Beeld

Review: Panasonic TX-P50VT60E

Dit 50 inch toestel staat op een buitengewoon elegante voet. Op de metalen voetplaat staat een gechromeerd V-profiel dat het scherm torst. Het scherm zelf is afgewerkt met een subtiele, glanzende metalen rand.  Een design dat we zeker kunnen smaken.

De VT60 beschikt nog slechts over drie HDMI-aansluitingen, op de VT50 waren dat er nog vier. Dat is net voldoende, maar laat weinig speelruimte. Na een settopbox voor digitale televisie, een Blu-ray-speler en spelconsole zijn alle aansluitingen bezet. Alle HDMI-poorten zijn naar achter of opzij gericht, handig voor wandmontage.

Hou er wel rekening mee dat de HDMI-aansluitingen zijwaarts gericht en vrij dicht bij de rand staan. Onbuigzame kabels zie je dus mogelijk voorbij de rand van het scherm steken.

,

De afstandsbediening van de VT60 heeft een uitstekende layout met aangename en duidelijke toetsen. Maar we vinden in de doos ook een compacte touch remote.

Dat is wat anders werken dan met een klassiek kastje, maar bij de installatie van het toestel krijg je een korte handleiding voor het gebruik van de touch remote. Hij communiceert via Bluetooth met de televisie, dus richten is niet noodzakelijk. Voor dagdagelijks gebruik leek die remote ons een uitstekend alternatief.

Tijdens de installatie krijg je ook onmiddellijk een rondleiding in de belangrijkste nieuwe feature op de 2013-modellen van Panasonic, het ‘Home Screen’. Wanneer de televisie opstart of wanneer je de ‘Home’ toets indrukt val je op het nieuwe scherm.

Dat is volledig customiseerbaar door de gebruiker. Je kan er de huidige zender, een overzicht van lopende programma’s, snelkoppelingen naar internet apps, en internet bookmarks plaatsen. Bovendien kan je verschillende ‘Home Screens’ definiëren, afhankelijk van wat je wil doen of je kan ze koppelen aan een persoon.

Dat kan heel eenvoudig met stemherkenning en gezichtsherkenning. De touch-remote heeft een ingebouwde microfoon. Zodra je ‘My Home Screen’ in de microfoon zegt springt de camera tevoorschijn op de televisie. Die herkent je gezicht en met enkele toetsen koppel je dat aan je eigen Home Screen.  Uiteraard kan iedereen in het gezin een eigen Home Screen hebben.

Alle menu’s, of ze nu voor mediacontent zijn of voor instellingen, reageren erg vlot. Bovendien zijn ze erg overzichtelijk.

,

Om het gebruiksgemak nog te verbeteren heeft Panasonic nu ook spraakherkenning toegevoegd. Voor alle spraakcommando’s gebruik je de ingebouwde microfoon van de Touch-remote. Je kan het volume aanpassen, in stappen omhoog of omlaag, of door rechtstreeks een volumeniveau aan te geven (‘Volume 35’) .

Ook kanalen selecteer je op die manier, al moet je voor kanaalnummers wel elk getal afzonderlijk inspreken. Wil je kanaal twaalf dan zeg je dus ‘Kanaal een twee’ in plaats van ‘Kanaal twaalf’. Andere mogelijkheden zijn onder andere het oproepen van de tv-gids, de webbrowser  of mediaspeler.

Een van de meest intrigerende opties is een zoekopdracht inspreken. Je kan daarbij onmiddellijk specificeren waar er moet gezocht worden door het sleutelwoord ‘via’ te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan ‘Zoek Familie via Programma Gids’ om alle afleveringen van ‘Familie’ in de EPG te vinden. Zoeken kan op het web, in de EPG, in de opgenomen programma’s en op de kaart (Google Maps).

In praktijk stootten we echter op heel wat problemen. We kregen deze rechtstreekse opdracht maar één keer echt aan het werk. In alle andere gevallen werd onze opdracht niet of slechts gedeeltelijk herkend. Een andere mogelijkheid is ‘Zoek ***’ gebruiken, waarop je een optiescherm krijgt om te bepalen waar er moet gezocht worden.

