Beeld

Review: Panasonic TX-L42ET5E

Maar het gaat verder dan dat. Deze ET5-reeks biedt namelijk 3D met passieve brillen aan, een systeem dat tot voor kort door Panasonic inferieur werd bevonden aan hun 3D-systeem met actieve bril. De fabrikant wil daarmee duidelijk een graantje meepikken
van het succes van passieve 3D. De ET5-reeks is momenteel overigens wel de enige Panasonic met passieve 3D.

Bij het hoger gepositioneerde model, de ET50, krijg je opnieuw actieve 3D, een hogere score voor bewegingsscherpte en de mogelijkheid om via USB op te nemen naar een harde schijf. Een reeks lager, bij de E5, ontbreken 3D en een webbrowser dan weer volledig en geef je nog meer bewegingsscherpte prijs.

Het design doet nogal ongeïnspireerd aan; er is gekozen voor functie boven vorm. Het sober donkergrijs kader heeft als enige accent een plexiglazen rand, en de voet is zo eenvoudig mogelijk uitgevoerd.

Achteraan vinden we een goede selectie aansluitingen, allemaal naar achter en naar onder gericht. Voor de Scart- en component video-aansluitingen is er een verloopstekker voorzien. Het toestel tegen de wand monteren zal dus niet al te veel problemen opleveren.

Bij de bediening scoort Panasonic zoals gebruikelijk goed. De remote ligt aangenaam in de hand en gebruikt voor de belangrijkste functies grote, duidelijke toetsen. Via de Viera Tools-knop krijg je snel toegang tot alle extra contentbronnen. De eenvoudig ogende Panasonic-menu’s laten een vlotte navigatie toe en zijn goed georganiseerd. Een iets moderner kleedje zou hen nochtans niet mis staan.

,

De beeldverwerking op de ET5 is behoorlijk. De deïnterlacing scoort uitstekend, maar deze Panasonic blijft last hebben met het herkennen van verschillende film- en videoframerates. Dat maakt dat je mogelijk weleens wat detail verliest of af en toe een gekartelde lijn ziet. De scaling is dan weer prima, wat goed nieuws is voor je DVD-collectie.

Bij de ruisonderdrukking zijn de resultaten goed, maar de automatische modus gaat vrij voorzichtig te werk. Zelfs in de hoogste stand vinden we het resultaat nog steeds ietwat matig, vooral met HD-beeldbronnen. Met SD-beeldmateriaal scoort de
ruisonderdrukking iets beter.

De score voor bewegingsscherpte komt niet boven ‘matig’ uit. Met ‘Intelligent Frame Creation’ op minimum haal je die lastige dubbele randen weg, we raden dan ook aan om het niet af te zetten. Er blijft echter altijd een minimale wazige rand rond de meeste bewegende voorwerpen. Echte vloeiende pans krijg je alleen als je ‘Intelligent Frame Creation’ op maximum zet, maar dat introduceert regelmatig vrij duidelijke artefacten in het beeld. ‘Minimum’ of ‘Medium’ lijken de beste keuze, tenzij je absoluut voor vloeiende beelden kiest.

De kleurweergave maakt een uitstekende eerste indruk, en die indruk wordt bevestigd bij de metingen. We mogen zelfs spreken van referentieprestaties. Ook de grijsschaal is opvallend goed, met een zeer neutrale en correcte kleurtemperatuur. Toch lijkt het toestel bij heel wat scènes wat punch te missen.

Dat wordt verklaard door de matige zwartwaarde en het bijgevolg beperkte contrast. Op dat vlak kan de ET5 zich niet meten met heel wat andere toestellen uit deze test. Wie veel kijkt in een goede verduisterde ruimte zal dat ongetwijfeld merken. Wanneer diepe zwartwaardes iets minder belangrijk zijn – als het licht aan is in de kamer, met andere woorden – zien de beelden er wel uitstekend uit. 

De 3D-prestaties zijn excellent, en met vier bijgeleverde brillen kan je de 3D-ervaring met hele gezin delen. Net zoals bij alle andere passieve 3D-toestellen moet je wel rekening houden met de vrij beperkte verticale kijkhoek. Plaats het toestel dus mooi op ooghoogte.

Eerder teleurstellend is de klank, al is het resultaat niet slechter dan bij de gemiddelde televisie in dit segment. Voor muziek schiet de ET5 schromelijk te kort, zeker zodra je het volume verder dan half open draait. Ook soundtracks van films ontsnappen niet aan diezelfde beperking, en zullen dus zelden een grootse indruk nalaten.

,

Panasonic heeft flink gesleuteld aan de mediaspeler, en die ziet er dan ook prima uit. Hij kan overweg met alle belangrijke audioformaten, inclusief FLAC, wat toch nog zeldzaam is. Om de muziekspeler echt perfect te maken moet Panasonic enkel nog wat betere ondersteuning voorzien voor het uitlezen van tags, want enkel mp3-tags worden nu correct gelezen.

Ook de videospeler komt prima uit de verf. Alleen bij sommige HD DivX-bestanden noteren we een synchronisatieprobleem, maar voor de rest kan je er zowat alles op afspelen, inclusief ondertitels. Opvallend is dat de ET5 die goede resultaten zowel via USB als DLNA kan voorleggen. 

De televisie beschikt over een DVB-T/C-tuner, maar niet over een satelliettuner. Ook opnemen via USB naar een harde schijf ontbreekt in de featurelijst. 

Het internetplatform, Viera Connect, is wel volledig aanwezig en dankzij ingebouwde Wi-Fi is het eenvoudig om dit toestel aan te sluiten op je thuisnetwerk. Viera Connect blijft ook een van de vlotste interfaces. Er is een volledige webbrowser, je kan Skypen tijdens het televisiekijken (althans, met de optionele camera) en uiteraard zijn ook alle Apps die Viera Connect te bieden heeft aanwezig.

Ook de ETS5-reeks kan je besturen met de nieuwe smartphone-app van Panasonic, een prima toevoeging. Die biedt niet alleen een handig toetsenbord voor zoekopdrachten maar maakt het ook erg eenvoudig om media (film, muziek of foto’s) en webpagina’s met een beweging van je vinger van de smartphone naar de televisie te sturen.

,

De prijs van deze Panasonic is zonder meer indrukwekkend laag, en hij biedt naast uitstekende kleuren ook heel wat leuke functies. Enkel jammer dat het contrast iets te laag is.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.