaarde en het bijgevolg beperkte contrast. Op dat vlak kan de ET5 zich niet meten met heel wat andere toestellen uit deze test. Wie veel kijkt in een goede verduisterde ruimte zal dat ongetwijfeld merken. Wanneer diepe zwartwaardes iets minder belangrijk zijn - als het licht aan is in de kamer, met andere woorden - zien de beelden er wel uitstekend uit. 

De 3D-prestaties zijn excellent, en met vier bijgeleverde brillen kan je de 3D-ervaring met hele gezin delen. Net zoals bij alle andere passieve 3D-toestellen moet je wel rekening houden met de vrij beperkte verticale kijkhoek. Plaats het toestel dus mooi op ooghoogte.

Eerder teleurstellend is de klank, al is het resultaat niet slechter dan bij de gemiddelde televisie in dit segment. Voor muziek schiet de ET5 schromelijk te kort, zeker zodra je het volume verder dan half open draait. Ook soundtracks van films ontsnappen niet aan diezelfde beperking, en zullen dus zelden een grootse indruk nalaten.

gerelateerde items