Maar rechtstreeks op een bepaalde plaats zoeken bleef helaas fout lopen. Mogelijk is dit een bug maar het zou ons niet verbazen als het gewoon een beperking is van spraakherkenning.

Het hele systeem werkt vrij goed, maar of dat goed genoeg is om in dagelijks gebruik een blijver te worden betwijfelen we. Daarvoor moet je nog te duidelijk articuleren.

Net zoals bij de concurrenten moet je ook een te herkennen taal specificeren.  We kozen voor Nederlands, maar wie dan ‘The Curious Case of Benjamin Button’ zoekt krijgt als *ahem* interpretatie: ‘De key areas kiezelsteentje minder’.

Het mag duidelijk zijn dat zoeken naar films op die manier niet zal lukken. Je kan er natuurlijk voor kiezen om Engels als taal te kiezen, maar dan moet je ook de andere commando’s in het Engels inspreken.

,

Ook de tablet-app van Panasonic is flink uitgebreid. Basisfuncties zoals alle toetsen op de remote en een touchpad zijn natuurlijk nog steeds aanwezig. Je bladert nu door alle internet-apps die op je toestel staan en je kan ze vanop je tablet starten.

Ook de mediaspeler is nu te bedienen vanop je iPad. Zodra je een USB-apparaat inplugt is heel de inhoud zichtbaar op je iPad. Super eenvoudig om er door te bladeren en met een klik op te starten op de televisie.

De Swipe en Share-functie is nog altijd aanwezig. Blader door alle media op je tablet of op een DLNA-server en met een veegbeweging gooi je de content op je televisie. Of open de webbrowser in de app en gooi de webpagina op televisie.

Dit jaar is ook de omgekeerde actie mogelijk. Je kan content van de televisie naar de tablet vegen. En dat is ook mogelijk met live televisie. Zo kan je verder kijken op je tablet. We slaagden er zelfs in om een ander kanaal te bekijken dan wat je op de televisie ziet. HDMI of andere ingangen kan je echter niet delen.

Bij de gevorderde instellingen is er zelfs een volledig kalibratietool te vinden. Enkel te gebruiken als je weet wat je doet. Maar erg handig om het scherm te kalibreren, al is dat nauwelijks nodig.

,

De beeldverwerking is sterk uitgebreid op de nieuwe VT60-reeks. Toch blijft de Panasonic af en toe problemen ondervinden bij het identificeren van sommige filmframerates, maar dat leidt gelukkig slechts zeldzaam tot zeer duidelijke problemen zoals detailverlies of moirepatronen.

De ruisonderdrukking stelde ons wel licht teleur. De invloed van de ruisonderdrukking leek ons bijzonder zwak, zowel voor willekeurige als compressie ruis.


Gelukkig toont het plasmascherm van nature uit iets minder ruis zodat beelden met veel ruis toch nog te genieten zijn. Ook functies zoals ‘Resolution Remaster’ die voor een gedetailleerde beeld moeten zorgen, of de Brilliance Enhancer die lokaal contrast verbetert lieten maar zeer beperkte invloed op het scherm zien. Gelukkig leiden die conclusies niet tot een slecht beeld, daarover later meer.

Een traditioneel sterk punt voor plasma is bewegingsscherpte. Wazige of dubbele contouren op bewegende beelden vallen er nauwelijks te bespeuren. En wie pan-beelden schokvrij wil maken stelt Intelligent Frame Creation in op ‘Mid’ of ‘Max’. Zelfs in die laatste stand zijn de beelden nog niet helemaal schokvrij, maar je profiteert dan wel maximaal detail tijdens beweging. Panasonic is er ook in geslaagd om de beeldartefacten in die hoogste standen binnen de perken te houden.

‘The proof of the pudding is in the eating’ en al lieten de testbeelden niet altijd de verhoopte topresultaten zien, de filmfragmenten maakten dat meer dan goed.

Stel de televisie in op THX Cinema en genieten maar. Zwart, diepzwart, dat krijg je van deze VT60-reeks. Onze meter gaf het op, maar ook met het blote oog is makkelijk te zien dat de Panasonic er in slaagt om zeer contrastrijke beelden met diepzwarte achtergronden te tonen.

Liefhebbers van film noir en space opera weten waarom ze deze schermen kiezen. Je mist geen enkel detail in de donkere scenes. Ook de kleurweergave is uitstekend. De grijsschaal staat een tikje te warm, de beelden zijn iets te rood. Kijk je in een sterk verlichtte omgeving, dan kies je voor de THX Bright Room of Normal instelling.

,

De speakers zijn nauwelijks zichtbaar links en rechts van het scherm gemonteerd. De geluidskwaliteit van de Panasonic is degelijk, en produceert een klank met flink wat diepgang en bas, tenminste zolang je niet te veel volume verwacht.

Voor gewoon televisiekijken is de klank prima. Helaas grijpt het systeem vrij hardhandig in om het volume binnen de perken te houden, wanneer de gitaren of drums wat hevig te werk gaan. Dat houdt wel de vervorming binnen de grenzen, maar heeft wel een zeer duidelijk hoorbare invloed op de klank. Je hoort hele delen van het frequentiebereik plots verdwijnen.

Draai je graag de volumeknop open, iets wat bij een goede film wel eens mag, dan zal je echt op een ander geluidssysteem moeten vertrouwen. Het is een probleem dat nagenoeg bij elke moderne dunne tv optreedt.

,

Een volledige set digitale tuners zijn al lang geen uitzondering meer, maar de deze Panasonic biedt een Twin tuner en twee CI+-slots. Daarmee kan je één digitaal kanaal opnemen terwijl je een ander bekijkt. We weten voorlopig nog niet of het toestel gecertificeerd zal zijn voor gebruik met een Telenet CAM, maar dat lijkt erg waarschijnlijk.

De Panasonic beschikt ook over Bluetooth 3.0 waarmee je eventueel een keyboard of een hoofdtelefoon kan aansluiten. Wifi Miracast maakt het heel makkelijk om het scherm van een Android apparaat op de televisie te tonen. Ook laptops met intel chipset en WiDi 3.5 kunnen deze functie gebruiken.

De mediaspeler levert uitstekende resultaten, zowel via USB als DLNA. Voor al je muzieknoden ondersteunt hij niet enkel mp3, aac en wma, maar ook FLAC. Ook voor video is de speler bijzonder veelzijdig, enkel Divx werd niet ondersteund, al kan je wel gebruik maken van het Xvid alternatief. Zelfs ondertitels werkten prima.

Alle internettoepassingen vind je nog steeds via de Viera Connect Market. Het app-overzicht heeft zijn traditionele interface verlaten, en toont nu alle apps in een overzichtelijke grid, of je kan snelkoppelingen plaatsen op je ‘Home Screen’. Snelheid is daarvoor niet echt opgegeven, de interface blijft erg prompt reageren.

Er is een prima sociaal luik, met Facebook, Twitter, Social TV en de ingebouwde camera zorgt niet alleen voor gezichtsherkenning maar werkt natuurlijk ook voor Skype. Hij zit mooi weggeklapt achter het scherm en popt automatisch omhoog wanneer hij nodig is. De rest van het aanbod is goed, maar mag gerust nog uitgebreider.

Zo blijft het wachten op een degelijke film-op-aanvraag dienst. Voorlopig moet je het stellen met een aantal diensten (Viewster, SnagFilms, Crunchyroll) die weliswaar gratis zijn, maar dan ook minder bekende films leveren. Voor muziek kan je rekenen op iConcerts, Aupeo, Red Karaoke en TuneIn, maar ontbreken de populaire apps zoals Deezer en Spotify.

Niet meegeleverd, maar wel een leuke optie is de lichtpen waarmee je op de televisie kan tekenen. Laat kattebelletjes achter op televisie of teken een kunstwerkje op tv – een leuk fantasietje, maar misschien ook niet weer zo nuttig.

,

Plasma’s mogen dan over het algemeen goedkoop zijn, dat is niet het geval voor de VT60. Je kan dit toptoestel zelfs prijzig noemen. De keerzijde is wel dat je er een fantastisch beeld krijgt, en een prima gebruikservaring.

Eric Beeckmans

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.